Gyors felépülés

A túlsúlyosság általában is egészségtelen – Fogyási tippek!

A túlsúlyosság általában is egészségtelen, de a szívének külö­nösen sokat árt. Ha ön is a túlsúlyos szívbetegek népes táborába tartozik, valószínűleg tudja már, hogy a fogyás jelentősen növelheti a tartós gyógyulás esélyét.

A legtöbben úgy vélik, hogy a súlyfelesleg cipelése terheli túl a szívet, ámde az igazi gondot az ún. visceralis (aktív) rejtett hasi zsír jelenti. Ebből a zsírból ugyanis folyamatosan jutnak olyan vegyületek a vérbe, amelyek gyulladáskeltő hatásúak és beszűkítik az ereket, növelve ezzel a vérnyomást. Az aktív zsír ráadásul azt is megváltoztatja, hogyan kezeli a szervezet a vérben keringő zsíro­kat.

Zsíros lerakódások alakulnak ki az artériák falában, amely ettől megvastagodik. Az érfalon kialakult plakkok idővel annyira beszűkítik az ereket, hogy a szívbe nem jut elegendő vér, ami előbb-utóbb szívinfarktust okozhat. Ám ha elkezd tudatosan fogyni, a visceralis zsír jóval azelőtt eltűnik, hogy a válto­zást az alakján is észlelni tudná.

Az öt leggyakoribb fogyókúrás tévhit

A fogyással foglalkozó írásokban csak úgy nyüzsögnek a féligazságok és a tévhitek. Itt most az öt leggyakrabban idézett tézist cáfoljuk meg, hogy nagyobb esélye legyen a sikerre.

  • Segíthet a fogyásban, ha egyáltalán nem nassol. Nem a nassolás a baj hanem az, amit ilyenkor megeszik. Sok ember igényel néhány falatot két étkezés között, hogy fenn tudja tartani az energiaszintjét. Csoki és chips helyett kapjon be egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt.
  • A vízivás segít lefogyni. A víz egyáltalán nem fogyaszt, de megóv a kiszáradástól, és a nassolástól is, hiszen a szomjúság összetéveszthető az éhséggel. Az biztos, hogy jobb, mint a cukros italok.
  • Csak intenzív testmozgás­programmal lehet lefogyni. Nem igaz. A fogyás akkor ésszerű, ha olyan, apróbb változtatások eredménye, amelyeket hosszú időn át be tud tartani. Heti fél kiló leadásához naponta 500 kalóriá­val többet kell felhasználnia, mint amennyit bevisz. Egyen kevesebbet és mozogjon többet.
  • A tablettákkal tartósabb a fogyás. Nem igaz. A fogyókúrás tabletták önmagukban nem véde­nek meg attól, hogy a leadott kilók visszatérjenek. Csak akkor szedjen ilyen tablettákat – az egészséges táplálkozási program betartása mellett -, ha orvosa írja fel őket.
  • Étkezések kihagyása jó módszer. Nem jó ötlet, mert kimerült lesz. Ráadásul ha éhes, elcsábulhat, és magas cukor- és zsírtartalmú nassolnivalókhoz nyúl.

Lassan, de biztosan

A „csodadiéták” nem egészsége­sek. A gyors fogyás szinte minden esetben megterheli a szervezetet, mert a nélkülözhetetlen vízkész­let és izomzat leépülésével jár. A fogyás legjobb módja az, ha ésszerű mértékben csökkenti az energiabevitelt. A legtöbb ember számára a napi 1500-1800 kcal közötti energiafogyasztás megfelelő cél (a férfiaknak több kell, mint a nőknek), és heti 0,5-1 kg-os fogyásra érdemes törekedni. Ezzel a lassú, de biztos módszer­rel nagyobb esélye van arra, hogy tartani tudja az elért alacsonyabb testsúlyt.

Nem elég ráállni a mérlegre vagy belenézni a tükörbe a fenti kérdés megválaszolásához. Használja az alábbi módszerek vala­melyikét annak kiderítésére, hogy testsúlya rontja-e a gyógyulási esélyeit. TTI (testtömegindex). Mérje meg a testmagasságát (cm-ben), majd a kapott értéket emelje négyzetre). Ossza el a testsúlyát (kg-ban) ezzel a számmal. Jó néhány internetes oldalt találhat, ahol külön prog­ram végzi el ön helyett a számolást. Ha a TTI-je 25 fölött van – függet­lenül attól, hogy férfi vagy nő -, fogynia kell. Derékbőség. Mérőszalaggal mérje meg a dereka körfogatát a csípője és a bordái között ott, ahol a legvékonyabb. Ez általában nem sokkal a köldök fölött van. Fújja ki a levegőt, és olvassa le a mért értéket. Ha meghaladja a 80 (nőknél), illetve 94 (férfiaknál) cm-t, akkor önnél az átlagosnál nagyobb a szívbetegség kockázata. Testforma. Derítse ki, hogy az alakja „alma” vagy inkább „körte” típusú. Mérje meg a csípő- és a derékbőségét. Ha a kettő aránya meg­haladja a 0,8-at (nőknél), illetve a 0,95-öt (férfiaknál), cselekednie kell. A deréktájra hízó „almák” hajlamosabbak a szívbetegségre, mint a „körték”, akiknél a zsír főként a combra és a fenékre rakódik le.

Energiaégetés

Gyorsabban fogyhat, ha az étrend megváltoztatása mellett többet mozog. Lényegtelen, milyen mozgásról van szó, hiszen még az olyan kis intenzitá­sú mozgások is kalóriaégető és súlycsökkentő hatásúak, mint a gyaloglás, a kertészkedés vagy a házimunka. A szakemberek hetente legalább ötször 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást javasolnak. A lényeg az, hogy olyan tevékenységet találjon, amelyet szívesen csinál, és amelyet könnyen beépíthet a napi rutinjába.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.