Koleszterin

Életmentő lehet! – Így előzhetjük meg azt, hogy elmaradjon a gyógyszer bevétele

Az idősek magas koleszterinszintjének kezelése

A gyógyszert ne feljtsük bevenni! De ha még is vezessünk gyógyszer naplót!
A gyógyszert ne feljtsük bevenni! De ha még is vezessünk gyógyszer naplót!

A fejlett világban, így Magyarországon is egyre nő az idős korosztályoknak az összlakossághoz viszonyított aránya. A 65 év felettiek körében a koszorúér-betegség okozza a halálesetek 70-80 százalékát, ezért az ismert rizikótényezők csökkentése számukra még fontosabb, mint más korcsoportokban.

Az Egyesült Államokban az 1990-es évek közepén végzett felmérés megállapította, hogy számos, az állapotuk alapján koleszterincsökkentő gyógyszerre szoruló idős páciensnek nem írtak fel ilyen orvosságot. Történt mindez annak ellenére, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel végzett kezelés bizonyítottan jelentősen mérsékelheti a halálozás és a szívbetegség gyakoriságát az idősek, azaz a 65 év felettiek körében.

A gyógyszereinket olyan helyen tartsuk, ahol szem előtt vannak!
A gyógyszereinket olyan helyen tartsuk, ahol szem előtt vannak!

Ne felejtsük el bevenni!

Már éppen a lefekvés előtti fogmosásnál tartunk, amikor hitelen eszünkbe jut, hogy elfelejtettük bevenni a koleszteringyógyszerünket. A feledékenység az egyik leggyakoribb ok, ami miatt sokan nem veszik be rendszeresen a gyógyszereiket. Ezt az alábbiakkal előzhetjük meg.

  • A gyógyszer bevételét kössük mindennapos tevékenységhez! Lehet ez például a reggeli fogmosás vagy az esti étkezés.
  • Használjuk az óránk, a mobiltelefonunk vagy számítógépünk riasztófunkcióját arra, hogy emlékeztessen a gyógyszer bevételének időpontjára. Jó segítség az időre beállítható digitális kijelzős gyógyszeradagoló is, amely a beprogramozott időpontokban csipogással jelez.
  • Gyógyszereink hét, nap és óra szerinti rendezésére használjunk rekeszes gyógyszeradagolót. Ennek segítségével rögtön kiderül, ha kimaradt egy adag.
  • Tartsuk a gyógyszereinket olyan helyen, ahol szem előtt vannak (például a fürdőszoba polcán), ahol reggel, felkelés után rögtön meglátjuk őket. Ha étkezés közben kell bevenni a tablettákat tegyük őket a konyhapult egy feltűnő pontjára vagy az étkezőasztalra.
  • Vezessünk gyógyszernaplót!
  • Helyezzünk el emlékeztetőket otthonunk különböző pontjain! Ragasszunk a bejárati ajtó belső oldalára vagy az előszobai kulcstartóra feltűnő kis sárga cédulákat amelyeken az áll: „Nem felejtettem el bevenni a gyógyszereimet?”
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.