Gyors felépülés

Műtét után mit tegyen a beteg a gyorsabb gyógyulásért?

Nem is olyan nagyon régen a műtét után a betegek orvosi utasításra napokig vagy akár hetekig nyomták az ágyat. Ma már más a helyzet, mindenkit arra biztatnak, hogy mielőbb kezdjen mozogni.

Az utóbbi években élsportolók által elért hihetetlenül gyors műtét utáni gyógyulások egyértelműen bizonyították, milyen sokat számít, ha a megoperált betegek minél hamarabb elkez­denek mozogni. Ezt igazolták azok a kutatások is, amelyek szerint a normális mozgásszinthez való mielőbbi visszatérés a legjobb módszer a műtét utáni egyik legsúlyosabb egészségügyi kockázat, a mélyvénás trombózis és a belőle kialakuló tüdőembólia megelőzésére.

A korszerű műtéti eljárások, köztük a „kulcslyuk-” (endoszkópos) műtétek, amelyek során nem kell nagyobb metszést végezni, lehetővé teszik a gyorsabb felépülést. A modern orvostudomány emellett arra bátorítja a megoperált betegeket, hogy minél aktívabban vegyenek részt a lábadozás folyamatában.

Mozogjon… már az ágyban is! Műtét után háton fekve végezze el a következő gyakorlatokat minden órában, amikor ébren van. Vegyen öt mély lélegzetet úgy, hogy a tüdeje egészen megteljen levegővel. Eközben lehetőleg ne emelje meg a vállát. Figyelje, hogyan emelkedik meg a hasa belégzés közben. Emelgesse fel-le a lábfejét. Integessen a lábujjaival: húzza őket maga felé, majd tolja ellenkező irányban. Ezt 20-30-szor ismételje meg. A lábfejével körzéseket is végezhet, szintén 20-30-szor. Ezek a mozgások serkentik a vérkeringést, és megakadályozzák, hogy a lábszárában vérrögök keletkezzenek. Feszítse meg a far- és combizmait. Nyújtsa ki előre a lábát váltakozva, feszítse meg a comb elülső izmait, és nyomja le a térdhajlatát az ágyra. Maradjon így 3 másodpercig, majd ismételje meg tízszer a gyakor­latot.

Az első lépések

Az alábbi hat pontból álló programot Louise Bland fizikoterapeuta állította össze a műtét utáni korai időszakra.

 1. Igyekezzen minél hamarabb önállóvá válni. Üljön ki az ágy szélére, majd keljen fel az ágyból, és men­jen ki egyedül a vécére – ezek az első legyőzendő akadályok. Mindig azonnal bújjon bele a papucsá­ba, amikor felkel az ágyból, nehogy összeszedjen valami fertőzést.
 2. Csak semmi sietség! Amikor elkezd mozogni, tartsa be az „ egy kis mozgás, egy kis pihenés” sza­bályt. Hallgasson a testére, és azonnal hagyja abba a mozgást, ha fájdalmat érez. Ebben az időszakban nem érvényes a „fájdalom nélkül nincs eredmény” mondás. A túlzott fájdalmat okozó gyakorlatok lassítják a gyógyulását.
 3. Fogadja meg az orvosa és fizikoterapeutája írásos vagy szóbeli eligazítását a teendőkkel kapcsolat­ban. Ne várja, hogy majd mindig áll valaki a háta mögött és megmondja, mit kell tennie. Ma már elvárják, hogy a betegek is kivegyék a részüket a gyógyulási folyamatból, ezért mindenkinek felelősséget kell vállalnia állapota javulásáért.
 4. Ne foglalkozzon azzal, mit tesznek mások a gyó­gyulásukért, és ne is hasonlítgassa össze saját haladását a másokéval. Az, hogy miként lesz képes visszaszerezni mozgásképességét, nemcsak a műtéttől függ, hanem az életkorától és általános egészségi állapotától is.
 5. A kórházi tartózkodás alatt igyekezzen nyugodt és ellazult maradni. A kórtermek a sürgő-forgó ápolókkal és a ki-be járkáló látogatókkal korántsem tekinthetők nyugodtnak. Tegyen meg mindent azért, hogy a pozitívumokkal foglalkozzon – például azzal, hogy az ápoló személyzet milyen jól kommunikál és milyen kitűnően viselik gondját. Hozza létre saját maga számára a nyugalom szigetét légzőgyakorlatok végzésével, meditálással, és ha kell, használjon füldugót.
 6. A gyógytornászok is sok hasznos tanácsot tudnak adni a műtét után lábadozó betegeknek. Keresse fel a Magyar Gyógytornászok Társasá­gának honlapját.

