Gyors felépülés

Hogyan segíthetjük a gyermek gyógyulását?

Akár könnyű megfázásból, akár súlyosabb betegségből lábadozik gyermeke, ön nemcsak a mielőbbi gyógyulásról akar gondoskodni, hanem arról is, hogy a kicsinek eközben a körülményekhez képest jó legyen a közérzete. Sokféle módon segíthet a kisebb vagy nagyobb betegségből lábadozó gyermeknek. Először is igyekezzen nyugodt maradni, ez segíthet a felesleges stressz elkerülésében, és meggátolja, hogy a szorongás átragadjon a betegre.

Ezenkívül a következőket tanácsoljuk még:

 • Szervezze át ideiglenesen az életét, és hagyja ki a nem feltétlenül szükséges feladatokat, hogy minél több időt és figyelmet szentelhessen gyermekének.
 • Tartsa állandó hőmérsékleten a gyerekszobát, rendszeresen szellőztessen és gyakran cseréljen ágyneműt.
 • Számítson rá, hogy gyermeke viselkedése egy ideig „babásabb” lesz. Legyen vele türelmes, és nézze ezt el neki.
 • Ne aggódjon, ha gyermeke nem akar enni. Az ivás fontosabb az evésnél.
 • Keresse elő a régi kedvenceket. A beteg gyerekek sokszor szívesen játszanak azokkal a játékokkal, amelyek kisebb korukban a kedvenceik voltak.
 • A TV- vagy DVD-nézés segíthet átmenetileg lekötni gyermeke figyelmét, így ön is kifújhatja magát egy kicsit.
 • A beteg gyermeke nem képes hosszú ideig koncentrálni, ezért igyekezzen változatos elfoglaltságról gondoskodni.
 • Ha a gyermek betegsége hosszabbra nyúlik, gondoskodjon róla, hogy ápolás közben ki tudjon néha kapcsolódni. Hívjon oda egy családtagot, barátot, és fújja ki magát, méghozzá házon kívül.
 • Ahogy gyermeke kezdi jobban érezni magát, már nyugodtan kiviheti a szabadba, feltéve persze, hogy az időjárás alkalmas rá. Ködös vagy hideg időben viszont csak akkor engedje ki, ha már teljesen felépült – ez különösen fontos a mellkasi fertőzések esetében.

Teendők láz esetén

A gyermekek normális testhőmérséklete 36,6 °C és 37,5 °C között van. Az ennél magasabb hőmérséklet láznak minősül, és általában fertőzést jelez. A láz a szervezet természetes védekező és gyógyító mechanizmusainak része, ezért egyes szakértők nem is helyeslik a csillapítását. Csakhogy a magas láz görcsrohamot okozhat. Az alábbi néhány egyszerű fogás segíthet csillapítani a lázat.

 • Törölgesse gyermeke homlokát langyos vízbe mártott szivaccsal -de ne az egész testét, mivel az reszketést és hidegrázást okozhat.
 • Itassa bőven, hogy ezzel is csökkentse az izzadás okozta kiszáradás veszélyét.
 • Adjon gyermekének paracetamolt vagy ibuprofent. A két szert azonban ne keverje, és mindig tartsa be az adagolással kapcsolatos útmutatót.
 • Adjon a gyermekre könnyű hálóruhát, és tartsa a szoba hőmérsékletét 18 °C alatti hőmérsékleten. Nem kell a gyermeket nagyon betakargatni.
Figyelem! Soha ne adjon aszpirint 16 év alatti gyermeknek, mivel egy ritka, de súlyos betegséget, úgynevezett Reye-szindrómát okozhat.

Lázgörcs

A kisgyermekeknél viszonylag gyakoriak a lázgörcsök. A látvány nagyon ijesztő lehet, de a görcs csak ritkán életveszélyes, és nem is jelent komolyabb problémát, például epilepsziát. A görcsöt a test túlhevülése okozza, és néhány perc után általában el is múlik – bár ez az idő egy szülő számára sokkal hosszabbnak tűnhet. Egyes gyerekek a jelek szerint hajlamosabbak a lázgörcsre, mint mások, de a legtöbb esetben ötéves kor után már nem fordul elő.

Ha gyermekénél lázgörcsöt észlel, a következőket tanácsoljuk:

 • Őrizze meg a nyugalmát.
 • Fektesse a gyermeket az oldalára biztonságos helyen, lehetőleg a padlóra terített puha takaróra, hogy ne eshessen le és más sérülés se érhesse.
 • Győződjön meg róla, hogy nincs semmi a szájában, és hogy akadálytalanul tud lélegezni. Ha lehet, döntse egy kicsit hátra a fejét. Ne feszítse szét a száját vagy tegyen bele kanalat, mert ezzel sérülést okozhat.
 • Ha gyermekének még soha nem voltak ilyen görcsei, hívjon orvost vagy mentőt.

Lázmérés kisgyerekeknél

A gyermekek lázának mérésére a fülhőmérő a legjobb eszköz. A készüléket a gyártó utasításainak megfelelően használja. Megfelel a digitális kijelzőjű hagyományos lázmérő is: ezt tegye a gyermek hóna alá, majd a karját fogja le a mellkasa előtt, és maradjanak így nagyjából 5 percig.

