Gyógynövények

Szabalpálma hatóanyaga, alkamazása, mellékhatások

Szabalpálma (Serenoa repens) története, alkalmazott drogjai

Az utóbbi idők egyik legsikeresebb gyógynövénye a szabalpálma (fűrészpálma), amelynek készítményeit Németországban, Franciaországban a kezdeti stádiuméi jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében elsőként választandó szernek tartják.

Az Amerikai Egyesült Államokban gyomnövénynek tartották, valódi értékeinek felfede­zése Európában történt meg. A növény termését az észak-amerikai indiánok táplálékként és különféle betegségek gyógyításra alkalmazták.

A szabalpálma termésének hatásosságát a gyógyszer-engedélyezés szigorú kritériumai szerint bizonyították, a drog kivonata ma már számos országban, így Magyarországon is forgalomban van gyógyszerként a benignus prosztatahiperpláziában jelentkező panaszok enyhítésére.

A szabalpálma (Arecaceae) Észak-Amerika délkeleti részén honos, 2-3 méter magasra növő pálmaféle, amelynek szárított, fekete színű termését, illetve annak kivonatát alkal­mazzák a gyógyításban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szabalpálma Serenoa repens (Bartram) Small. (syn. Sabal serrulala (Michaux) Nichols) termése hivatalos (Sabalis serrulatae fructus), amelynek összes zsírsavtartalma legalább11%.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A terápiában általában a termés lípofil kivonatát (vagy szuperkritikus extraktumát) alkalmazzák, amely túlnyomórészt különféle zsíroldékony összetevőkből (zsírsavak, zsírok, szterinek) áll. A farmakológiai vizsgálatok során standardizált eljárással ké­szült apoláris kivonatát (90%-a zsírsav, ebből 80% szabad zsírsav, ebből 65% olajsav + -laurinsav, 15% linolsav + mirisztinsav) igen hatékonynak találták, a forgalomban lévő készítmények jórészt ezt tartalmazzák.

A drog további komponensei közé tartoznak különböző flavonoidok és poliszacharidok, ezek azonban csak kis mennyiségben talál­hatóak meg a lipofil kivonatban. Bár a szabalpálma esetében nem egyetlen hatóanyagnak tulajdonítható a kedvező hatás, a kivonat előállításának és a komponensek arányának standardizálása megfeleld biztosíték az egységes összetételre és az összehasonlítható vizsgálatok elvégzésére.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A szabalpálma termeset az észak-amerikai indiánok különféle betegségek gyógyítására alkalmazták (emésztési panaszok, libidózavarok, gyulladások, dizentéria, birzutizmus. meddőség).

Preklinikai vizsgálatok

A farmakológiai vizsgálatok során görcsoldó hatását in vilre, gyulladásgátló és immunsti­muláns hatását in vivo is igazolták. A gyulladásgátlás hátterében a ciklooxigenáz (COX) és a lipoxigenáz (LOX) enzim gátlása áll, az immunstimuláns hatásért pedig a poliszachari-doknak a polimorfonukleáris leukociták fagocitózisát fokozó hatása felel.

Az antigonadotróp hatást több olyan vizsgálati eredmény alátámasztja, amelyek szerint a lipofil kivonat gátolja a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron kötődését a citoszol-és magreceptorokhoz.

A kivonat antigonadotróp hatását részben az 5-α-reduktáz enzim gátlása magyarázza. Az enzimgátló hatás, amelyet a drog zsírsavtartalmának tulajdoníta­nak, terápiás dózis esetén jelentősebb a szintetikus finasztcridnél. A szabalpálmakivonat fokozza a 3-α-hidroxiszteroid-oxidoreduktáz (a dihidrotesztoszteront inaktív metabolittá bontó enzim) aktivitását, ezáltal fokozza az antigonadotróp hatást. Ez az enzim a prosztaglandinokat is bontja, ami magyarázatot adhat arra, hogy a kivonat alkalmazása esetén a prosztaglandin-mediált prosztataödéma csökken.

A prokalcitonin hatásának gát­lása ugyancsak hasonló eredménnyel jár, ugyanis a prokalcitonin fokozza a prosztata mé­retének növekedését.

A prosztatakarcinóma-szűrővizsgálat a PSA (prosztataspecifikus antigén) mérésén ala­pul, az emelkedett PSA-koncentráció daganatra utal. Bizonyos gyógyszerek, például a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére alkalmazott finaszterid csökkenti a PSA koncentrációját, ezért megnehezíti a prosztatarák korai felismerését. A szabalpálma-kezelés azért előnyös, mert nincs hatással a prosztata-epithelsejtek PSA-szekréciójára, nem befolyásolja a szűrővizsgálat eredményét.

Humán bizonyítékok

Klinikai vizsgálatokban a szubjektív panaszok csökkenését és a vizeletáramlással, vizelési gyakorisággal kapcsolatos objektív mérőszámok változását tanulmányozták. A tünetek kvantitatív mérését az IPSS-skála (International Prostate Symptom Score) bevezetése tette lehetővé, amely tartalmazza a betegség legjelentősebb tüneteit.

A több tíz, kettős vak, placebókontrollal elvégzett vizsgálat többsége a szubjektív tünetek csökkenését és az objektív adatok szignifikáns javulását igazolta. Néhány esetben a prosztataödéma csökke­nését is megfigyelték. Egy kontrollos vizsgálatban a kezelésben nem részesült betegekhez képest a szabalpálma-kivonatot kapott résztvevők prosztatájában a dihidrotesztoszteron és az epidermális növekedési faktor koncentrációja szignifikánsan csökkent, míg a tesztoszteron mennyisége szignifikánsan nőtt.

A legnagyobb vizsgálat több mint 1000 résztvevő részvételével 6 hónapon át tartott. A kontroll nélkül végzett vizsgálat során a kiürített vizelet mennyisége szignifikánsan nőtt, a polyuria és a nocturia pedig szignifikánsan csökkent. Egv randomizált, kettős vak vizsgálatban a finaszteridet hasonlították össze a törpepálma-kivonattal. Az IPSS-érték javulása mindkét esetben szignifikáns volt, azonban a két szer hatása között nem volt je­lentős eltérés. A szabalpálma-kivonattal számos összehasonlító vizsgálatot végeztek, ame­lyek többségében a növényi szer a szintetikumhoz hasonló hatásosságúnak bizonyult. A szabalpálma hatásosságát több klinikai vizsgálatot kritikusan értékelő elemzésekben, ún. metaanalízisekben is bizonyítottnak találták.

Korábbi megfigyelések szerint a kivonat nem csökkentette a prosztata méretét, de újabb vizsgálatok ennek ellentmondani látszanak.

Indikációk, adagolás

A szabalpálma termése Alken szerinti I. és II. stádiumú (enyhe és közepesen súlyos) be-nignus prosztatahiperplázia tüneteinek enyhítésére alkalmazható. Javasolt adagja naponta 320 mg lipofil kivonat (amely 1-2 g aprított drognak felel meg).

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A törpepálma-kivonat szedése jól tolerálható. Enyhe, múlékony gasztrointesztinális pa­naszok, fejfájás előfordulhatnak, de ezek gyakorisága hasonló, mint placebó esetén. A laboratóriumi értékeket a kivonat alkalmazása nem befolyásolja. A drog szedésének kont­raindikációja (az allergiát leszámítva) nem ismert. Hormonrendszerre kifejtett hatása miatt hormondependens daganat esetén a növény alkalmazását meg kell beszélni a kezelő­orvossal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.