Védekezzen a fertőzések ellen!

Ne féljen szóvá tenni, ha úgy látja, hogy a kórházi személyzet nem mos rendszeresen kezet. A kézmosás a legfontosabb dolog, amit mindenki – de különösen az orvosok, az ápolók és a láto­gatók – megtehet a fertőzések elkerülésére.

Alkoholos kézfertőtlenítővel gyorsan és hatékonyan elpusztítható a kézen lévő baktériumok többsége. Egy észak-írországi kórházban megál­lapították, hogy az orvosok és ápolók mobiltele­fonjain igen gyakran fordul elő MRSA (Meticillin Rezisztens Staphylococcus Aureus), ami jól jelzi, milyen könnyen terjedhetnek a baktériumok, ha nem ragaszkodnak a higiéniai szabályok szigorú betartásához. Vigyen be pár csomag antibakteriális törlőkendőt, hogy azokkal tisztogasson meg minden olyan felületet, amellyel érintkezésbe kerül.

Járjon utána

Ha vannak még a lábadozásával kapcsolatos, megválaszolatlan kérdé­sei, a kórházban töltött idő kiváló alkalom arra, hogy feltegye őket. Írja össze amit tudni szeretne, és alkalmas időben mondja el a problémáit az orvosnak, a gyógytornásznak vagy az ápolónőnek.

Tudja meg pontosan, hogyan térhet vissza az élete a normális kerék­vágásba – mikor kezdhet nagyobb sétákat tenni, autót vezetni, sportolni, edzőterembe járni, házimunkát végezni és szexuális életet élni. Lehet, hogy e dolgok most még nem tűnnek fontosnak, de később nagyon hasz­nos lehet a kapott információ. Derítse ki előre, mi történik a kórházból való elbocsátása után, és hogyan veheti majd igénybe a lábadozását segítő szolgáltatásokat, például a gyógytornát.

Ha korlátozott a mozgása

Az ágyban eltöltött idő alatt egy sor izmát egyáltalán nem használja, és ez gondokat okozhat. Az alábbi módszerek segítenek elkerülni az esetle­ges maradandó károsodást. Ha hosszú ideig volt fekvőbeteg, egy darabig viseljen gumiharisnyát, hogy kivédje a trombózis és embólia veszélyét, és végezzen olyan gyakorlatokat, amelyek serkentik a véráramlást a verőerekben.

Ha térdízület-beültetés vagy porcműtét miatt nem tudja mozgatni a lábát, a kórházban géppel mozgatják az érintett ízületet. Ahogy javul a térde mozgékonysága, irányzott tornagyakorlatokkal kell erősíteni a környező izmokat.

A hasi sebek ápolása eltávolítása után -, tudjon róla, hogy azt egy kissé megemelve kell tartani, polcolja fel például egy párnázott ülőkén. Nem kell túl magasnak lennie, a lényeg, hogy megakadályozza a vér pangását a lábfejében. A hasi sebek köhögéskor, vagy akár mélyebb léleg­zetvételnél is megfá Az alábbi ötletek egy tapasztalt szakápolótól származnak. Térd- vagy lábfejműtét után próbálja meg minél hamarabb elkezdeni a mankóval járkálást. Fontos, hogy a mankó megfelelő magasságú legyen, kérje meg a gyógytornászát, hogy állítsa be önnek. Kér­dezze meg orvosától, mennyi ideig lesz szüksége erre a segédeszközre. Tartson kéznél egy kicsi, összehajtogatott törülközőt, és nyomja azt a sebre, amikor köhögnie kell! Ha háton fekve fáj a sebe, tegyen egy párnát a lábszára alá, így a térde kissé behajlított helyzetben van, és nem feszül a hasa.

