Magasvérnyomás gyógyítása

Tények az inzulintöbblet egészségre gyakorolt hatásairól

A fölösleges inzulin hatással van a szervezetre és ezáltal a közérzet alakulására is. Lássuk, hogyan!

  • A fölösleges inzulin megköti a szervezetben a sót és a vizet. Erre vezethető vissza, hogy a karácsony környéki időszakban egy-két hét leforgása alatt akár három kilót is felszedhetünk a bevitt plusz kalóriák, és a termelt sok inzulin miatt. A vérnyomásra is hatással van a folyamat, hiszen az erek összehúzódnak, érzékennyé válnak a mellékvese által termelt vérnyomásemelő hormonokra.
  • A magas inzulinszint a vérben levő koleszterin mennyiségére is hatással van. Mivel az nem tud onnan kiürülni, ezért megtapad az erek belső falán. Az érelmeszesedés a szív-, és érrendszeri megbetegedések, valamint a magas vérnyomás szempontjából is kockázati tényezőnek minősül.
  • Fejfájás és görcsök is tapasztalhatóak azoknál, akik inzulinszintje a szükségesnél magasabb.
  • Az érfalak az inzulin folyamatos, nagy mennyiségű jelenlétére úgy reagálnak, hogy sima izomzatuk megerősödik, vastagabbá válik, vagyis ellenáll a véráramnak, ami a vérnyomás emelkedését hozza magával.
  • A többletinzulin a szervezet fizikai energikusságát is érinti, méghozzá csökkenti azt.
  • Az inzulin a szimpatikus idegrendszerre is hatással van, növeli a stresszhormonok szintjét. Erre kiváló példa, amikor a gyerekek csokoládé fogyasztása után hiperaktívvá válnak. Felnőttek esetében ez vérnyomás emelkedéssel társul.
  • Ha már gyermekkorban is többletinzulin van jelen a szervezetben, az rányomja a bélyegét a növekedésre. Ez nem csak a testmagasságot érinti, hanem sajnos a testsúlyt is, és az érfalakat, melyek megvastagszanak, ergo már gyermekkorban megfigyelhető a hipertónia kockázatának megjelenése.

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy a nem megfelelő táplálkozás következtében kialakuló magas inzulinszint a szív-, és érrendszeri megbetegedések, valamint a magas vérnyomás kockázati tényezőjeként számon tartható. A megoldás ez esetben is a diétás étrend és a rendszeres testmozgás.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.