Gyors felépülés

Az alternatív kezelések segíthetnek megbirkózni a rák tüneteivel?

Mellette, nem helyette!

A rákbetegek nagyjából egyharmada vesz igénybe a hagyományos orvosi kezelés mellett kiegészítő terápiákat is, főként azért, hogy enyhítsék a kezelések kellemetlen mellékhatásait.

Igen, az alternatív kezelések segíthetnek megbirkózni a rák tüneteivel, például a fájdalommal, valamint a kezelések mellékhatásaival is. Emellett csökkenthetik a szorongását, megnyugtathatják, s hatásukra úgy érezheti, valamelyest ura a helyzetnek, még akkor is, ha számos dologról egyelőre az orvosok döntenek. Arra vonatkozóan azonban semmilyen tudományos bizonyíték sincs, hogy a kiegészítő vagy alternatív kezelések képesek lennének a rák gyógyítására.

Kuruzslók és csalók! Messziről kerüljön el minden olyan gyógyítót, aki azt állítja magáról, hogy az ő segítségével fel fog épülni a betegségéből, vagy aki azt taná­csolja, hogy ne törődjön a hagyományos orvosi módszerekkel, hanem válassza inkább az alternatív gyógymódot.
Tipp! Az akupunktúra csökkentheti a kemoterápia okozta hányást.

A kezelés és a terapeuta megválasztása

Ha kiegészítő kezelés igénybevételét fontolgatja, mindig beszéljen erről az orvosi ellátását végző csapat egy tagjával is, nehogy az alternatív módszer megzavarja az alkalmazott kezelést. Egyes orvosok elismerik a kiegészítő módszerek előnyeit, mások viszont kimondottan ellen­ségesen viszonyulnak hozzájuk. Elképzelhető, hogy a szakápolók között könnyebben talál olyat, aki megérti önt, és hajlandó segíteni. A különböző módszerekkel kapcsolatosan információkat találhat az interneten, de ezekkel is legyen óvatos.

Bárki állíthatja magáról, hogy ő valamilyen kiegészítő kezelés szakértője, ezért nagyon fontos, hogy csak olyan személyben bízzon meg, aki megfelelő képzésben részesült, és tagja olyan szervezetnek, amely szigorú szakmai és etikai kódex betartását követeli. Kérdezze meg ismerőseit, tudnak-e ajánlani valakit – de mindig ellenőrizze maga is az illető szakmai hitelességét.

Ha megbízható terapeutát keres, az alábbi helyeken érdemes érdeklődni:

 • a kórházban vagy háziorvosánál,
 • a rákbetegeket segítő alapítványoknál,
 • a Magyar Természetgyógyászok Szövetségénél, olyan szakmai szervezetnél, amelyik azzal foglal­kozik, amilyen kezelést igénybe kíván venni – ilyen például a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasá­ga vagy a Magyar Gyógynövénykutató Intézet.

Javasolt kezelések

Az alábbi kezelések mindegyike bizonyítottan, de más-más módon segít a rákbetegeken, például csök­kenti a szorongást vagy megkönnyíti a relaxációt.

 • Akupunktúra. Egy nemrég megjelent, az akupunk­túra és akupresszúra hatását elemző cikk szerint a kezelés segíthet a kemoterápia okozta hányás csökkentésében, de hatástalan a hányinger­rel szemben.
 • Aromaterápia. Egyes rákbetegek arról számolnak be, hogy az aromate­rápiás masszázstól ellazulnak, élvezik, hogy kényeztetik őket, és ebből erőt merítenek. Az aromaterápiával kapcsolatos kutatások összességé­ben azt jelzik, hogy a módszer alkalmas a szorongás oldására.
 • Gyógynövények. Tíz rákbeteg közül akár hat is megpróbálkozik a kü­lönféle növényi gyógymódokkal. Sokféle növényről állították már, hogy képes a rák gyógyítására, de a tudományos kutatások ezt egyszer sem igazolták. Vannak viszont bizonyítékok arra, hogy a gyógynövények ja­víthatják a hangulatot, és hasznosak lehetnek a kezelések mellékhatásai ellen.
 • Masszázs. Egyes adatok arra utalnak, hogy a masszázs segíthet az alvásban, javíthatja az immunrendszer működését és csökkenthe­ti a kimerültséget és a hányingert. Egyes kórházak masszázst kínálnak fel az injekcióstűktől rettegő pácienseiknek a kemoterápia megkezdése előtt.
 • Reflexológia. Egy 2007-ben készült tanulmányban 86 olyan személy vizsgálatáról számoltak be, akiknél a rák már áttétet adott. A betegek partnereit arra kérték, hogy vagy olvassanak fel nekik, vagy végezze­nek rajtuk reflexzóna-masszázst. A masszázsban részesült csoport tagjai kevesebb szorongásról és kisebb fájdalomról számoltak be.
 • Reiki. Az ősi tibeti módszerrel kezelt rákbetegek közül egyeseknek javult a közérzete, csökkentek a fájdalmaik, és kevésbé szenvedtek a hányingertől vagy hányástól.
Jegyezzük meg! Az aromaterápiás olajokkal végzett masszázzsal kiváltott relaxáció segíthet csök­kenteni a szorongást.

