Gyors felépülés

Hazatérés a kórházból – a lábadozó gyermek kezelése

A kórházi tartózkodás nagy megrázkódtatás lehet a gyermek számára, s a szülőknek is komoly stresszforrás. A betegség ténye is aggasztó, ám az, hogy el kell válnia gyermekétől, tovább növelheti a szorongását. A kórházból hazatérő gyermeknek viszont különleges gondoskodásra és sok szeretetre van szüksége.

A lábadozó gyermek nagyon élvezi, ha a képzeletét megmozgató meséket, történeteket olvasnak fel neki.

A fájdalom enyhítése

Ha gyermek műtét vagy sérülés miatt volt kórházban, még a hazatérése után is lehetnek fájdalmai. A kutatásokból úgy tűnik, hogy minél fiatalabb egy gyermek, annál erősebbnek érzi a fájdalmakat. Ennek talán az az oka, hogy kevésbé értik mindazt, ami velük történik. Még a kórházból való távozás előtt beszélje meg az orvossal, szükség van-e fájdalomcsillapításra, s ha igen, milyen fájdalomcsillapítót kell adnia és milyen gyakran. Az alábbi tanácsok segítenek megszüntetni vagy legalábbis enyhíteni gyermeke fájdalmait.

 • Eleinte rendszeres időközönként adjon neki fájdalomcsillapítót, hogy megelőzze a fájdalom elviselhetetlenné válását.
 • A gyermek eltitkolhatja fájdalmát, ha nem ízlik neki a gyógyszer. Figyeljen oda az olyan jelekre, mint az ideges babrálás, a túlzott csendesség, a sírás, a sápadtság vagy a felszínes légzés.
 • Jutalom kitűzése segíthet, hogy gyermeke bevegye a gyógyszert.
 • Vegye fel a kapcsolatot az orvossal, ha úgy tűnik, hogy a javasolt fájdalomcsillapító nem használ.

Sokféle módon gyorsíthatja gyermeke lábadozását és segítheti abban, hogy élete visszatérjen a normális kerékvágásba. Az alábbiakban néhány általános tanácsot adunk, de persze a gyermek életkorától és természetétől is függ, hogy mi bizonyul hatásosnak.

 • Játék: A játékszerek és társasjátékok, a filmek és a kreatív elfoglaltságok, például az építőkészletek, a kézműves foglalatosságok, a matricaragasztás, színezés és gyurmázás mind segíthetnek elejét venni az unalomnak és elterelni a figyelmet a betegségről.
 • Olvasás: Kórházról szóló mesekönyvek segíthetnek a gyermekeknek feldolgozni az élményeiket.
 • Társaság: A gyermekeknek érezniük kell, hogy törődnek velük, és hogy hamarosan normális életük folytatódhat, ezért feltétlenül szervezze meg, hogy a kis beteg találkozhasson a családtagokkal és barátokkal. Ügyeljen a „látogatási idő” betartására, nehogy a gyerek kifáradjon. Kényeztetés Beszéljen sokat a gyermekéhez, ölelgesse, énekeljen neki, hogy visszanyerje a kórházban esetleg elveszített biztonságérzetét.
 • Folytonosság: Ha gyermeke iskolás, pótolják be a leckéket, amikor már elég jól érzi hozzá magát. Ez is segíti a gyermek könnyebb visszatérését.

Csonttörések

A végtagcsontok törése az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a gyermekek kórházba kerülnek. Miután hazaengedik őket – a törést gipsszel vagy hasonló eszközzel rögzítve -, az élet visszatérhet a normálishoz valamelyest hasonló kerékvágásba.

Van azonban néhány lehetséges probléma, amelyekről tudnia kell:

 • Némi fájdalom természetes, de ha a fájdalom túl hevesnek tűnik, hívja fel az orvosát, aki javasol majd egy megfelelő fájdalomcsillapítót.
 • Ha gyermeke kéz- vagy lábujjai elfehérednek vagy elkékülnek, akkor a gipsz túl szoros lehet – hívja fel az orvost.
 • Ha a gipsz szélénél a bőr piros vagy kidörzsölődik, lehetséges, hogy az alá csorgó víztől vagy verejtéktől átnedvesedett a kötés – hívja fel az orvost.

Bár a gyermeket minél nagyobb önállóságra kell ösztönözni, az életkortól függően, és persze attól is, hogy a törés melyik végtagot vagy testrészt érinti, segítségre szorulhat a mindennapi tevékenységek során.

A garatmandulák – és olykor az orrmandulák – eltávolítása gyakori gyermekkorban. Íme néhány hasznos tanács a lábadozás idejére. A felépülés érdekében nagyon fontos, hogy a gyermek szilárd ételt is egyen. Talán meglepő, de az olyan „karcos” ételek, mint például a chips kifejezetten kedvezőek, mivel érdes felületük elősegíti a gyógyulást. Igyon bőven a gyermek, de kerülje a savas italokat, például a narancslevet. A műtét utáni első héten még fokozódhat a fáj¬dalom, de a második héten már enyhülnie kell. Ha szükséges, adjon neki fájdalomcsillapítót. Fertőzést jelezhet, ha gyermeke belázasodik, vagy rossz szagú a lehelete. Ha nem tudja oda vinni, ahol a műtétet végezték, hívja a gyerekorvost, vagy vigye be a legközelebbi sürgősségi osztályra. Ha a torokból származó vérzést tapasztal, hívja a mentőket, vagy vigye gyermekét a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Két hétig ne engedje iskolába, hogy csökkentse az esetleges fertőzés kockázatát. A gyermeke rendszeresen mosson fogat, mert ez is segít a fertőzések elleni védekezésben.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.