Tanácsok különféle műtétekhez

 • Kulcslyuk-(endoszkópos) műtét Gyakran használt módszer az epehólyag eltávolítására vagy nőgyógyászati műtéteknél, pl. petefészekciszták eltávolításakor. E beavatkozásnál nincs szükség hasfali metszésre, ezért gyorsabb a felépülés. Mindazonáltal a műtét során átvágnak szöveteket, amelyek gyógyu­lása négy-hat hétig tarthat. Nagyon fontos, hogy ezen idő alatt ne végezzen nagy igénybevétellel járó tevé­kenységet, beleértve a nehéz házimunkát is.
 • Hüvelyi és hasi műtétek. A műtétet követő első hat hétben ne emelgessen nehéz tárgyakat. Ha valamit mégis fel kell emelnie, guggoljon le, szorítsa magá­hoz a felemelendő tárgyat, majd lassan álljon fel, ahelyett, hogy hirtelen emelné meg a súlyt.
 • Vállműtét. Ügyeljen a helyes testtartásra. Ezt az orvos rögzítőkötéssel is biztosíthatja.
 • Térdműtét. Amint képes járni, ügyeljen arra, hogy térde ne legyen hosszú ideig egy adott helyzetben, mivel könnyen elmerevedhet, megfájdulhat és meg is dagadhat. Álljon fel minél gyak­rabban, és járkáljon. Hosszú autóutak során óránként álljon meg, és járkáljon öt percig, mielőtt továbbmenne. Ugyanígy a vonaton vagy a repülőgépen is álljon fel rendszeresen, és járkáljon egy kicsit.
 • Boka- és csuklóműtét. Az optimális gyógyulás érdekében végezze el rendszeresen a gyógytornásza által előírt gyakorlatokat, hogy az ízü­letei visszanyerjék mozgékonyságukat. Ne aggódjon különösebben, ha eleinte dagad a bokája. A gyakorlatok közben pihentesse az ízületet.
 • Lábfej- vagy lábujjműtét. Csak akkor kezdjen bot nélkül járni, amikor a gyógytornász ezt megengedi. Lehetőleg ne álljon so­káig egyhuzamban, mivel ez fájdalmat és duzzanatot okozat a lábfejben.
 • Szívműtét. Ha szívműtéten esett át, utána rehabilitációs kezelést kap. Ennek célja, hogy gyógytorna segítségével javítsanak a fizikai állapotán.
A műtét utáni napokban és hetekben a fájdalomcsil­lapítót valamivel azelőtt vegye be, hogy mozognia kell, például rehabilitációs tornagyakorlatokat vé­gez, fürdik, zuhanyozik vagy öltözködik. A fájdalom­nak azonban oka van, ezért ne használja a fájdalom­csillapítókat arra, hogy a kelleténél többet legyen képes megtenni. Speciális rehabilitációs programok léteznek szívműtéten átesettek számára. E-vitamint tar­talmazó szerek­kel szinte ész­revehetetlenné tehető a heg Nem bizonyított: Bár van rá tapasztalat, hogy az E-vitaminos olajjal való kezelés csökkentheti a hegszövet mennyisé­gét, tudományos vizs­gálatokkal nem sikerült ezt igazolni. Ugyanakkor ismert tény, hogy a szer bőrirritációt (kontakt dermatitiszt) okozhat.

Sebápolás a minimális sebesedésért

A műtéten átesők közül sokan aggódnak amiatt, hogy heg marad vissza a beavatkozás nyomán. Ideális esetben ez egy vékony fehér, alig észrevehető vonal, bár arra, hogy csak ennyi látszódjon, általában 12-18 hónapot kell várni, mert ennyi idő kell a bőr teljes regenerálódásához.

A műtétet követő napokban és hetekben ön is nagyon sokat tehet azért, hogy a sebe szépen gyógyuljon, és hogy csökkentse a fertőzés és a kiterjedt hegképződés kockázatát.

 • Mielőtt hazatér, kérjen a seb kezelésével kapcsolatban tanácsot az ápolószemélyzettől. Különösen fontos annak kiderítése, hogy a sebet szárazon kell-e tartania (például amikor fürdik vagy zuhanyozik), és ha igen, mennyi ideig kell erre ügyelnie.
 • Ha a seb kötözésre szorul, azt szakemberre kell bízni. Vagy a kór­házban végzik, vagy a körzeti nővér a beteg otthonában. A szakszerű ellátással csökken a hegesedés és a gyulladás kockázata.
 • Ha a seb környékén duzzanatot észlel, kérje orvosa tanácsát. Boroga­tás jégtömlővel (vagy egy zacskó mélyhűtött zöldborsóval) segíthet a duzzanat csökkentésében. Hagyja a seben a kötést, tegyen rá egy törülközőt, és arra helyezze a jeges borogatást. Ne hagyja rajta 5 percnél tovább. A vörös, fájdalmas seb gyulladást és esetleg fertőzést jelezhet, ezzel mindenképpen forduljon orvoshoz.
 • Ne piszkálja a varratokat vagy a bőrből esetleg kiálló öltéseket, mivel ezzel növelheti a fertőzés veszélyét.
 • A seb gyógyulása és a kötés eltávolítása után kezelje a seb környé­két hidratálókrémmel. Általában bioolajokat javasolnak, de a leg­egyszerűbb bőrápoló krémektől kezdve a babaolajig szinte bármit használhat, amire nem allergiás. Léteznek célzottan a hegesedést gátló készítmények is.
 • A kortizonos tapasz vagy krém csökkenti a kelőid – vastag, kiemelke­dő, egyenetlen heg – képződésének kockázatát. A készítményt házi­orvosa írhatja fel.
 • A szilikongél vagy -spray (receptre kapható) a seb környékén a bőrt nedvesen tartja és meggátolja a heg megkeményedését. Megpró­bálkozhat rugalmas kineziotapasszal is, amely javítja a seb környe­zetében a vérkeringést és rögzítés révén akadályozza a gyógyulást hátráltató húzódásokat.

