Gyors felépülés

Visszaszámlálás – a műtét előtti teendőink

Már magában az is elég kellemetlen, hogy be kell feküdni egy kórházba, de a szorongást érthető módon tovább növeli a tudat, hogy műtétre lesz szüksége. Sokat segíthet, ha gondosan felkészül az operációra.

A műtét előtti hetekben és napokban használja a szemközti oldalon található menetrendet, amely segíti a felkészülésben. A jobboldali keretes rész abban segít, hogy összeírja, mit kell magával vinnie a kórházba. A holmijait puha, könnyen tárolható sporttáskába csomagolja. Általában azt javasolják, hogy a kórházba ne vigyen magával értékeket, bár a mobiltelefonját azért nem árt magá­nál tartani. Ezt érkezésekor mindenképpen jelezze a nővérnek, s az ő útmutatása szerint járjon el.

Az alapos felkészülés segít derűsebben szembenézni a műtéttel.

Egy éjszakánál hosszabb kórházi tartózkodás esetén a következő holmikat érdemes becsomagolni: két hálóinget vagy pizsamát, köntöst, papucsot és zoknit, tartalék alsóneműt, törülközőt és tisztálkodási eszközöket: szappant, fogkefét és fogkrémet, dezodort és sampont, valamint nőknek menstruációs betéteket, illetve férfiaknak borotvát és a borotválkozáshoz szüksé­ges pipereszereket, fésűt, hajkefét, olvasnivalót (könyveket, magazinokat), rádiót vagy MP3-lejátszót, kevés pénzt, például újságra, telefonálásra, inni­valóra, büfére, a szokásos gyógyszereit, beleértve a szemcseppe-ket, inhalálókat és krémeket is, fertőtlenítőszerrel átitatott papír kéztörlőket, jegyzetfüzetet és tollat, hogy felírja amit az orvossal szeretne megbeszélni, egészséges, nem romlékony nassolnivalót (mogyorófélék, aszalt gyümölcsök), noteszét a fontosabb telefonszámokkal, beleértve a háziorvosa számát is.
Két hónappal előtteEgy héttel előtte
Vizsgálja felül az étrendjét! Ellenőrizze, hogy elegendő tápanyagot tartalmaz-e, és ha orvosa fogyást javasol, törekedjen fokozatosságra.Korlátozza az alkoholfogyasztását! Még ha egyébként sem fogyaszt több alkoholt az ajánlottnál, akkor is csökkentse a megivott mennyiséget napi egy egységre. Ha azonban eddig sokat ivott, ne csökkentse hirtelen a fogyasztását, illetve ne próbálja teljesen abbahagyni. Az elvonásra adott reakció életveszélyes szövődményeket is okozhat önnél. Gondoskodjon róla, hogy a műtét előtt altatóorvosa is tudjon ivási szokásairól.
Mozogjon! Ha az egészségi állapota lehetővé teszi, rendszeresen, de kíméletesen mozogjon!Nézze át az utasításokat! Olvassa át a kórháztól kapott, a műtétre vonatkozó információkat, különös tekintettel az étel- és italfogyasztásra vonatkozó utasításokra. Jegyezze meg, mikorra kell odaérnie.
Aludjon sokat! Az alvásban is törekedjen a rendszerességre. Ha valami okból nem tud aludni, forduljon háziorvosáhozRendezze a számlákat! Gondoskodjon esedékessé váló számlái rendezéséről, és ha az otthona üresen marad, mondja le erre az időre az újságokat is.
Szokjon le a dohányzásról! Ha kell, külső segítséggel, de azonnal kezdje meg a leszokást. Ha ezt megteszi, a műtét után kisebb eséllyel alakulnak ki szövődmények és a szíve is könnyebben vészeli át a műtét okozta megpróbáltatásokat. Egyes sebészek nem is szívesen műtenek dohányosokat.Vásároljon be! Vegye meg mindazokat a dolgokat, amelyekre a kórházban szüksége lehet. Vásároljon nem romlandó élelmiszereket a hazatérése utáni időszakra.
Csökkentse az alkoholfogyasztását! Naponta legfeljebb egyegységnyi (1 kis pohár bor) szeszes italt fogyasszon. Ha gondjai vannak, kérjen orvosi segítséget a leszokáshoz.Kényeztesse magát! Ebben az időszakban szánjon több időt a pihenésre és az ellazulásra. Vegyen illatos fürdőket vagy masszíroztassa meg magát.
Akadálymentesítés Gondolja át, milyen változtatások válhatnak szükségessé az otthonában, hogy megkönnyítse az életét, amikor hazatér, és szerezze be az eszközöket.
Egy hónappal előtteEgy nappal előtte
Továbbra is tartsa szem előtt a fenti tanácsokat. Ha csak most szerzett tudomást a műtétről, még nem késő elkezdeni a felkészülést.Annyit egyen és igyon, amennyit lehet! Tartsa be pontosan a kórháztól kapott utasításokat.
Továbbra is tartsa szem előtt a fenti tanácsokat. Ha csak most szerzett tudomást a műtétről, még nem késő elkezdeni a felkészülést.Ügyeljen rá, hogy ne legyen kiszáradva! Ha nem kap ezzel ellentétes utasítást, fogyasszon el mintegy 2 liter folyadékot a kórházba való befekvés előtti 24 órában.
Szerezzen segítséget! Beszélje meg a családtagjaival és barátaival, hogy milyen segítségre lesz szüksége a kórházból való hazatérése után. Szervezze meg, ki mikor fogja látogatniGondoskodjon az utazásról! Rendelje meg a taxit, vagy kérjen meg valakit, hogy időben vigye be a kórházba.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.