Kicsi gyerekeknél ne használjon a lázmérésre szájhőmérőt, mivel előfordulhat, hogy elharapja. Higanyos lázmérőt ma már nem ajánlatos használni sem gyermekeknél, sem felnőtteknél, ugyanis ha eltörik, mérgező higany távozik belőle.

Lázzal járó gyermekkori fertőzések

A leggyakoribb gyermekkori fertőzések közös jellemzője a láz. Az alábbi táblázatban szerepelnek az egyéb tünetek, valamint azok az otthoni ápolási feladatok, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és gyorsíthatják a gyógyulást. Azt is feltüntettük, hogy feltehetően mennyi ideig lesz a gyermek fertőző:

BetegségTünetekTeendőkFertőző időszak
Bárányhimlő(van ellene védőoltás, ami nem kötelező)Torokfájás, viszkető, felhólyagosodó, majd bevarasodó kiütésekTartsa a gyermeket hűvös és kényelmes környezetben, fürdesse langyos, szóda-bikarbónás vízben. A kiütéseket rázókeverékkel ecsetelje. Vágja rövidre a gyermek körmeit.A kiütések megjelenése előtti 1-2. naptól kezdve a var kialakulásáig.
Rubeola (van ellene kötelező védőoltás)Torokfájás, duzzadt nyirokszervek, apró, lapos, piros kiütésekKezelés nem szükséges, a gyermekét távol kell tartani a nyilvános helyektől, amíg a kiütések el nem múlnak.A kiütések elmúltáig.
Kanyaró (van ellene kötelező védőoltás)Köhögés, sajgó, vörös szem, fehérfoltok a szájban, 3-4 nap után kiütések, melyek a fül mögül terjednek szét a testen, fényérzékenységGyermekeknek szánt paracetamol vagy ibuprofen. A szemek körül a rászáradt csipát nedves vattapamaccsal távolítsa el (külön pamacsot használva a két szemhez)A kiütések megjelenése előtti nagyjából öt naptól kezdve a megjelenésük utáni 5 napig.
Mumpsz (van ellene kötelező védőoltás)Duzzanat az egyik vagy mindkét fül előtt és alatt.Sok folyadék, puha, hideg ételek. Kerülje a savas ételeket és italokat.A duzzanat megjelenése előtti 2. naptól kezdve annak eltűnéséig.

Evés és ivás

Ha egy gyermek lázas beteg, gyakran nem akar enni vagy inni. Ilyenkor is nagyon fontos gondoskodni arról, hogy elegendő folyadékhoz – napi 1-1,5 literhez – jusson, még akkor is, ha alig eszik. Kínálja vízzel, vagy a gyógy-szertárakban kapható rehidráló oldattal. Ha a gyermek nem akar csészéből inni, próbáljon itatófecskendőt használni, s azzal 10 percenként nagyjából 10 ml folyadékot bevinni. Az alábbi tanácsok szintén segíthetnek a beteg gyerek etetésében és itatásában.

 • Adjon neki szénsavmentes üdítőket! A cukor növeli a vércukorszintet és energiát ad. Buborékok nélkül az ital kevésbé terheli meg az emésztőrendszert.
 • Legyen az ivás jó móka! Az innivalót kínálja bolondos formájú szívószálakkal, vagy mondjuk lefagyasztva, gyümölcslényalóka formájában. Tartson „teadélutánt” babacsészékkel, és kedvenc ételeiből is tegyen apró adagokat a játéktányérokra.
 • Ne adjon tejet (kivéve a csecsemőknek anyatejet vagy tápszert), ha a gyermek hányt.
 • Készítsen tréfás ételeket! Rendezzen el apró szendvicseket és gyümölcs-falatokat a tányéron úgy, hogy egy arcot vagy egy állatot mintázzanak.
 • Többször keveset: kínálja gyermekét kis adagokban tápláló, könnyen emészthető ételekkel, például levessel vagy gyümölcsjoghurttal.

Az agyhártyagyulladás veszélye

Az agyhártyagyulladás az egyik legriasztóbb szövődmény, amely a lázas betegség után kialakulhat. A tüneteket nem mindig könnyű felismerni, és bármilyen sorrendben jelentkezhetnek. Eleinte más, gyakoribb betegségek, például az influenza tüneteihez hasonlíthatnak. Az orvosok mindig jelzik, ha fennáll e veszélyes fertőzés kockázata. Ha arra gyanakszik, hogy gyermekének agyhártyagyulladása lehet, feltétlenül kérjen azonnali orvosi segítséget.

Az agyhártyagyulladásban szenvedő gyermek általában szemmel láthatóan súlyos beteg, s az alábbi egyéb tünetek jelentkezhetnek nála:

 • láz,
 • fejfájás,
 • émelygés vagy hányás,
 • izomfájdalom, hideg kéz- és lábfej,
 • álmosság és letargia,
 • kiütés.
A nyomás alatt el nem halványuló kiütés vérmérgezésre utaló jel, amely a Meningococcus okozta agyhártyagyulladás egyik tünete is lehet. Ha lázas gyermekén kiütések jelennek meg, erősen szorítsa rá a kiütésre egy vizespohár oldalát. Ha a kiütés az üveg alatt nem halványul el, sürgősen forduljon orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.