Helyes táplálkozással a gyógyulásért

Lehetséges, hogy – a műtét jellegétől függően – a lábadozás alatt és utá­na is változtatnia kell az étrendjén. Tájékozódjon, hogy az ön esetében melyek a legmegfelelőbb ételek. Ha például a vastag- vagy vékonybelet kivezetik a hasfalon (művi végbélnyílás), lehetséges, hogy bizonyos ételeket célszerűbb elkerülnie, amíg ki nem derül, hogy azok milyen hatással vannak önre. Egyes műtétek után egész hátralévő életében más módon kell táplálkoznia. Szükség esetén kérje dietetikus segítségét.

Étvágytalanság

Gyakori, hogy a betegek a műtét után elveszítik az étvágyukat, csakhogy a nem kielégítő táplálkozás károsan befolyásolhatja, illetve késleltet­heti a gyógyulást. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél táplálóbb étele­ket fogyasszon, hiszen az immunrendszere meggyengült, a szervezete pedig nagy igénybevételnek van kitéve. A kórházi koszt néha nem túl étvágygerjesztő, és nem is elég tápláló, ezért felépülése szempontjából rendkívül fontos, hogy a műtét után hazatérve ügyeljen a megfelelő táplálkozásra. A könnyű és tápláló, gusztusosán tálalt ételek nagyobb valószínűséggel fogják evésre csábítani.

Ha egyedül él, a rendszeres és egészséges táplálkozás még normális körülmények között is gyakran problémás. Akit frissen műtötték, az valószínűleg hajlamos kihagyni egy-egy étkezést, ha nincs senki, aki elkészítse az ételt (különösen, ha a mozgás is nehezére esik). Ilyenkor ideálisak a könnyen elkészíthető, tápláló és magas energiatartalmú éte­lek, szükség esetén jól jöhetnek a konzervek vagy bébiételek is.

Ha a műtét előtt lefogyott

Egyesek számára – a rák miatt műtéten átesetteket is beleértve – a fo­gyás jelenti a legnagyobb veszélyt. Könnyen lehet, hogy a súlycsökkenés már a műtét előtt elkezdődik, és utána is folytatódik. Ha orvosa másként nem tanácsolja, a műtét utáni első napokban egyen bármit, amihez kedve van – akár csokoládét vagy jégkrémet is.

Fogyaszthat ezek mellé vényköteles fehérjekészítményt, hogy biztosan elegendő fehérjéhez jusson. A háziorvosa speciális, tápanyagokkal dúsított italokat írhat fel, illetve olyan, magas fehérjetartalmú porokat, amelyeket más ételekbe, például krumplipürébe vagy mártásokba kell belekeverni.

Tipp: Kérje meg egy roko­nát vagy barátját, hogy töltse fel a hűtőszekrényét könnyen elkészíthető, vitaminokban és fehérjékben gazdag élelmiszerekkel.

Vissza a hétköznapokba

A gyógyulás csak ritkán megy könnyedén. Jóval gyakoribb, hogy a beteg azt érzi, egyáltalán nem vagy csak nagyon lassan halad, s állandóan újabb akadályok bukkannak fel. Ám egy pillanatig se kételkedjen abban, hogy a kitartás meghozza gyümölcsét, és teljesen felgyógyul.

A felépülés útján

Még egy kisebb műtét is bizonyos fokú fizikai traumával jár. A szervezetét egyfajta támadás érte, és időt kell szakítania a hatékony gyógyuláshoz szükséges lépésekre.

Íme négy módszer, amely sokat segíthet abban, hogy a műtét után hamar visszanyerje egészségét.