A kezelés után

Lezárul a kezelés, és a kezelést végző csoport tagjai elbúcsúznak öntől – ha valami, ez biztosan ok az ünneplésre! Sokszor valóban az, ám egyáltalán ne szégyenkezzen, ha mégsem érez túláradó örömet a rák elleni kezelés befejezésekor.

Celene Doherty, rákkal kapcsolatos felvilágosításra szakosodott ápolónő tudja, hogy a kezelés utáni időszak nagyon nehéz lehet.

Már megszokta az egészségügyi dolgozók támogatását, aztán egyik napról a másikra megváltozik a helyzet: sokkal ritkábban találko­zik velük. Azt mondják, néha igen nehéz megszokni ezt a változást, és a betegek gyakran panaszkodnak arra, hogy sorsukra hagyottaknak érzik magukat az átmenet időszakában.

 

Celene Doherty, ápoló

A rákbetegekkel foglalkozó alapítványok is tisztában vannak ezzel a problémával. Ezért programokat indítanak, amelyek célja, hogy a keze­lésen átesett betegek találkozhassanak onkológus szakemberekkel, illet­ve sorstársaikkal, és könnyebben fel tudjanak készülni további életükre.

Vége a kezelésnek – Hogyan tovább?

A kezelése végén az alábbi helyzetekkel szembesülhet.

Lehet, hogy a ráknak semmilyen további jele nem észlelhető. Ez az úgynevezett teljes remisszió. Ennek ellenére rendszeresen felülvizs­gálatra kell járnia, és ha öt év után sem észlelhetők a kiújulás jelei, akkor általában gyógyultnak nyilvánítják.

 • Lehet, hogy a rák összezsugorodott, de nem tűnt el és bármikor kiújulhat, ez a részleges remisszió. Egyesek – elsősorban emlő- és prosztatarákos betegek – hosszú évekig élhetnek ilyen daganattal anélkül, hogy az bármilyen tünetet okozna, s gyakran idős korukban hunynak el, valami egészen más okból.
 • Az is előfordulhat, hogy a rák nem reagált a kezelésre.
 • Kérdezze meg orvosától, mik a hosszú távú kilátásai – már ha tudni akarja, mert nem mindenki kíváncsi rá. Az alábbiak a legfontosabb kérdések, de ezeknél konkrétabbakat is feltehet.
 • Mekkora az esélye annak, hogy a rák kiújul vagy áttétet képez?
 • Milyen további vizsgálatokra lesz szükségem, és milyen gyakran?
 • Kit hívhatok fel, ha fontos kérdéseim merülnek fel az egészségemmel kapcsolatban?
 • Milyen tünetekre kell odafigyel­nem?
 • Vannak-e a kapott kezelésnek olyan mellékhatásai, amelyek csak hosszabb idő után je­lentkeznek, és ha igen, ezekre mikor kell számítani?

Ha a rák visszatér

Amikor közlik önnel, hogy kiújult a rákja, az talán még az első diag­nózisnál is lesújtóbb lehet. Talán úgy érzi, nincs ereje másodszor is végigmenni a megpróbáltatásokon, ám olyanok is vannak, akik ilyen­kor erősebbnek és felkészültebb­nek érzik magukat.

A következő tanácsok segíthet­nek túljutni ezen a nehéz időszakon

 • Ne próbálja elnyomni, leplezni az érzéseit! Az erős érzelmek termé­szetesek és normálisak olyan esetben, amikor egy betegség felforgat­ja az egész életét.
 • Ha csak teheti, keressen valakit, akivel beszélgethet. Ha nem szívesen beszélne ezekről a dolgokról ismerősökkel, akkor talán érdemes csat­lakozni egy önsegítő csoporthoz vagy felkeresni egy tanácsadót.
Jó tudni! „Ön meggyógyult” -e szavak minden arcra megkönnyebbült mosolyt varázsolnak.

Remisszióban

Előfordulhat, hogy még a kezelés teljes sikere ellenére is másnak érzi magát fizikailag, lelkileg vagy mindkét tekintetben. Ami a fizikai válto­zásokat illeti, talán meg kell békélnie teste megváltozásával és a kezelés tartós mellékhatásaival. Érzelmileg pedig könnyen lehet, hogy a koráb­binál szorongóbbá válik, és fél a betegség kiújulásától. A munkájával és az anyagiakkal kapcsolatos gondok is nyomaszthatják. Mindezt tovább nehezítheti az az érzés, hogy a környezetében lévők nem értik meg.

Megfelelő segítséggel azonban ezeken a problémákon is túljuthat. Ilyenkor hasznos lehet, ha felkeres egy erre szakosodott tanácsadót, kiegészítő kezelésekre jár, vagy ellátogat egy rákbetegeket segítő köz­pontba. Nagyon fontos, hogy minél egészségesebben éljen, mivel így a legjobbak az esélyei egészsége tartós megőrzésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.