Gyors felépülés

Asztma és allergiák tünetei gyermekkorban

Asztmája vagy ekcémája nagyjából minden negyedik embernek kialakul élete folyamán. Az esetek felében még gyermekkorban jelentkeznek a tünetek. Sokan kinövik ezeket a betegségeket, de akár így, akár úgy, a gyors diagnózis és az időben megkezdett kezelés sokat számít a gyermek életminősége szempontjából.

Asztmások, figyelem! Ha gyermekének hetente három vagy több alkalommal kell roham elleni inhalátort használnia, akkor lehetséges, hogy az asztmája nincs megfelelően kezelve. Beszéljen a kezelőorvossal.

Asztma olyankor lép fel, amikor a levegőben lévő allergéneket belélegzik!

Ez váltja ki az ismerős tüneteket – a zihálást, a köhögést és a légszomjat. A leggyakoribb asztmát okozó allergének közé tartoznak egyes ételek és gyógyszerek, valamint az állati szőr és korpa (a bőrről lehámló apró darabkák, illetve az ezeken élő atkák). Rohamot idézhet elő a meg-hűlés és az influenza is. Bár az asztma nem gyógyítható, a megfelelő gyógyszerekkel, a kiváltó tényezők elkerülésével vagy a lehetőségek csökkentésével a gyermek normális és boldog életet élhet.

Kevesebb roham

Természetes, hogy aggodalom tölti el, ha gyermekéről kiderül, hogy asztmás. Tény, hogy ez az állapot nagyon rövid idő alatt akár életveszélyessé is válhat. Az asztma megfelelő kezeléséhez és a rohamok számának minimalizálásához ismernie kell a betegség általános jellemzőit, és azt is, hogy pontosan miként hat a gyermekére.

Íme néhány támpont.

 • Tanulja meg felismerni az olyan figyelmeztető jeleket, mint a tüsszögés vagy az orrfolyás. A megfelelő megelőző gyógyszer azonnali alkalmazásával megfékezheti a kialakulóban lévő rohamot.
 • Vezessen naplót, hogy azonosítani tudja az asztmát kiváltó tényezőket és helyzeteket.
 • Amennyire csak lehet, óvja gyermekét az ismert allergénektől.
 • Tüntesse el otthonából a porfogókat, és gyermeke hálószobáját tartsa különösen pormentesen.
 • Gyermeke rendszeresen mozogjon – az úszás és a gyaloglás különösen jót tesz, a megerőltető mozgás viszont rohamot válthat ki.
 • Figyeljen a gyermek testsúlyára. Ha túlsúlyos, az a tüdőt is terheli.
 • Segítsen gyermekének a stressz elkerülésében, mivel az is gyakran válthat ki rohamot, és nyugtassa meg, ha szorong.
 • Járjon el rendszeresen a gyermekkel szakorvosi vizsgálatra, akkor is amikor jól van, hogy az alkalmazott kezelés mindig megfeleljen a gyermek pillanatnyi szükségleteinek. Ne óvja túlságosan. Biztassa gyermekét, hogy amennyire lehet, éljen ugyanúgy, mint a kortársai.

Egyéb allergiák

A gyakori gyermekkori allergiák közé tartozik még az allergiás nátha (azon belül is a szénanátha), és a bőrbetegségek, elsősorban az ekcéma. Ételekkel szembeni érzékenység is egyre többször fordul elő a gyermekeknél, bár ezek nem mindig valódi allergiák.

Szénanátha: A szénanáthát — azaz az allergiás nátha egyik válfaját – a füvek, fák és más növények virágporával szembeni allergiás reakció váltja ki, ezért a tünetek tavasszal és nyáron jelentkeznek. Ha gyermekének egész évben szénanáthás tünetei vannak, akkor állandó allergiás náthában szenved – ezt sok esetben a poratkákkal szembeni túlérzékenység okozza.

Az alábbi tanácsokat megfogadva enyhítheti a szénanátha tüneteit:

 1. Vezessen naplót, amelyből kiderítheti, mely virágporok okozzák a legerősebb tüneteket a gyermekénél. Ha a tünetek tavasszal a legrosszabbak, a fák pollenje lehet a „bűnös”. Ha fűnyírás után jelentkezik a szénanátha, akkor a fűpollen okozhatja a gondokat.
 2. Ellenőrizze a pollenkoncentrációt! A tévé, a rádió és különböző internetes oldalak is naponta közlik ezeket az adatokat.
 3. Csukott ablakok! Csökkentse a lakás levegőjének pollenkoncentrációját azzal, hogy a leginkább pollenveszélyes időszakokban – kora reggel, valamint késő délután és este – zárva tartja az ablakokat.
Vigyázat! A súlyos ételallergiában szenvedő gyerekeknél bizonyos ételek fogyasztása után anafilaxiás sokk (a légutak súlyos duzzanata és sokkos állapot) léphet fel. Ez életveszélyesnek számít, ezért azonnal hívjon mentőt, illetve vigye be gyermekét a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

