Hátfájás

A hátfájósok különösen figyeljenek a túlsúlyra!

Kétségtelen, hogy a túlsúly különösen hajlamos­sá tesz a hátfájásra. Túlzott erőfeszítésre kény­szeríti a csigolyákat, a törzs izmait és inait. Ideá­lis esetben a testtömeg-indexünk 18,5-25 közötti értéket mutat. A testtömeg-index a testsúly és a testmagasság arányából adódik. Könnyen kiszá­mítható: a kilogrammokban mért testtömeget el kell osztani a méterben mért testmagasság négy­zetével.

Ha le akarunk fogyni, tűzzük ki magunk elé távlati célnak a 25-ös testtömeg-indexet, és tö­rekedjünk erre egy rövid távú, reális feladatokra lebontott terv lassú megvalósításával!

Műkaja

„Műkaja” alatt a túlzsírozott, túlcukrozott, túlsózott gyorsételeket, és az adalékanyagokkal te­lezsúfolt készételeket értem. Az ilyen típusú élel­miszerek gyakori fogyasztása gyulladást okozhat a szervezetünkben, mert transzzsírokat és telített zsírokat is tartalmaznak, amelyek az arachidon-savat, a transzzsírokban és a telített zsírokban megtalálható egyik zsírsavat enzimek segítségé­vel gyulladáskeltő prosztaglandinokra és leukotriénekre bontják le. Ha olvasóm hátfájását gyul­ladás okozza, az ilyen fajta ételek fogyasztása csak súlyosbítja a tüneteket.

A túlzott szénhidrátfogyasztás ugyancsak nö­veli a gyulladás kockázatát, továbbá elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Nem árt, ha kiik­tatjuk étrendünkből a magas cukortartalmú éte­leket, például a szénsavas üdítőket, a sütemé­nyeket, az édesített gabonapelyheket és a cukorkát. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mon­dani mindenféle nyalánkságról, csak ne túl gyak­ran kerüljenek az asztalunkra.

Nitrátok

Ellenőrizzük, hogy tartalmaznak-e a konzer­vek nitrátokat. Sok készételben előfordulnak a tartósítónak használt nitrátok, amelyek ugyan­csak gyulladáskeltők.

Gyorsétkezés

A gyorsbüfék azért virágzanak, mert az emberek rohannak. Ám a gyors tempó­jú étkezés nem tesz jót a szervezetnek. Ha kihagyunk étkezéseket, vagy rohan­va, kapkodva eszünk, ha belapátoljuk az ételt vagy későre halasztjuk az evést, hosszú távon problémákat okozunk magunknak.

Az emésztést részben az idegrend­szer szabályozza, amely csupán pihent, nyugodt állapotban működik hatáso­san. Ha nyüzsgünk, és mozgásban va­gyunk, szabályosan kikapcsol ez a funk­ciónk, hogy az izmok kaphassák a legtöbb oxigént. Ez elhalasztja az emésztést, az étel emésztetlenül erjed a gyomorban, aminek felfúvódás, bélgáz­képződés, székrekedés lehet a vége.

Törekedjünk arra, hogy rendszeres időközökben, lehetőleg asztalnál együnk, és inkább tápanyagokban gaz­dag, egészséges, friss ételeket, mint túl­zottan zsíros-sós-cukros készételeket. Próbáljunk leszokni a gyorsan bekapott szendvicsekről, és a legrosszabbról, a kutyagolás közbeni étkezésről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.