 • A lágy szövetek gyógyulása négy-hat hétig tart. Ebben az időszakban az olyan kíméletes mozgásformák segítenek a legtöbbet, mint a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás, a jóga vagy a Pilates. Tartózkodjon viszont a hosszabb távok lefutásától és az olyan erős megterheléssel járó sportoktól, mint a labdarúgás – ezeket csak orvosa engedélyével kezdje újra. Ez különösen fontos akkor, ha hasi műtéten esett át.
 • Kerülje a nehéz háztartási munkákat, bár a könnyű házimunka és a főzés kifejezetten javasolt – az utóbbinál inkább csak szendvicskészítésre gondoljon, és nem egy komplett, háromfogásos vacsora megfőzésére. Kezdjen el sétálni, kezdetben talán valakivel karon fogva – még akkor is, ha eleinte nehezére esik.
 • Amennyiben a csípőjét, a térdét vagy a bokáját operálták, újra kell tanulnia a helyes járást. Ezt fizikoterapeuta felügyeletével kell végezni, s célja a műtét után kialakult esetleges hibák korrigálása, amelyek később komolyabb gondokat okozhatnak. A kórházból való távozás előtt érdeklődjön az elérhető lehetőségekről, vagy hazatérése után a háziorvosától kérjen beutalót fizikoterápiára.
 • A javasolt gyakorlatokat az után is folytassa, hogy úgy véli, felépült a műtétből. „Ne gondolja azt, hogy ha egy ortopédiai műtét után újra normálisan tud járni, akkor már elérte a célt – mondja Helen Harper Smith fizikoterapeuta. – Az ortopédiai műtét után a páciensekkel végeztetett gyakorlatok célja azon sérülékeny izomcsoportok erősítése, amelyek nélkülözhetetlenek az ízület megfelelő működéséhez, és amelyekre a műtétet követően különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ezeket a gyakorlatokat legalább négy hónapig kell végezni, de az az ideális, ha azután is folytatják őket.”

Mikor vezethetek újra?

Jogi értelemben egy műtét után akkor ülhet ismét a kormány mögé, amikor orvosa úgy ítéli meg, hogy fizikai állapota már nem akadályozza a jármű irányításában és nem veszélyezteti mások biztonságát. Ha késznek érzi magát arra, hogy újra vezessen, beszéljen orvosával, és az ő utasításai szerint járjon el. Ha a fejét műtötték, vagy az operáció maradandóan ronthatja vezetési képességeit, orvosi vélemény alapján egy időre (vagy akár végleg) be is vonhatják a jogosítványát.

Jegyezzük meg! A terápiás masszázs ellazítja és energiával tölti fel a műtétből lábadozókat.

A lelki egészség helyreállítása

Nem szokatlan, ha valaki a műtétet követő időszakban depressziósnak érzi magát – ez gyakran csak napokkal vagy hetekkel az után jelentkezik, hogy elvégezték a beavatkozást. Ha a depresszió súlyos vagy makacs, szakszerű kezelésre van szükség.

A műtéteknek sok olyan eleme van, amelyeket a betegek fájdalmasnak vagy ijesztőnek találnak -magyarázza John F. Lauerman a Harvard Public Health Review (Harvardi Közegészségügyi Szemle) című szaklapban. – Lerombolódhat az addig épnek tartott testkép. Az ebből fakadó érzések: a múlandóság, a veszteségek és a sebezhetőség megélése igen erőteljes lehet

Ezeket az érzelmeket tovább súlyosbíthatja a műtét utáni fájdalmak okozta alváshiány, a csökkenő energiaszint és az étvágy romlása is.

Ha a műtétje után levertnek érzi magát, beszéljen az orvosával. A diagnosztizált depresszió szinte minden esetben sikeresen kezelhető, de nem gyógyul meg magától.

Az alábbi tanácsok abban segítik, hogyan viselje gondját az érzelmeinek a műtét utáni napokban és hetekben.

 • Lehetőleg ne essen pánikba és ne érezzen bűntudatot, ha műtétje után lehangoltnak érzi magát. Ez normális dolog. Ha sírhatnékja van, sírjon, és beszéljen az érzéseiről. Már az is nagyon sokat számít a gyógyulásban, ha ki tudja fejezni az érzéseit.
 • Igyon sok vizet! Ez mindenképpen jót tesz, de abban is segít, hogy kimossa a szervezetéből a rövid idő alatt bejuttatott nagy mennyiségű gyógyszert, amelyek hatással lehetnek a hangulatára.
 • Pihenjen! A műtét után szervezetének vissza kell nyernie az erejét.
 • Lazítson! Kérjen meg valakit, hogy masszírozza meg a lábát, a kezét, a hátát és a nyakát. Engedjen meg magának minden kényeztetést, és hagyja, hogy mások is ezt tegyék önnel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.