Házi gyógymódok

Hüvelyi gombafertőzések: 26 természetes ellenszer

A Candida albicans természetes körülmények között ártalmatlan élesztő­gomba, amely a nők hüvelyében, valamint mind a férfiak, mind a nők emész­tőrendszerében megtalálható.  „A természetes flóra részei. Ügy élnek, mint a baktériumok a szájban -mondja dr. Michael Spencer szülész-nőgyógyász. – Ha antibiotikum szedése, vagy például cukorbetegség miatt az egyensúly felborul, akkor felszaporodik az élesztőgomba, és hüvelyi gombafertőzés alakul ki.”

Más tényezők is kiválthatnak hüvelyi gombafertőzést

Így a terhesség, a fo­gamzásgátló tabletták, a változó korban szedett hormonok, irrigálók, spermicid anyagok, a hüvely falának tampon okozta sérülései, szexuális aktus alatti elég­telen síkosság, valamint közösülés fertőzött személlyel. Ha hüvelyi gombafertőzés alakul ki, az orvos a váladék mikroszkópos vizsgálatával igazolja a betegséget. Ezután olyan gyógyszert ír fel, amely el­pusztítja a hüvely elszaporodott élesztőgombáit.

Ez egyszerűnek hangzik, de azok a nők, akiknek már volt ilyen fertőzésük, tudják, hogy egyáltalán nem az. A kínzó viszketést és égést, az élesztőre emlé­keztető szagot, valamint a fehér, sajtszerű folyást okozó gomba hajlamos a visszatérésre.

Dr. Marjorie Crandall, a téma szakértője megérti, hogy a nők miért készek bármit kipróbálni, hogy csillapítsák a kellemetlen tüneteket. Húsz évvel ezelőtt krónikus hüvelyi gombafertőzéssel küzdött, ami pokollá tette az életét. Ma már fertőzésmentes, és kutatásaival a probléma megoldásáért küzd. Lássuk hát, hogy ő és más szakértők mit ajánlanak hüvelyi gombafertőzés­ben szenvedőknek.

Szellős viselet

Az élesztőgomba a meleg, nedves környezetben nö­vekszik, mondja dr. Spencer. Az egyik leghatásosabb megelőzés, ha a hüvely szellőzik, ha hidegen és szárazon tartja. Aludjon meztelenül, vagy a hálóing alá ne húzzon bugyit!

Hordjon laza ruhákat!

Napközben is tartózkodjon a szoros, nem megfelelően szellőző ruhadaraboktól! Ilyenek a műszálas, poliészterből és bőrből készült alsó- és felsőruhák, mondja dr. Spencer. Nincs szükség annyi réteg­re. Ne hordjon bugyit feszes nadrágok, szoros farmer alatt! Ha hazaér, vegye le a harisnyanadrágot, és engedje a testét lélegezni. Ha teheti, viseljen szoknyát.

Ne használjon hintőport!

A keményítő tökéletes táptalaj a gom­bák növekedéséhez, állítja dr. Spencer. Mivel a legtöbb fürdés utáni hintőpor keményítőt tartalmaz, hintőpor alkalmazásával elősegíti a fertőzést. Az alsóne­műjét se hintőporozza!

Orvosi segítség

Hagyja a diagnózist az orvosra!

Az orvos mintát vesz tenyésztésre, vagy a váladékot megvizsgálja mikroszkóp alatt, ugyanis nem minden folyás ered a viszonylag ártalmat­lan élesztőgombától. Egy bent felejtett tampontól az életet veszélyeztető kismedencei gyulladásos betegségig bármi előidézhet viszketést és kel­lemetlen szagú folyást.

Egyéb kiváltó ok lehet még a Gardnerella vaginalis nevű bakteriális kór­okozó, a Trichomonas nevű parazita, valamint a Chlamydia, a gonorrhoea (tripper) és a szifilisz (vérbaj). Ne játsszon tehát orvost! Hagyja, hogy a szakértő állítsa fel a diagnózist!

Enyhítse a tüneteket!

