Gyors felépülés

Milyen orvosi kezelések léteznek a rák ellen?

A rák elleni kezeléseket általában csaknem ugyanolyan megpróbál­tatásnak tartják, mint magát a betegséget. Szerencsére napjainkra a kezelések sokkal kíméletesebbé váltak, s a beteg maga is sokat tehet a kezelés sikerért, függetlenül attól, hogy milyen terápiában részesül.

Műtét, sugárkezelés és a kemo­terápia

Beszéljen aggodalmai­ról a műtétet végző kezelések három fő típusa a műtét, a sugárkezelés és a kemo­terápia. A tudósok folyamatosan kutatják az egyre korszerűbb megoldásokat, hogy növeljék a kezelések hatékonyságát és eny­hítsék a mellékhatásokat. Az, hogy melyik módszer(eke)t alkalmazzák, nagyrészt a rák típusától és stádiumától függ.

Műtéti megoldások

Az orvosok rák elleni fegyvertárában továbbra is a műtét az egyik leg­fontosabb beavatkozás, tíz betegből kilencen hajtanak végre valamiféle operációt. Ha a rákos daganat kisméretű és egy helyre korlátozódik, lehet, hogy egyéb kezelésre nem is lesz szükség. Ha már áttét alakult ki más szervekben, a műtétet további kezelési módokkal kombinál­ják. Sebészi beavatkozást nemcsak daganatok eltávolítására végeznek, hanem például szövetmintavételre, a rák terjedésének vizsgálatára, a daganat méretének csök­kentése céljából, ami a kemoterápiához vagy sugárke­zeléshez szükséges. Tüneteket is enyhítenek műtéttel, illetve a korábban károsodott szöveteket állítják helyre

Választás előtt

Régebben az orvosok hozták meg az összes szükséges döntést anélkül, hogy az érintetteket bevonták volna. Manapság ha két vagy több kezelési lehetőség azonos sikerrel kecsegtet – például prosztatarák esetén a műtét és a sugárkezelés -, akkor onkológusa meg­kérdezheti öntől, hogy melyiket választja. Ez lelkileg segíthet – ha eddig úgy érezte, hogy a rák átvette az uralmat az élete felett, a döntés lehetősége erőt ad. Vannak azonban olyanok, akik nem akarnak vagy nem tudnak ilyen döntéseket meghozni.

A választás megkönnyítése érdekében igyekezzen minél több információt szerezni onkológusától, kér­dezzen rá részletesen a mellékhatásokra, a lehetséges szövődményekre és hogy mennyire megterhelő a ke­zelés. Látogasson el megbízható internetes oldalakra, és beszélgessen más rákbetegekkel, akik ugyanilyen dilemma előtt álltak. Ha még mindig bizonytalan, onkológusa hajlandó lehet meghozni a döntést.

Ha rák miatti műtét előtt áll, tegye Jel sebészé­nek az alábbi kérdéseket Mint minden fontos konzultációnál, itt is tanácsos magával vinnie egy családtagját vagy barátját, hogy ők kérdez­zenek, illetve hogy lejegyezzék a válaszokat: Mi a műtét pontos elnevezése, és miért van rá szükség? Mit távolítanak el, és miért? Nem lenne elég egy kevésbé invazív műtéti megoldás Van alternatívája az operációnak? Meddig tart, és mennyire bonyolult a műtét? Ellenőrzik azt is, nem terjedt-e tovább a rák? Ha ilyet találnak, azt is eltávolítják? Kell-e egyéb kezelés a műtét előtt vagy után? Várható, hogy további műtétekre lesz szükség? Mekkora a valószínűsége annak, hogy a műtét meggyógyít? Hogyan befolyásolja majd a műtét a szervezetemet – egyrészt külsőleg, másrészt a működés szempontjából? Van valami, amivel felkészülhetek a műtétre? Szükség lesz rekonstrukciós műtétre? Ha igen, elvégezhető egyazon ülésben? Mikor fog kiderülni, hogy a műtét sikeres volt e?

Testkép

A rákos daganatot eltávolító műtét talán az életét menti meg, ugyanakkor megváltoztathatja a testét, és azt is, ahogyan önmagára tekint. A különbség olykor nyilvánvaló – például egy végtag amputációja ese­tében -, máskor csak azok vehetik észre, akik a leg­közelebb állnak önhöz, mint mondjuk egy emlő vagy here eltávolítása után. Sok esetben pedig egyáltalán nem is lehet kívülről látni, hiszen belső szervet, pl. a méhét, egy vesét vagy egy bélszakasz távolítanak el.

