Gyógynövények

Szegfűszegfa

Szegfűszegfa (Syzygium aromaticum) története, alkalmazott drogjai

A világszerte ismert fűszer, a szegfűszeg Indonéziából származik, eredetileg csak öt apró szigeten termett Celebesz és Új-Guinca között. A szigetekkel már 3000 évvel ezelőtt kereskedelmet folytató Kínában a növénynek fontos szerepe volt az udvari etikettben – a császár elé csak olyan alattvaló léphetett, aki szegfűszeg elrágásával felfrissítette lehe­letét. Arab közvetítés révén a Római Birodalomban is ismerték, mint rendkívül drága luxuscikket.

Bár az 1600-as években monopóliumot szerző hollandok halálbüntetéssel sújtották a növénynek az indonéz szigetvilágból való kicsempészésére irányuló kísérle­teket. 1770-ben francia kalandoroknak mégis sikerült magokhoz és facsemetékhez jutni, s azokat Mauríciusz és Bourbon szigetén meghonosítani. Napjainkban számos trópusi országban termesztik.

A Syzygium aromaticum (L.) Merill ct L. M. Pcrry (syn. Eugcnia caryophyllus (C. Sprcng.) Bull. et Harr.) 12-15 m magas, örökzöld, a Myrtaceae családba tartozó növény. A szegfű­szeget (Caryophylh flos Ph. Hg. VIII.) a bimbók szolgáltatják, amelyek jellegzetes barna színüket a szárítás során nyerik el. A drog illóolaj-tartalma 150 ml/kg.

A szegfűszegből vízgőz-desztillációval előállított illóolaj (Caryophylli floris aetherolcum Ph. Hg. VIII.) tiszta, sárga folyadék, amely levegőn állás után megbarnul.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A szegfűszeg legalább 14% illóolajat tartalmaz, amely a vacokrészben halmozódik fel. Az illóolaj sűrűsége nagyobb a víznél, így a jó minőségű szegfűszeg vacokkal lefelé lebeg a vízben, vagy el is süllyed.

Az illóolaj főkomponense az eugenol (75-88%), amellett eugenil-acetátot (4-15%) va­lamint α- és β-katriofillént (5-14%) is tartalmaz.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A szegfűszeget mindig is gyógyhatású fűszerként tartották számon. Tradicionális alkal­mazásai között belsőleges (diszpepszia, láz) és külsőleges (fogínyvérzés ecsetelése) ja­vallatokat is találhatunk. Indonéziában a 19- század második felétől alkalmazták asztma kezelésére a szegfűszeggel kevert dohányból készített, úgynevezett „kretek” cigarettát.

Preklinikai vizsgálatok

A szegfűszeg kivonata, illetve présnedve in vitro bakteriosztatikus hatásúnak bizonyult számos törzs ellen, s a drog gombaellenes hatását is kimutatták. Az olaj fő komponensé­nek, az eugenolnak széles spektrumú antibakteriális és antilungális hatását számos vizs­gálatban igazolták. A szegfűszeg vizes kivonata in vitro vírusellenes hatású, Herpes simplex-1 ellen egérben szisztémásán is hatásosnak bizonyult. Mivel utóbbi hatás csak nagy dózis esetén alakult ki, a drog szisztémás vírusellenes szerként nem használható.

A drog változatos in vitro és állatkísérletes modelleken mutatott gyulladáscsökkentő hatást, s az eugenol a gyulladásban szerepet játszó enzimek közül a ciklooxigenázt és a lipoxigenázt is gátolta.

Illóolaja állatkísérletekben görcsoldónak bizonyult. Egéren nagy dózis (200-400 mg/kg) eugenol ill. kariofillén intravénás adagolása narkotikus, kisebb dózisok (1-100 mg/kg) gyomorszondán adagolva nyugtató hatást váltottak ki.

Humán bizonyítékok

A drog felhasználására vonatkozóan széles körű orvosi tapasztalat és preklinikai adat áll rendelkezésre, a szegfűszeg terápiás szerepét igazoló kontrollos klinikai vizsgálatot azon­ban nem publikáltak. Két nyílt vizsgálat a szegfűszegolaj fájdalomcsillapító hatását iga­zolta fejfájás, illetve mozgásszervi fájdalom esetén.

Indikációk, adagolás

A szegfűszeg a száj és a garat gyulladásos elváltozásainak lokális kezelésére (1-5% hígított illóolajnak megfelelő készítménnyel való naponta többszöri szájöblögctéssel), illetve a hígítatlan illóolaj fogászatban helyi érzéstelenítésre alkalmazható. A drog jelentős fűszer, illóolaj-tartalma miatt javítja az étvágyat és az emésztést.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A hígítatlan szegfűszegolaj irritálhatja a nyálkahártyát. Külsőleges felhasználás esetén a drognak nincsen ismert interakciója. Mivel terhesség és szoptatás alatt, illetve gyermek­gyógyászatban történő alkalmazására nem áll rendelkezésre adat, ilyen esetekben túlzott használata nem javasolható. A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó fajokra (pl. eukaliptusz, szegfűbors) való allergia esetén alkalmazása esetén nagyobb a túlérzékenység kialakulásának esélye.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.