Az ekcéma enyhítése

Az ekcéma allergiás eredetű bőrkiütés. Sok esetben már csecsemőkorban megjelenik. Tünetei a száraz, vörös, hámló kiütések, amelyek gyakran az arcon és a fejbőrön, az alkaron vagy a lábszáron jelennek meg először. A kiütések néha megjelennek, néha eltűnnek, és az állapotot többféle tényező is súlyosbíthatja, mint a hideg, a szél, a stressz és bizonyos ételek. A tojás, a tej, a tenger gyümölcsei és a földimogyoró a leggyakoribb „bűnösök”. Sok gyerek idővel kinövi az ekcémát.

A következő ötletek segíthetnek, ha gyermekének ekcémája van:

 • Ügyeljen rá, hogy ne száradjon ki a gyermek bőre. Használjon a patikában vény nélkül kapható krémeket és balzsamokat. Orvosa alacsony hatóanyag-tartalmú szteroidos krémet vagy balzsamot is felírhat. Ezek használata során tartsa be pontosan az utasításokat.
 • A kellemetlen tünetek, például a viszketés enyhítésében sokat segíthetnek a szájon át szedett antihisztaminok – ezeket este érdemes bevenni, mert sokszor álmosítanak is.
 • Kérdezze meg orvosától, nem használhatnának-e a gyermekénél immunmoduláns hatású krémeket (ezek hatóanyagai segítenek a gyulladás enyhítésében és csökkentik az immunrendszer reakcióját).
 • Ne engedje, hogy gyermeke bőre irritáló hatású anyagokkal, például illatos szappanokkal vagy habfürdőkkel érintkezzen.
 • Tartsa hűvösen gyermeke hálószobáját. Ne fűtse túl a lakást, és a gyerek ne fürödjön nagyon meleg vízben. A pamut ruhák a legjobbak – gyapjúból készült darabokat ne adjon a gyermekre úgy, hogy az közvetlenül érintkezzen a bőrével.
 • Mindig vágja rövidre gyermeke körmét, s amíg kisbaba, adjon rá vakarózás ellen védő kesztyűt. A nagyobb gyermeket igyekezzen lebeszélni a vakarózásról, s dicsérje meg, ha ez sikerül neki.
 • Próbálja azonosítani a kiváltó tényezőket, vezessen naplót, de akkor se essen kétségbe, ha hiába kutat, nem sikerül rátalálnia.
 • Az ekcémások szervezetében alacsony lehet a gamma-linolénsav (GLA) szintje – ez a vegyület megtalálható a ligetszépeolajban, a borágóolajban és a feketeribiszke-mag olajában. Kérdezze meg orvosától, lehet-e gyermekének ilyen étrend-kiegészítőket

Ételekkel szembeni érzékenység

Nem minden étellel szembeni reakció számít valódi ételallergiának. Ételallergiáról akkor beszélünk, ha gyermeke immunrendszere úgy reagál egy bizonyos ételre, hogy annak minden egyes elfogyasztásakor IgE-antitesteket termel. Leggyakrabban a tej, a tojás, a hal, az olajos magvak, a citrusfélék, a paradicsom, a szezámmag és a szója váltanak ki ilyen reakciókat. Bár sok szülő von meg bizonyos ételeket a gyermektől abban a hitben, hogy azok allergiás reakciókat okoznak, valójában a gyerekek csak mintegy 3 százalékának van tényleges ételallergiája.

Az állapot úgynevezett „prick” teszttel diagnosztizálható: ilyenkor az étel kivonatát cseppentik a bőrre, és megkarcolják, hogy lássák, kialakul-e immunreakcióra utaló bőrtünet. Végezhetnek vérvizsgálatot is az IgE-szint ellenőrzésére, vagy az étel átmeneti megvonása után ismét adnak belőle a gyermeknek, és megfigyelik a reakciót.

Az ételintolerancia és az ételérzékenység olyan reakciók, amelyek az élelmi-szeradalékokkal, illetve az ételekben természetesen jelenlévő vegyületekkel szemben alakulnak ki. Hasonló probléma a cöliákia (lisztérzékenység) is, amelynek során a gabonafélékben lévő glutén gyulladást okoz a bélben. Az orvosok ezeket a rendellenes jelenségeket együttesen adverz (nem várt) ételreakcióknak nevezik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.