A műtét másképp is korlátozhatja – például mert a vastagbél kivezetése miatt úgynevezett kolosztómás zsákot kell használnia, vagy mert egy radikális prosztataeltávolítást követően merevedési zavarai vannak. Ezekben az esetekben a beteget rendkívüli módon megviselhetik az események, ugyanakkor van rá mód, hogy meg tudjon békélni a teste megváltozásával.

Miért kell eltávolítani a nyirokcsomókat?

A nyiroknedvet szállító nyirokerekből, nyirokcsomókból és nyirokszervek­ből álló nyirokrendszernek fontos szerepe van a szervezet fertőzések elleni védekezésében. A rákos sejtek a primer (elsődleges) daganatból eljutnak a közeli nyirokcsomókba, és innen kezelés híján a szervezet egyéb részeibe is továbbvándorolhatnak.

Ha az orvosok tudják – vagy gyanítják -, hogy a ráksejtek elérték a közeli nyirokcsomókat (ez gyakori az emlő- és prosztatarák esetén), akkor azokat is kimetszik. Az eltávolított nyirokcsomókat szövettani vizsgálatnak vetik alá. Mivel az adott terület nyirokrendszere a kimetszés következtében káro­sodik, nyirokpangás miatti duzzanat alakulhat ki.

Vizsgálat! Van, hogy csak néhány nyirokcsomót távolítanak el. Ha ezekben rákos sejteket találnak, nagyobb műtétre vagy más kezelésre kerülhet sor. Az emlőrák esetén használt kevésbé invazív módszer az ún. sentinel (őrszem) nyirokcsomó vizsgálata.

Ilyenkor csak az emlő érintett területéről szárma­zó nyiroknedvet átszűrő nyirokcsomót távolítják el. Ha az negatív, akkor valószínűtlen, hogy a többi nyirokcsomó érintett lenne. A vizsgálatok szerint öt év után azon nőknek, akiknek csak a sentinel nyirokcsomóját távolították el, ugyanakkora esélyük van a rákmentességre, mint azoknak, akiknél több csomót metszettek ki.

A veszteség kezelése… Amikor a külsejét komoly változás éri Sokáig tarthat, mire megbékél egy testrésze el­vesztésével, de van néhány tanács azok számára, akik ilyen megpróbáltatás előtt állnak. Elsősorban az emlőeltávolításról van szó, bár a tanácsok más, a testet megváltoztató műtét esetén is jól jöhetnek. Derítse ki, mit várhat a műtéttől. Megfelelő felké­szüléssel és támogatással már jóval a műtét előtt elkezdheti feldolgozni annak várható hatásait. Érdeklődjön a rekonstrukciós műtét előnyeiről. Kér­dezze meg, hogy azt az eredeti műtéttel egyszerre is el lehet-e végezni, vagy azt teljesen elkülönítve, újabb operáció keretében csinálják majd. Beszélgessen el valakivel, aki már átesett egy ugyan­ilyen műtéten. A rákbetegekkel foglalkozó alapítvá­nyok segítenek a megismerkedésben. Partnerét is biztassa arra, hogy érdeklődjön másoktól. Nem biztos, hogy előre fel tudja mérni, miként hat majd önre a testét megváltoztató műtét. Lehet pél­dául, hogy úgy érzi majd, elveszítette a nőiességét vagy férfiasságát. Beszéljen aggodalmairól a partnerével, a családtagjaival és a közeli barátaival. Egészen biztos, hogy ők mindent megtesznek majd elvesztett önbizalma visszaadásáért. Gondozó csapatától minden segítséget meg kell kapnia testi és érzelmi felépüléséhez. Ha elfogu­latlan tanácsokra van szüksége, érdemes felhívni a rákbetegekkel foglalkozó alapítványok telefonos segélyvonalát. Ne feledje, hogy az önmagával és a testével kapcso­latos nézetei idővel változni fognak, s ahogy vissza­nyeri az egészségét és ismét képessé válik a jövőbe tekinteni, úgy csökken majd a szorongása is.

Sugárkezelés

Számos rákbetegség esetén nem műtétet, hanem sugárkezelést javasolnak, azaz nagy energiájú ionizáló sugárzással próbálják elpusztítani a rákos sejteket. A sugárkezelésnek (radioterápia) különböző formái léteznek, köztük néhány nemrég kifejlesztett eljá­rás is, amelyek felgyorsítják a kezelést, növelik annak pontosságát, és csökkentik a mellékhatáso­kat. Az alkalmazott kezelés függ a rák típusától és a daganat helyétől, az egyéb kezelésektől és a beteg általános állapotától.

Mi várható?

