Gyógynövények

Kis meténg összetevői, hatásai, gyógyászatai használata

Kis meténg (télizöld meténg)

A kis meténg Közép-Európában és Nyugat-Ázsiában honos, és elterjedt egész Észak-Amerikában és a Brit-szigeteken. Erdei növény, és a köz­nyelvi neve „föld öröme”, gyönyörű virágaira és kúszónövény mivoltára utal. Nemzetségneve, a Vinca a latin vincire, „megköt” szóból származik, ami növekedésére utal.

Ahogy másik elterjedt neve, a „varázsló ibolyája” sejteti, a kis meténget régóta társítják a mágiával. Használták szerelmi bájitalban, és ágy alá szórták, hogy fokozza a szenvedélyt. Ezen kívül az ötszirmú virágo­kat védő talizmánként használták, és az angolszászok kiakasztották, hogy távol tartsa a gonosz lelkeket.

Egymásba fonódó hajtásai miatt a franciák a kis meténget a barátság szimbólumának tartották. A németek a „halhatatlanság virágának”, az olaszok pedig fior di mortónak, azaz a „halál virágának” nevezték.

Maud Grieve, angol gyógynövényszakértő a Modern gyógynövény (1931) című könyvében mesél egy ősi olasz szokásról, mely szerint az elhunyt gyer­mekek ravatalára kis meténg koszorút csináltak.

Annak ellenére, hogy a növény mérgező, Nicholas Culpeper kijelentet­te, hogy „a fiatal hajtáscsúcsból készült kivonat jó rémálmok ellen”.

  • Tőosztással és bujtassál szapo­rítható. A hosszú, kúszó szárak minden szárcsomónál meggyö­keresednek, befedik a talajt.
  • Ez a fagytűrő évelő főleg a vályogos földet, félárnyékos he­lyet kedveli erdőkben vagy cser­jésekben.
  • Amíg meg nem telepednek a pa­lántái, rendszeresen gyomlál­junk körülötte.
  • Ősszel vágjuk vissza, hogy kor­dában tartsuk növekedését.
  • Sűrű gyökérzete alkalmassá te­szi a növényt a föld megkötésére eróziónak kitett helyeken.

Csillagászat és vallás

Ukrajnában az esküvőkön a menyasszony és a vőlegény kis meténgből font koronát vi­sel. Az erős, fényes, örökzöld levelekkel, melyek ellenáll­nak a fagynak és a hőségnek is, a növény az örökké tartó sze­relmet és az esküt szimboli­zálja.

Gyógyászat

A népi gyógyászatban a nö­vényt több dologra is hasz­nálták, de főleg görcsök ellen

A kis meténgnek összehúzó hatása van, régen szájöblítőnek használták fogínygyulladás és szájüregi fekélyek ellen, és ezzel gargalizáltak torokfájás ellen. Fokozza az agy vér- és oxigénellátását, és a kutatók megállapították, hogy a levelekben talált vincamin használható érelmeszesedés és időskori leépülés (demencia) ellen. A homeopátia a túl bő menstruáció kezelésére alkalmazza.

Figyelmeztetés

Fogyasztása alacsony vérnyomást, émelygést és hányást okozhat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.