Vannak olyan helyek, amelyeket (leg­alábbis nyilvánosan) nem lehet megvakarni, és ez egy ilyen hely. Míg az orvos által felírt gyógyszer a gombát pusztítja el, a viszketést antihisztamin készítménnyel enyhítheti. Hidrokortizon-tartalmú krémmel csökkentheti a viszketést a hüvelynyílás körül. Azonban ne alkalmazzon ilyen krémet, amíg az orvos meg nem vizsgálta, mert elfedhetik a fertőzést, megakadályozva a helyes diagnózis felállítását.

Használjon természetes síkosítót!

Szexuális aktus során az ásványi olaj, a vazelin, a tojásfehérje és a natúr joghurt kitűnő síkosító sze­rek, állítja dr. Crandall, mivel nem allergizálnak, és nem tartalmaznak kémiai­lag irritáló anyagokat. (Ne használja a vazelint gumi óvszerrel együtt, mert a gumin lyukak keletkeznek.) Ne használjon babaolajat, mert illatanyag van ben­ne, ami irritálhat.

Mondjon nemet a vegyi anyagokra!

Ha a gombafertőzés kezelésére valamilyen vegyi anyagot használ, ez egészen biztosan súlyosbítja az amúgy is kellemetlen állapotot. Tartózkodjon az irrigálástól, a fogamzásgát­ló krémektől, haboktól és sprayktől, a gombaölő tablettáktól és az intim dezo­doroktól, figyelmeztet dr. Crandall.

Keverjen magának gyógyító fürdőt!

Azimgáiás egyik al­ternatívája az ülőfürdő. Töltsön a fürdőkádba kevés (csípőig érő) vizet, majd:

  • Tegyen sót a vízbe (annyit, hogy a víz sós ízű legyen; körülbelül félcsészé­nyit), hogy a test természetes sós állapotával összehangolja.
  • Tegyen félcsészényi ecetet a vízbe, hogy elősegítse a hüvely vegyhatásának ismételt kiegyensúlyozását ph 4,5-re.

Most a térdeit szétnyitva addig üljön a kádban, amíg a víz ki nem hűl! A fürdő meg fogja tisztítani.

Tegye a spermicid anyagokat oda, ahová valók!

A spermicidek szintén olyan vegyi anyagok, amelyeket nem szabad a hüvely­ben alkalmazni, különösen ha hajlamos a fertőzésekre.

Semmilyen illat nem ad kellemes érzést!

Válassza a sima, illatmentes intim termékeket! A tamponon és egészségügyi betéteken lévő illatszer és dezodor irritálhat vagy hüvelygyulladást válthat ki.

Vízzel mosakodjon!

A szappan, a sampon, a fürdősók és az ola­jok eltávolítják a bőrt védő természetes olajokat, a le nem mosott anyagok pe­dig irritálhatnak. Amikor tusol, a hüvely környékét tiszta vízzel és dörzsöléssel mossa! A vízsugár irányítására a kézi tusoló a legalkalmasabb.

Pamutot viseljen!

Pamut alsóneműt válasszon, mivel ezek felszív­ják bőréről a nedvességet! A műanyag bent tartja a nedvességet és a hőt, előse­gítve az élesztőgombák szaporodását. Ha kedveli a műanyag alsóneműt, olyat válasszon, amelynek a lábak közötti része pamutból van. Ha az alsóneműjén nincs ilyen pamutrész, egy minibetét segíthet a dolgon.

Harisnyanadrágból is pamutbetétest vegyen, hogy a levegő átjusson rajta, hidegen és szárazon tartva a hüvelyét. Ne feledje, nem okvetlenül muszáj a ha­risnyanadrág alá bugyit venni! Minél kevesebb a réteg, annál megfelelőbb a szel­lőzés.

Ne használjon színezett toalettpapírt!

A festékanyag irritációt okozhat. Dr. Crandall azt javasolja, hogy tartózkodjon a fölösleges irritációtól, ezért használjon sima fehér, nem illatosított toalettpapírt!

Tartsa a kórokozókat a helyükön!