A sugárkezelésnek két fő változata van:

Külső radioterápia esetén a testen kívülről irányítanak sugárnyalábokat a daganatra. A kezelést általában kettő-hat héten át, naponta (hétköznapokon) végzik, viszony­lag kis sugárdózisokkal. A kezelések kezdete előtt a sugárterápiás szakember megtervezi, milyen pozícióba kell állítani a sugárforrást, és pontosan megjelöli a beteg testén a besugárzás helyét.

Belső sugárkezeléskor sugárforrást helyeznek el a beteg szervezeté­ben. Ez lehet a beteg testébe injekciózott izotópot tartalmazó folyadék (radioizotópos kezelés) vagy beültetett radioaktív mag, huzal vagy cső (brachiterápia). Bármelyik megoldást alkalmazzák, ügyelni kell rá, hogy a gondozó személyzetet ne érje sugárterhelés.

Sokkal jobban fogja tudni viselni a kezeléseket, ha előre tájékozódik a lehetséges mellékhatásokról és annak is igyekszik utá­nanézni, hogyan birkózhat meg velük. Természetesen minden ember más, és nem lehet pontosan megjósolni, hogy ön mit tapasztal majd, de nem árt, ha az összes lehetséges mellékhatásról tud valamit. A daganat elhelyezkedésétől függően a mellékhatások is különbözőek lehetnek, így például a fej és a nyak besugárzása következtében fekélyek kelet­kezhetnek a szájában, és egy ideig nyelési nehézségei lehetnek. A hasi sugárkezelés hasmenést, hányást, hólyagproblémákat és erős fájdalma­kat okozhat. Személyre szabott tanácsokért és megoldásokért forduljon orvosához vagy a kezelést végző szakszemélyzethez.

Külső sugárkezelés

A radioterápiát szigorú ellenőrzés mellett végzik, hogy a beteg a megfelelő dózist kapja, a megfelelő helyre irányítva. A lineáris részecs­kegyorsítónak nevezett berendezés pontosan a daganatnak megfelelő formájú sugárnyalábot bocsát ki, amivel minimálisra csökkenti a környező szövetek károsodását. Működés közben elég zajos lehet, de kihangosító segítségével bármikor kapcsolatba léphet az – egyébként teljesen fájdalommentes – kezelést felügyelő személyzettel.

A legmodernebb módszerek

Az alábbiakban néhány új sugárkezelési módszert ismer­tetünk. Ezekhez azonban igen drága berendezések kellenek, amelyek nem biztos, hogy min­denhol rendelkezésre állnak.

 • A gammakéses sugárkezelést kisebb agydaganatok esetében alkalmazzák. A daganatot több irányból egyszerre érkező, összességében nagy dózisú sugárnyalábokkal pusztítják el.
 • A kiberkés a daganatról készí­tett számítógépes felvételek segítségével mozgat egy robot­kart, amely lineáris részecske­gyorsítóval állít elő sugárzást. A berende­zés folyamatosan követi a test mozgásait.
 • A protonsugaras radioterápia során protonoknak nevezett elemi részecskéket alkalmaz­nak. A protonsugár nagyon pontosan fókuszálható, így a daganat nagy sugárdózist kap, miközben a környező ép szöve­tek nem károsodnak.

Hosszú távú hatások

Bár a korszerű sugárkezelési módszerek célja az, hogy minimálisra csök­kentsék a hosszú távú mellékhatásokat, elképzelhető, hogy változásokat fog tapasztalni a kezelt területen.

 • A bőre sötétebbnek tűnhet és az állaga is megváltozhat.
 • A szőrzete nem nő vissza, illetve megváltozhat a színe és a jellege.
 • Pókhálószerű vörös vonalak maradnak vissza.
 • Csökkenhet a testszöveteinek rugalmassága – ha például a tüdejében találnak rákos daganatot, és azt sugározzák, akkor légszomja lehet
Sugárkezelés Mit tehet a mellékhatások ellen? A következő néhány ötlet a sugárkezelés leggyakoribb mellékha­tásainak az elviselésében segít. Ha egyéb kellemetlenséget vagy netán súlyos reakciókat észlel, tájékoztassa kezelőorvosát. Kimerültség. Lassítson, és ne akarjon túl sokat teljesíteni. Ha a kórház messze van az otthonától, próbáljon egy közelben élő rokonnál vagy ba­rátnál megszállni, illetve kérjen meg valakit, hogy vigye el autóval. Pihen­jen sokat, de azért kíméletesen mozogjon kicsit, például tegyen minden nap rövid sétát. A kimerültséggel kapcsolatos vizsgálatok azt mutatták, hogy egyes esetekben a testmozgás többet ér a pihenésnél. Rossz étvágy. Nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzon, és sok folyadékot igyon, amikor szervezetét nagy energiájú sugarakkal bombáz­zák. Egyen keveset, de gyakran. Kórházának dietetikusa is segíthet. Bőrpanaszok. Kerülje a forró fürdőt, illetve zuhanyt, ne használjon illa­tosított szappant, és a kezelt területet törülközésnél ne dörzsölje, csak itassa szárazra. Ne kenjen a fájó bőrfelületre semmilyen krémet, hacsak a kezelését végző szakemberek nem javasolják. Óvja a kezelt területet a napsütéstől és a széltől. Depresszió. Nem számít szokatlannak, ha a sugárkezelések alatt és után depressziósnak érzi, vagy könnyen elsírja magát.

