Gyors felépülés

Reflux elleni szerek a gyomorsav kordában tartására

A gyomorégés, az émelygés és a böfögés annak a jele lehet, hogy a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe és irritálja a falát. Ezt savas refluxnak vagy egyszerűen refluxnak nevezik. A reflux elleni szerek a gyomorsav semlegesítésével vagy termelésének gátlása révén fejtik ki hatásukat, illetve azzal, hogy megvédik a nyelőcső falát bélelő nyálkahártyát. Az e csoportba tartozó gyógyszerek a gyomorfekély kezelésére is alkalmasak.

A készítmények jó része vény nélkül is kapható. Ha gyakran kínozza reflux, feltétlenül keresse fel orvosát. Még ha a vény nélkül kapható szerek átmenetileg enyhítik is a kellemetlen érzést, fennáll a lehetősége, hogy nem refluxról, hanem valamilyen más, kezelést igénylő betegségről van szó.

VénykötelesekVény nélkül kapható
H2-blokkolók: Cimetidin famotidinSavlekötők:alumínium-hidroxid
Protonpumpa-gátlók: lanzoprazol, omeprazolH2-blokkolók: ranitidin
Gyomorfekély elleni gyógyszerek: misoprostolKombinált készítmények: nátrium-alginát és kálium-hidrogénkarbonát, nátrium-alginát, kálium-hidrogénkarbonát és kalcium-karbonát
Okozhatnak gyógyszerek gyomorpanaszokat? Van néhány gyógyszer, amelyek előidézhetik, illetve súlyosbíthatják is a refluxot vagy a fekély tüneteit, a leggyakrabban az aszpirin és az NSAID-ek . Ha egy új gyógyszer szedésének megkezdése utáni napokban vagy hetekben refluxra utaló tüneteket észlel, feltétlenül jelezze ezt orvosának.

Típusok

A reflux elleni szerek többsége két fő csoport valamelyikébe sorolható be.

  • Savcsökkentők: Idetartoznak a savlekötő szerek (amelyek a savat semlegesítik), a savtermelést gátló H2-blokkolók és a protonpumpa-gátlók.
  • Nyálkahártya-bevonók: E szerek sűrű habot képeznek, amely bevonja a gyomor és a nyelőcső falát, megvédve azt a savtól. E szereket általában savlekötőkkel kombinálják.

Hogyan kell szedni?

Szájon át. A készítmények többsége tabletta, folyadék vagy rágótabletta.

Lehetséges mellékhatások

A reflux elleni szerek csak ritkán okoznak súlyosabb mellékhatásokat. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő: hasfájás, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, bőrkiütés és fáradtság.

Emésztőrendszer

Ezek a gyógyszerek a légszomjat enyhítik oly módon, hogy ellazítják a hörgők falában található izmokat. A hörgőtágítókat a légutak túlérzékenységi reakció vagy gyulladás által kiváltott szűkületének kezelésére használják, például asztma vagy krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) esetén.

Típusok

A hörgőtágítók lehetnek gyors hatásúak (a légszomj átmeneti enyhítésére) vagy hosszú hatásúak (fenntartó kezelésre, illetve megelőzésre).

Három fő csoportjuk van:

  • Béta-2 agonisták: Ezeket főként az asztmás rohamok kezelésére vagy megelőzésére használják. Rövid hatású változataik 4-6 órára mulasztják el a tüneteket, míg a hosszú hatásúak akár 12 órára is megszüntethetik a légutak szűkületét.
  • Antikolinerg és antimuszkarin hatású szerek: (az utóbbiakat muszkarin antagonistáknak is nevezik) E gyógyszereket gyakran írják fel a COPD kezelésére.
  • Xantinok: A COPD és az asztma kezelésére használt xantinokat általában akkor írják fel, ha az egyéb hörgőtágítók nem hatásosak. Túladagolás esetén súlyos nemkívánatos tüneteket válhatnak ki különösen túladagolás esetén.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.