Gyógynövények

Kövér porcsin termesztése, gyógyászatai használata

Kövér porcsin története, általános ismertetője

A kövér porcsin Európa és Ázsia kiterjedt síkságain őshonos; jelenleg számos országban elterjedt, termesztik is. Lédús, húsos levelei nagyon táplálóak, és rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A növény tápértékét mutatja, hogy az ezt fogyasztó tyúkok Omega-3 zsírsavakban gazdag tojásokat tojnak.

Néhány ősi kultúrában a kövér porcsint varázslat elleni szernek tar­tották, ezért az ágy köré szórták, hogy elijessze a gonosz szellemeket, és megelőzze a rémálmokat. Nem is olyan régen még a katonák maguk­kal vitték a csatába, hogy szerencsét hozzon, és megvédje őket. Kínában Kr.u. 500 körüli orvosi könyvek írják le a növény használatát. Indiában és a Közel-Keleten évszázadokon át cserepes növényként termesztet­ték, és manapság is szívesen adják salátákhoz.

Az észak-amerikai indiánok is ismerték a porcsint; a cserokik bélféreg elleni főzetet készítettek belőle. Az irokézek zöldségként főzték meg, de „rossz gyógyszer” elleni szerként is ismerték. A leveleket pépesítve égési sérülések hűtésére és gyógyítására használták. A navahóknál viszont fájdalomcsillapító volt, valamint cserepes növényként tartották.

  • A kövér porcsin nem igazán fagytűrő; általában egyéves­ként, tavasszal vetett magról termesztik.
  • Gyorsan csírázik, és megfe­lelő körülmények között ha­vonta vethető, hogy aztán fo­lyamatosan szedhető legyen különféle főtt ételekhez és sa­látákhoz.
  • Szereti a napos helyet, vala­mint a könnyű, jó talajt, bő vízzel.
  • A szára és a levele egyaránt fogyasztható.

Konyha

A fiatal, édes leveleket friss salátákhoz adjuk, az erőseb­beket húslevekhez és levesekhez. Az egész növényt össze fogjuk, állítva egy üvegbe helyezzük, és ecetben pácoljuk. Citrommal és szumákkal ízesítve a kövér porcsin fontos hozzávalója a fattoushnak, a savanyú, de ízletes libanoni kenyérsalátának.

Gyógyászat

A porcsinlé fogyasztása jó vérhas el­len, mézzel keverve köhögéscsillapí­tó, amelyet egykoron mellgyulladás el­len is javasoltak. Külsőleg a felaprított porcsinlevelet a homlokra és a halán­tékra helyezték, hogy „hűtsön és nyug­tasson”. Culpeper szomjúság oltására használta betegség idején, köszvényes gyulladások és fájdalmak enyhítésére, valamint szemgyulladás ellen.

Figyelmeztetés

Aki vadon termő porcsint akar szedni, vigyázzon a kutyatejjel, amely mérgező, és gyakran a porcsin mellett nő. A porcsin szára vastag és tiszta vizes nedvet tartalmaz, míg a kutyatej szára vékony, szívós, és tejszerű, mérgező nedv van benne.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.