Felkészülés a kemoterápiára

A kemoterápia az osztódó sejtekben tesz kárt, márpedig a rákos sejtek a szervezet legtöbb más sejtjénél jóval gyorsabban osztódnak. De van­nak más szövetek is, amelyekben a sejtek gyorsan osztódnak – ilye­nek például a haj- és körömtermelő sejtek, a bőrsejtek, a szájat és az emésztőrendszert bélelő nyálkahártya sejtjei és a csontvelő. Emiatt a szervezet e szövetei azok, amelyeket leggyakrabban érintenek a kemote­rápia kellemetlen mellékhatásai.

A kezelés az immunrendszert is legyengíti, ezért törekedni kell arra, hogy védje a szervezetét a fertőzésektől. Közölje orvosával, hogy milyen egyéb gyógysze­reket szed – az étrend-kiegészítőket és a gyógynövénykészítményeket is beleértve -, mivel azok kölcsönhatásba léphetnek a kemoterápiás szerekkel.

Alapozza meg! Tegyen meg mindent, amit csak tud, hogy segítsen a szerveze­tének felkészülni a kemoterápia hatásaira. Keresse fel fogorvosát, és mondja el neki, hogy rákja van. Ügyeljen a szájhigiéniá­jára, hogy fogai és ínye is baktériummentesek legye­nek, és ezzel csökkentse a fertőzés kockázatát a keze­lés idején. Táplálkozzon minél egész­ségesebben, igyon sok vizet, ne fogyasszon alkoholt, és szokjon le a do­hányzásról. A vasban gazdag ételek, például a húsok és a sötétzöld levélzöldségek segíthetnek a vérszegénység megelőzésében. Úgy ossza be az idejét, hogy a kezelést követő napokban tudjon pihenni. Tájékozódjon a lehetséges mellékhatásokról s azok várható következményeiről. Például ha tudja, kihullik majd a haja, a kezelés megkezdése előtt vágassa rövidre, s ren­deljen a hajszínének és frizu­rájának megfelelő parókát. Kérdezze meg orvosát, milyen kiegészítő kezelések segíthetnek, és hogy ezek az adott kórházban is igénybe vehetők-e.
Jegyezzük meg! A kemoterápiás szereket többnyire intravénásán adják be infúzió formájában a kézfejbe vagy a karba.

A mellékhatások

Sokan tapasztalnak különféle mellékhatásokat a kemoterápia során. Ezek az alkalmazott gyógyszerektől és az egyéntől függően változnak, ezért nagyon fontos, hogy mindig beszélje meg orvosával a tapasztalt tüneteket. Fontos, hogy tudja, mire számíthat, kevésbé szorong, és valószínűleg jobban bírja a kezelést, ha lélekben fel tud rá készülni. Mindenki másként reagál a kemoterápiára, és mindenkinél egyedi, hogy az egyes tünetek – például a fájdalom – mikor jelentkezik, ezért az is elképzelhető, hogy ön alig észlel majd mellékhatásokat.

Mikor van ok az aggodalomra?

A kemoterápiás kezelés mellékhatásainak többsége inkább kellemetlen, mint súlyos. A biztonság kedvéért azért kérjen a kezelését végzőktől egy éjjel-nappal hívható telefonszámot, amelyet felhívhat, ha aggasztó tüneteket észlel magán.

Hívja fel az orvost, ha:

 • rázza a hideg vagy 38 °C-nál magasabb láza van,
 • légzési nehézségeket tapasztal, influenzaszerű tünetei vannak, vérzik az ínye vagy az orra,
 • 10 percen túl tartó vérzést észlel,
 • az evést vagy ivást akadályozó fekélyek alakulnak ki a szájában, hányása az orvos által felírt orvosságok szedése ellenére sem javul, naponta négyszer vagy többször van hasmenéses széklete.

Ne csüggedjen!

