Gyors felépülés

Milyen esetekben halaszthatóak el a műtétek?

A betegnek, a műtétet végző orvosnak és az aneszteziológusnak közös ér­deke és törekvése, hogy a műtétet a tervezett napon végezzék el.

Halasz­tás csak indokolt esetekben történik

  • nem kellően beállított kísérő betegségek,
  • súlyos eltérések a laboratóriumi leletekben,
  • akut felső légúti hurut vagy egyéb vírusos fertőzések (hányás, has­menés, herpesz),
  • más, sürgősebb beteg műtétét kell elvégezni.

Gyakori probléma, hogy nőbetegek műtéte a menstruáció időszakára esik. A műtét és az érzéstelenítés elvégezhető ugyan, de ha lehetséges, célszerű a műtétet halasztani. A menstruáció ugyanis a szervezetet bizonyos mér­tékig legyengíti, és technikai problémákat is felvet.

Mi történik a műtét napján?

  • A beteg csak az orvos által előírt gyógyszereket vegye be, az előírt időben. A személye körüli teendőket (tisztálkodás) a lehető legkoráb­ban tegye meg.
  • Bizonyos műtétekhez (nagy vastagbél műtétek, urológiai műtétek stb.) és érzéstelenítési módszerekhez (spinális és epidurális érzéste­lenítés) a betegnek esetleg infúziót kell kapnia.
  • Műtét előtt 6 órával szilárd ételt nem szabad fogyasztani, de a műté­tet megelőző 1-1,5 óráig vizet, cukros teát, nem rostos, illetve nem szénsavas üdítőitalt nyugodtan lehet fogyasztani.
  • Műtőbe szállítás előtt a kivehető protézist ki kell venni, és célszerű a hólyagot kiüríteni.
  • Műtőbe csak kórházi öltözékben lehet menni.

Mi történik műtét után?

Műtét végén a beteg lehetőség szerint saját ágyába kerül vissza. Egyes mű­tétek esetén, illetve amennyiben a beteg állapota egyéb szempontból azt kívánja, úgynevezett osztályos őrzőbe (fokozott betegmegfigyelő részleg­be) vagy intenzív osztályra szállítják a beteget.

A műtét utáni elhelyezés­ről a döntést a műtétet végző orvos és az aneszteziológus orvos közösen hozza meg. A műtét utáni fájdalom a műtéti fajtájától, az érzéstelenítés módjától és az egyéni tűrőképességtől függ. Fájdalomcsillapítót minden beteg a szükséges mennyiségben kap.

A műtét egy ember életében komoly esemény

Mind a sebészeti, mind az aneszteziológiai beavatkozás veszélyeket rejt magában, amelyeket azonban megfelelő előkészítéssel minimalizálni lehet. Ehhez a beteg köz­reműködése, aktív részvétele feltétlenül szükséges. A felelősségteljes kö­zös munka komplikációmentes műtétet, a betegnek a lehető legkevesebb testi- és lelki megrázkódtatást jelentheti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.