Székelés után elölről hát­rafelé töröljön! Mindent mosson meg, ami a végbélnyílással érintkezhetett, mi­előtt hozzáérne a hüvelyéhez!

Közösülés előtt mosakodjon!

Ha ön és a partnere is ügyel­nek a személyes higiéniára, sokkal kisebb az esélye, hogy élesztőgombák jut­nak a hüvelyébe. Közösülés előtt mossa meg a kezét és a nemi szerveit.

Csak vízzel öblítsen!

A hüvely természetes módon öntisztuló, de vannak, akik szükségét érzik, hogy irrigáljanak. Dr. Crandall azt ajánlja, hogyha irrigál, finoman, hideg vízzel öblítsen, mivel ez a legkevésbé irritáló módszer. A túl gyakori irrigálás nem ajánlott.

Semmiképpen se irrigáljon, amikor menstruációs vérzése van és a méhnyak nyitott, mert a felfelé irányuló áramlás könnyen fertőzést okozhat a méhben. Semmiképpen se végezzen irrigációt terhessége ideje alatt, hacsak az orvos más­ként nem rendeli.

Irrigáljon ecettel!

Az ecet savassága körülbelül megegyezik a hü­velyével; ez az oka annak, hogy a langyos ecetes-vizes oldatot (4 kiskanál ecet fél liter vízbe) időnként mint irrigálófolyadékot ajánlják. Néhány orvos szerint ha a hüvely megfelelő ph-ját fenntartják, az élesztőgomba kisebb valószínű­séggel fog elszaporodni. Előre kevert ecetes-vizes oldatok is kaphatók azok számára, akik nem akarják maguk elkészíteni a keveréket.

Ha hüvelygyulladása van, tartózkodjon a szextől!

A közösülés tovább súlyosbíthatja a gombafertőzés okozta gyulladást. Emellett a gomba a partnerére is átkerülhet, aki azután később visszafertőzheti, int dr. Crandall.

Előtte és utána vizeljen!

Szeretkezés előtt és után a férfiak és a nők is mosakodjanak meg, és vizeljenek, hogy a húgycsőből eltávolítsák a kór­okozókat, és elkerüljék a húgyhólyag fertőzéseit, javasolja dr. Crandall.

Használjon óvszert!

A nem érdesített és nem síkosított óvszer kevésbé irritáló. Az óvszer használata megvédi a partnereket az oda-vissza fertőződéstől.

Figyeljen az élesztőre és a penészgombára!

A visszatérő gombás hüvelyfertőzésben szenvedő nők allergiássá válhatnak az élesz­tő- és penészgomba-tartalmú élelmiszerekre. Tartózkodjon az olyan ételektől és italoktól, mint a kenyér, a fánk, a sör, a bor, az ecet, a savanyúság, az erjesztett ételek, a sajt, a gomba és a gyümölcslevek.

Ellenőrizze a vércukorszintjét!

Az élesztőgomba a cukron növekedik. A túlzott cukorfogyasztás hajlamosít a hüvelyi gombafertőzésre. A cukorbetegeknek, akik hajlamosabbak a hüvelyi gombafertőzés kialakulására, ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket. Emellett a tejtermékekben található nagy mennyiségű laktóz és a mesterséges édesítőszerek is fokozzák a hüvelyi gombafertőzés valószínűségét.

Fokozza az ellenálló képességét!

Az egészséges ember könnyebben leküzdi a fertőzést, mint az, akinek a szervezete nem teljesen ép. Erősítse az immunrendszerét rendszeres testmozgással, helyes étkezéssel, sok alvással, a dohányzás és a drogfogyasztás mellőzésével, mértékletes ivással és mérsékelt koffeinfogyasztással.

Válassza a természetes rostokat!

Használjon pamuttampont a műszálas tamponok helyett! A szuper felszívóképességű tamponok és a 12 órán túl bennhagyott tamponok gátolják a nedvek természetes elvezetését, és elősegítik a baktériumok szaporodását. Egy másik ötlet: használjon éjszaka intimbetétet, nappal pedig tampont!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.