Haja, szemöldöke és szempillái elveszítése lehet az utolsó csepp a pohárban, de nyugodjon meg, a haja általában hat hónapon belül visszanő. Senki nem fogja azt gondolni, hogy önnek hiúsági kérdés a külseje, és bizonyára együtt éreznek önnel. Bátran hozza ezt szóba a kezelőorvossal, illetve a nővérekkel folytatott beszélgetései során.

Tudni kell azt is, hogy nem minden kemoterápiás szertől hullik ki a haj. Léteznek ma már úgynevezett hűtősapkák, amelyeket a hajhullás ellen használnak, de erről onkológuskörökben megoszlanak a vélemények. Azon az elven működik, hogy a hűtés hatására a fejbőr erei összehúzódnak, ezért a különböző gyógyszerek nem jutnak el a kemoterápiára érzékeny, gyorsan osztódó hajhagymasejtekhez. Tekintettel arra, hogy a citosztatikus kezelés­nek éppen az a célja, hogy eljusson azokra a helyekre, ahova a vérárammal eljuthatnak a daganatból leszakadt ráksejtek, sok onkológus nem tartja jó megoldásnak, hogy a hűtősapka alkalmazásával „mesterséges búvóhelyet” nyújtsanak a ráksejteknek.

Nem orvosi jellegű segítség

A szakszerű tanácsok rengeteget segíthetnek. Keressen fel egy a rákbe­tegek kiszolgálására szakosodott parókaszalont, ahol az eladók ismerik a rákbetegek igényeit, férfiakét és nőkét egyaránt.

A rák elleni kezelés a férfiaknál is okozhat testkép problémákat. A kopasz fej férfiak esetében talán kevésbé meghökkentő látvány, mint a nőknél, a szemöldök és a szempillák elveszítése azonban az ő számuk­ra is ugyanolyan megrázkódtatást jelenthet. Szükségük lehet tanácsok­ra a bőr- és hajápoláshoz és a biztonságos borotválkozáshoz. Inkább villanyborotvát célszerű használni, mivel így minimálisra csökkenthető a vágások veszélye, amelyek elfertőződhetnek. Fontos például az is, hogy kerülni kell az olyan arcszesz használatát, amely alkoholt, mentolt vagy erős illatanyagokat tartalmaz.

A kemoterápia elviselése, avagy hogyan mérsékelhetők a mellékhatások Az alábbi ötletek a leggyakrabban jelentkező prob­lémák esetén segítenek. Ha heves reakciót vagy váratlan tüneteket észlel, forduljon orvosához. Hányinger, hányás. A korszerű hányinger elleni gyógy­szerek általában hatásosak. Akkor is vegye be, ha a ke­zelés alatt éppen nincs rosszul. Az alternatív módszerek közül meg lehet említeni az akupunktúrát és a relaxáci­ót. Ne egyen közvetlenül a kezelés előtt. Ne főzzön és ne is fogyasszon semmit, amíg rosszul érzi magát. Ha forró, olajban kisütött, illetve fűszeres ételek fokozzák a hányingerét, kerülje őket. A nap folyamán inkább többször egyen keveset, és igyon sok folyadékot. A menta-, illetve gyömbértea vagy az e hatóanyago­kat tartalmazó pasztillák is sokaknak segítenek. Kimerültség. Valószínű, hogy a kemoterápiától kimerültnek érzi magát. Pihenjen sokat, de mindenkép­pen mozogjon valamennyit – például menjen el sétálni vagy jógázzon. Ha energiaszintje hirtelen leesik, tájékoztassa az orvosát – elképzelhető, hogy vérsze­génység okozza. Kisebesedő száj. Használja az orvosai által javasolt szájöblítőt! Reggel, este és étkezések után is mosson alaposan, de óvatosan fogat puha szőrű fogkefével, és naponta használjon fogselymet is, a fertőzések elkerülése érdekében. Igyon sokat. Öblögessen rendszeresen langyos, sós vízzel. Kerülje a fűszeres ételeket és a szeszes italokat, és kenegesse az ajkait vazelinnel vagy ajakbalzsammal. Fertőzés. A kemoterápia csökkentheti szervezete ellenálló képességét, így hajlamosabbá válhat a fertőzésekre. Orvosa antibiotikumokat adhat, hogy ezt kivédje. Segítsen magán azzal, hogy nagyon ügyel az általános higiéniára. Ne menjen fertőző betegek közé, kerülje a nagyobb tömeget és a tömegközlekedési eszközöket. Ne menjen uszodába. Ha muszáj közlekedni vagy utaznia, viseljen cérnakesztyűt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.