Gasztroenterológia

A krónikus pancreatitis sebészi kezelése

Műtéti indikáció

A krónikus pancreatitis kezelése alapvetően konzervatív, műtétet csak bizonyos szövődmények, illetve az életminőséget jelentősen befolyásoló, állandósult fájdalom miatt végzünk. A leggyakoribb műtéti indikáció a fájdalom, amely a krónikus pancreatitises betegek mint-egy 95%-ában jelentkezik. Az esetek jelentős részében cholestasist, icterust okozó choledochus kompresszió, duodenumstenosis vagy pszeudociszta miatt kell műtétet végeznünk. Viszonylag gyakori indikáció az is, ha a pancreasfeji térfoglaló folyamat kapcsán nem tudjuk biztosan kizárni a malignitás lehetőségét.

Műtéti típusok

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy nincs ideális műtéti típus, amely minden betegnél alkalmazható lenne. A műtéti repertoár igen széles, a legkisebb megterhelést jelentő dekompressziós műtétektől egészen a totál pancreatectomiáig terjed, ám a kívánt céloknak egyik sem tesz maradéktalanul eleget. Értelemszerű, hogy minél szervtakarékosabb, egyúttal minél kisebb műtéti kockázatot jelentő beavatkozást végzünk, annál kevésbé károsítjuk a mirigyállomány funkcióját, ám a visszamaradt, beteg parenchyma további panaszok, szövődmények forrása lehet.

A műtéti típus kiválasztása mindig egyénre szabott legyen, amelyet alapvetően a fővezeték morfológiája, a gyulladásos folyamat stádiuma, az esetleges szövődmények jelenléte, valamint a beteg kora és állapota határoz meg.

Alapvetően két csoportra oszthatjuk a krónikus pancreatitis miatt végzett sebészi beavatkozásokat: a distalis dekompressziós műtétekre és a reszekciós műtétekre.

Dekompressziós műtétek

A distalis dekompressziós műtétek a tágult Wirsung-vezeték jejunummal vagy gyomorral történő hosszanti anasztomózisát (longitudinális pancreaticojejunostomia vagy pancreaticogastrostomia) jelentik. A műtét elvi lényege azon alapul, hogy a fájdalom oka – legalábbis részben – az obstrukció következtében kialakult, fokozott parenchymalis nyomás és vezetéktágulat.

Ennek a nyomásfokozódásnak a megszüntetésével, a pancreasnedv elvezetésével rövidtávon valóban kiváló eredmények érhetők el. A fővezetékkel készült anasztomózisok számos egyéb előnnyel is bírnak. A műtét biztonságos, egészen alacsony morbiditással és – avatott kézben -gyakorlatilag halálozás nélkül végezhető. A beavatkozás mindemellett szervtakarékos, az endokrin funkciót nem befolyásolja, az exokrin működést pedig javíthatja.

Reszekciós műtétek

A reszekciós műtétek lehetnek proximalis (pancrea-toduodenectomia – Whipple-műtét, duodenummegtartásos pancreasfejreszekciók: Beger-műtét, újabban Frey-műtét) vagy distalis (a lép eltávolításával vagy a lép megtartásával végzett) reszekciók, végezhetjük őket a duodenum megtartásával vagy anélkül, és jelentősen különbözhetnek az eltávolított parenchymaállomány mértékét tekintve is.

A reszekciós műtétekben alkalmazott számos módosítás közül újabban a Büchler által berni módosításnak nevezett, de a klinikai beteganyag kapcsán elsőként a Farkas által publikált műtét kezd népszerűvé válni. Ez az eljárás még inkább elmossa a két alapműtét közti határokat, hiszen lényege, hogy sem a mirigyállományt nem vágja át, sem a Wirsung-vezetéket nem tárja fel, csupán a szubtotális pancreasfej-reszekcióra szorítkozik.

A visszamaradó üreg, azaz a reszekciós felszín alján pedig mindegyik műtét esetében feltárható az epeút, amelyet beszájaztatunk az anasztomózisba. A duodenum megtartásával végzett fejreszekciók kisebb műtéti megterhelést jelentenek, és mind morbiditás, mind műtéti halálozás tekintetében kedvezőbbek, mint a pancreatoduodenectomia. Az eddigi összehasonlító vizsgálatok pedig – rövidtávon legalábbis – életminőség tekintetében is a duodenum megtartásának előnyét igazolták. A pylorusmegtartásos Whipple-műtétnek csak előrehaladott, a környező szerveket jelentősen destruáló folyamat kapcsán van létjogosultsága.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.