Gyors felépülés

Mentális problémák leküzdése

A mentális probléma nagyon sokféle módon jelentkezhet, lehet enyhe, szinte észrevehetetlen, de komoly fogyatékosságot is okozhat. Befolyásolhatja azt, ahogyan gondolkozik, érez vagy viselkedik, és kihathat munkájára, a kapcsolataira és az életminőségére is. Súlyosabb esetekben a beteg elveszítheti kapcsolatát a valósággal, s képtelen boldogulni a mindennapi életben.

A statisztikák szerint a szorongás és a depresszió a két leggyakoribb tünet

Így ez a fejezet is főként az e két problémából való felépüléssel foglalkozik. A kevésbé gyakori rendellenességek, mint pl. a skizofrénia vagy a mániás depresszió folyamatos pszichiátriai kezelést igényelnek.

A pszichiátriai betegségekkel kapcsolatban még mindig sok az előítélet és gyakran megbélyegzik az érintettet. Emiatt különösen nehéz az illetőnek beismernie, hogy valami nincs rendben. Nagyon fontos tehát annak felismerése, hogy a probléma nem az érintett hibája, és nem is a gyengeség jele. Nincs miért szégyenkezni vagy bűntudatot érezni. Ráadásul megértéssel és támogatással – valamint, ha kell, kezeléssel – a felgyógyulásra is van remény. A mentális problémák megismerése, valamint orvosi és pszichológiai kezelése terén az elmúlt 20 évben tett óriási előrelépéseknek köszönhetően egyre több ember nyeri vissza az ellenőrzést élete felett.

Az első lépések

Ha ön, vagy valaki szerettei közül pszichiátriai problémákkal küszködik, a betegség felismerése és elfogadása az első lépés a gyógyulás felé. Ezt gyakran nem könnyű megtenni, de szerencsére nagyon sokféle támogatást kaphat hozzá. Sokak számára a „beszélgetős” kezelések jelentik a kiutat. Másoknál a gyógyszerek is fontos szerepet játszhatnak a felépülésben. Önmagában azonban ezek egyike sem elegendő – a legfontosabb a gyógyulás melletti elkötelezettség, amihez bátorság, erő és a sikerbe vetett hit szükséges.

A felépülés sikeresebb, ha az érintett nincs egyedül

Nagyon fontos szerep juthat a családtagoknak, a barátoknak, a szakembereknek, a szociális gondozóknak és az önkéntes segítőknek is. Ne tartsa magában a gondokat! A szakorvos, akihez a családorvosa küldi, felméri az állapotát, s annak megfelelő kezelési tervet dolgoz ki. Ennek részei a tanácsadás, a felvilágosítás, és ha szükséges, a gyógyszeres kezelés.

Tipp: Gyakran a segítségkérés az első lépés a gyógyulás felé.
Milyen kezelési lehetőségek vannak? Mit várhatok a kezeléstől? Lesznek mellékhatásai?. Hol találhatnék további információkat erről a rendellenességről? Mennyire gyakori ez a probléma? Mit lehetek én magam, hogy könnyebb legyen? Mikor kezd javulni az állapotom? Egész hátralévő élelemben szükségem lesz a kezelésre? Mi történik, ha nem kapok kezelést?

Legyen felkészült

Készüljön fel az orvosnál tett látogatására, és írja össze a legfontosabb dolgokat. Tünetek Jegyezze fel a tüneteit, hogy mikor jelentségeire, például a munkára, a tanulásra és a kapcsolataira.

Változások az életében Ilyen lehet egy kapcsolat megszakadása, állás elvesztése, gyermek születése, haláleset, vagy korábbi traumatikus élmények. Gyógyszerek Sorolja fel, milyen gyógyszereket, gyógynövénykészítményeket szed, valamint az étrend-kiegészítőket is. Lehet, hogy kérdéseket tesznek fel az alkoholfogyasztásával és esetleges élvezeti szerek használatával kapcsolatban is.

Változások lépésről lépésre

Amikor pszichés problémákkal küszködik, a napi rutin is óriási feladatnak tűnhet. Még elgondolni is nehéz, hogy elkezdjen gyógyszereket szedni, hetente terápiára járjon, áttérjen egészségesebb étrendre, mozogjon, napi 8 órát aludjon, és olyan tevékenységekbe fogjon, amelyeknek várhatóan hosszabb távon kedvező hatásai lesznek, például jógázni kezdjen vagy csatlakozzon egy terápiás csoporthoz.

Amikor az embernek mentális betegsége van, gyakran képtelennek érzi magát arra, hogy szembenézzen a problémákkal, és érthető módon kerülni igyekszik az élet nagy kérdéseit. Annak érdekében, hogy a feladatok kevésbé tűnjenek riasztónak, érdemes néhány apró életmódbeli változtatáson elgondolkodni, majd ezeket kisebb, könnyebben kezelhető lépésekre lebontani.

Ha például többet szeretne mozogni, menjen el minden nap sétálni ahelyett, hogy azonnal konditerembe kezdene járni; az egészségesebb táplálkozás érdekében a szelet csokoládé helyett egyen egy kis fürt szőlőt; ha pedig jobban szeretne aludni, akkor feküdjön le és keljen fel minden nap ugyanabban az időben. A rossz egészségi állapot és az alváshiány hozzájárulhatnak a mentális problémákhoz, míg a helyes táplálkozás és a testmozgás javíthatják a pszichés állapotot.

Egészséges kapcsolatok

Az együttérzés és a kedvesség hatékony ellenszerei lehetnek a rossz mentális állapotnak, s a gyógyulási folyamat szerves részévé válhatnak. A másokkal való szoros kapcsolatnak rendkívül fontos szerepe van az elme egészségében és a jó közérzetben, védőpajzsként állhat ön és az élet kihívásai között. Segít kellő távlatból szemlélni a nehézségeket, ha van kivel megbeszélni a problémáit. Az is fontos, hogy megértő legyen önmagával szemben.

Tisztában kell lennie azzal, hogy a negatív érzelmei, mint a harag, a szégyen vagy a félelem mind a mentális problémákkal vannak összefüggésben, és jóindulatúan, önvád nélkül kell velük szembenéznie. Kimutatták, hogy az emberek önmagukhoz való viszonya nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan tudják kezelni a nehézségeket.

Mentális egészség

Ha valaki jó mentális állapotban van, meg tud birkózni a nehézségekkel, jól kijön másokkal, s kellő önbizalommal és önbecsüléssel rendelkezik. Egy brit mentálhigiénés jótékonysági szervezet szerint: „Ahhoz, hogy mentálisan egészséges legyen, meg kell becsülnie és el kell fogadnia önmagát.”

Ehhez:

  • szeretni kell magát és törődni önmagával,
  • egészségesen kell táplálkozni, jól aludni, rendszeresen mozogni és olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek élvezetet okoznak,
  • értékes személyként tekinteni önmagára,
  • elfogadni önmagát olyannak, amilyen – hiszen senki sem tökéletes.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.