Betegségek és megelőzésük

Hüvelygyulladás okai és kezelése gyermekkorban

Okai:

Ritkán ugyan, de kislányoknál is előfordulhat hüvelygyulladás. Leg­gyakrabban higiéniás okok állnak a gyulladás hátterében: a kislányok gyakran rossz irányban, azaz hátulról előrefelé törlik meg popsijukat a székelést követően, így a végbél tájékáról csírák, pl. Coli baktériumok kerülhetnek a hüvelybe és ott gyulladást okozhatnak. A lányok egyes esetekben azzal is előidézhetnek gyulladásos irritációt, ha önkielégítés céljából intim részeikkel játszanak és előtte nem mostak kezet.

Így jelentkeznek a panaszok:

A szeméremajkak területén vörösödés mutatkozik, a hüvely területén égő, viszkető érzés és valószínűleg folyás is jelentkezik.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a gyulladás nagyon erős, forduljunk gyermekorvoshoz vagy gyer­meknőgyógyászatban jártas nőgyógyászhoz. Gombás fertőzés, férgek vagy felhelyezett idegen test is okozhat még hüvelygyulladást.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Kamillás kenőcs: a kamilla nemcsak belsőleg hat, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk, gyulladáscsökkentő hatású, és megfékezi a kórokozó csírák szaporodását. Kamillás krémeket és kenőcsöket a patikában szerezhetünk be.
 • A kislányok esetében jelentkező hüvelygyulladás homeopátiával való kezelését bízzuk homeopátiás orvosra.
 • Külsőleg való kezelés céljából: Hypericum tinktúra.
 • Ha élesztőgombák váltották ki a gyulladást, ami hüvely tájéki vörös foltok, hólyagos kiütések formájában jelentkezik, esetleg fehér, morzsalékos állagú folyással jár: Professional Medical (nátrium-tetraborát), na­ponta háromszor.
 • Ülőfürdő tölgyfakéregből: a tölgyfakéreg-kivonat adsztringens (ki­szárítja a nyálkahártyákat), és ezért gyulladáscsökkentő hatást is gya­korol.

Így alkalmazzuk: engedjünk meleg vizet a kádba, majd a patikákban kapható tölgyfakéreg-kivonatból a csomagoláson feltüntetett adagolás szerinti mennyiséget adjunk a fürdővízhez. 15 percet töltsön el benne a lányunk.

 • Szezámmagos ülőfürdő: az ősi kínai gyógyászat hatékonyan alkal­mazza a szezámmagot gyulladásos folyamatok ellenszereként.

Így alkalmazzuk: 5 g szezámmagot 2 liter vízben addig főzünk, amíg csupán kb. Vi liter folyadék marad. Várjuk meg, amíg kihűl a főzet, majd adjuk az ülőfürdőhöz. 10-15 percet töltsön el lányunk az ülőfürdőben.

 • Savanyú gyümölcsök: a hüvelyi környezet stabilizálódásához szük­séges az elegendő savtartalom, amely gátat szab a kórokozó csírák el­terjedésének. Az indiai orvostudomány ebből a célból ribiszke és vö­rös áfonya fogyasztását javasolja.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Mutassuk meg kislányunknak, hogyan törölje meg a popsiját a szé­kelés után – mindig elölről hátrafelé.
 • Naponta egyszer mossuk meg a hüvely környékét tiszta vízzel, esetleg pH-semleges lemosókrémmel. Soha ne használjunk intim mosakodó szereket és -spray-ket!
 • Csak főzésálló pamutbugyit hordjon kislányunk, és ügyeljünk rá, hogy naponta váltson tiszta fehérneműt.
 • A gát területének hámosító krémet.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.