Gyógynövények

Japán lótorma összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Japán lótorma története, általános ismertetője

A japán lótorma, a vaszabi, a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahová a torma, a retek, a mustár, a brokkoli és a vízitorma. A Wasabia nemzetség Japánban őshonos, és csak két faja van, amelyek főleg hegyi patakok mentén élnek. A W.japonicál már a 10. század óta termesztik Japánban, ahol gyógy- és fűszernövényként használják. A W. japonica ‘Wasabi’ fajta a nyugaton kedvelt torma (Armoracia rusticana syn. Cochlearia armoracia) japán megfelelője, bár annál sokkal erősebb is lehet.

A vaszabit ma széles körben termesztik Japánban, de a szusi és egyéb japán ételek iránti egyre növekvő nyugati érdeklődés miatt Ang­liában és az Egyesült Államokban is. Japánban a növény igényeinek megfelelő, minősített területeken termesztik, hogy minőségi, tiszta, és egészséges legyen. Érdekes módon a Japánok a nagy kereslet miatt Kí­nából, Tajvanból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból is importál­ják a vaszabit.

Ami a növényen gyöktörzsnek tűnik, az valójában egy föld alatti, meg­vastagodott, tömör szárrész. A japán konyhában a vaszabit hagyomá­nyosan az oroshinage nevű, cápabőrből készült finom reszelővel készí­tik elő.

  • A japán lótormát legkönnyeb­ben gyökérosztással vagy gyökérdugványokról lehet sza­porítani.
  • Fagytűrő évelő, mely a víz­tartó, üde talajt kedveli, fél­árnyékos helyen. Vízben is nevelhető.
  • Cserépben is lehetséges va­szabit nevelni, de gyorsan el­pusztul, ha nem elég nedves a földje.
  • Ajánlott az esővíz használata.
  • A vaszabit három-öt évig hagyni kell nőni, mielőtt a gyökerét felhasználjuk.

Gyógyászat

A vaszabi antibakteriális, vírus- és gombaölő és gyulladáscsökken­tő hatású növény. A konyhai hasz­nálata orvosi használatából ered, mivel azért fogyasztották, hogy elpusztítsák az ételben található mikrobákat. A belőle áradó erős aroma evés közben felszabadítja az orr- és arcüregeket.

Konyha

A vaszabigyökér kis fényes zöld ujjakra emlékeztet. Mikor frissen megőröl­jük, a gyökér még néhány óráig megtartja az aromáját, ha letakarjuk. A va­szabit nyers hallal, szusiban, szasimiben és hallevesekben fogyasztják, hogy semlegesítse a halban előforduló baktériumokat. Szójaszósszal is ke­verik mártogatósnak. A vaszabi megszárítható későbbi krémkészítés­hez, vagy a leveleket, szárakat és gyökeret pácolással is lehet tartósí­tani. A kereskedelemben megtalálható krémet gyakran keverik eny­hébb alapanyagokkal, hogy többen fogyaszthassák. A leveleit tavaszi salátákba rakják, és érdekes ízt kölcsönöz a mártogatósoknak is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.