Gyors felépülés

Hogyan óvjuk bőrünket? Ekcéma kezelése

A bőrproblémák többsége nem súlyos, ám kellemetlen, olykor fájdalmas is lehet. Mivel nehéz elfedni a test érintett felületeit, kellemetlenül érezheti magát az ember. Tegye az alábbiakat a panaszok enyhítésére és a szép bőrért.

Ápolási tudnivalók

Tipp! A fürdéshez és a zuhanyozáshoz langyos- és nem meleg vagy forró- vizet használjon. A forró víz csak hevesebbé teszi a viszketést, de ugyanilyen hatású a verejtékezés, és a hirtelen hőmérséklet-változás is.

Az ekcéma

Az ekcéma klasszikus tünetei a vörös, viszkető foltok, amelyek pikkelyesen hámlanak vagy nedvedzenek, és var képződik rajtuk. Leggyakrabban a könyök- és térdhajlatban alakul ki. Ez a kellemetlen, de általában ártalmatlan állapot a bőrgyulladás (dermatitis) egy formája. Gyakran örökletes és asztmával, valamint szénanáthával jár együtt, fellángolások jellemzik, azaz a bőr gyulladásos időszakait tünetmentes szakaszok váltják. Sokszor kisgyermekkorban kialakul, és az illető felnőtt korára „kinövi”, azaz tünetmentes lesz.

Íme néhány ötlet, amivel enyhíthet panaszain:

  • Ne vakarja! Nehéz megállni, mert az ekcéma olykor elviselhetetlen viszketést okozhat, ám a vakarással olyan anyagok szabadulnak fel a bőrben, amelyek felerősítik a viszketést. Főleg kisgyerekeknél gyakori, hogy a vakarózás komolyabb gondokat okoz, mint maga az ekcéma, különösen akkor, ha a kivakart bőr elfertőződik.Vágja rövidre a körmét, és éjszakára – amikor az irritáció és a viszketés még erősebb -húzzon vékony pamutkesztyűt a kezére (vagy adja fel gyermekére).
  • Használjon bőrnyugtató krémet! Erre egy egyszerű hidratálókrém a legmegfelelőbb (kérje gyógyszerésze tanácsát). Orvosa megkérdezése nélkül ne használjon szteroid-tartalmú kenőcsöt, mivel tartós alkalmazása elvékonyíthatja és károsíthatja a bőrt – különösen az arcon.
Tipp! Az irritált és száraz bőrt hidratálja egyszerű bőrápoló krémmel.

Jó tanácsok: száraz bőr kezelése

E gyakori probléma esetén az alábbi módszerekkel érdemes próbálkozni.

Hidratáljon! Nem lehet túl sokat vagy túl gyakran hidratálni. Használjon hidratálószert este, reggel és minden mosakodás után, amíg a bőre még nedves. Felesleges drága krémeket venni, az olcsóbb hidratálószerek ugyanolyan hatásosak.

  • Fürödjön kevesebbet! A zuhanyozás vagy fürdés kiszárítja a bőrt, ezért is fontos utána a hidratálás. A kritikus területeket – a hónalját, az ágyékát és a lábait – mosdókesztyűvel törölje tisztára, és csak néhány naponta zuhanyozzon vagy fürödjön. Maximum 15 percet töltsön langyos, nem forró vízben.
  • Kerülje az erős hatású szappanokat! Próbálja kibírni szappan nélkül, bőre nagy részének tisztításához használjon egyszerűen langyos vizet, vagy kifejezetten száraz bőrre készített mosakodókrémet.
  • Párásítsa a levegőt! A lakásban használjon párásítót, vagy tegyen vízzel teli tálakat a radiátorokra, nehogy a száraz levegőtől még jobban kiszáradjon a bőre.
  • Kerülje a túlzott napozást! A hő és az ibolyántúli (UV-) sugárzás felgyorsítják a bőr kiszáradását és öregedését, még akkor is, ha napvédő szert használ. Az a legjobb, ha korlátozza a napon töltött időt.
  • Gondosan válassza meg, milyen ruhát hord! Hacsak lehetséges, viseljen természetes rostokból, pl. pamutból vagy selyemből készült ruhadarabokat, amelyek engedik lélegezni a bőrét – de a gyapjút inkább kerülje, mivel az szúr és irritál. Mosáshoz használjon enzimes illatanyagmentes mosószert.
  • Szedjen antihisztamin-tablettát! Ez segít enyhíteni az éjszakai viszketést, és jobban is alszik tőle, mivel álmosító hatású; nappalra ne vegyen be ilyen tablettát, ha autót vezet vagy veszélyes gépekkel dolgozik.

A fellobbanások kezelése

Az ekcéma fellobbanásait megelőzendő kerülje az irritáló szappanok, krémek, samponok és mosószerek használatát. Vezessen naplót a tüneteiről és a használt termékekről. Ha csak lehet, válasszon illatmentes készítményeket, illetve olyanokat, amelyeket érzékeny bőrű vagy allergiás személyek számára fejlesztettek ki. Segíthet az is, ha enzimmentes mosóport használ. Ne viseljen közvetlenül a bőrén gyapjút vagy műszálas textíliát, inkább pamutból vagy finom szálú, nem szúrós anyagból készült ruhadarabokat viseljen, amelyek nem irritálják az érzékeny bőrét.

Bizonyos ételek is kiválthatják az ekcéma fellobbanását. Gyakori „bűnösök” a tejtermékek, a tojás, a búza, a hal és a szója. Ha sikerül kiderítenie, önre mi van hatással, igyekezzen kiiktatni étrendjéből.

Fontos, hogy minél kevesebbet izzadjon

Meleg időben egy szál lepedővel takarózzon. Bőre kellően hidratált legyen, mivel a száraz bőr súlyosbíthatja az ekcémát. Használhat bőrápoló fürdőolajat vagy szórjon a fürdővizébe szódabikarbónát, illetve zablisztet.

Egyes ekcémás betegeknél a poratka váltja ki a tüneteket, ezért otthona legyen pormentes. A stressz szintén oka lehet az ekcéma fellobbanásának. Nagyon fontos, hogy képes legyen ellazulni és otthonában megnyugtató környezetet teremteni. Ha e lépések nem enyhítik a tüneteit, forduljon orvoshoz, aki erősebb hatású krémmel vagy megfelelő tablettával kezeli a betegséget. Akkor is kérje orvosa tanácsát, ha az ekcémája elfertőződik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.