Hátfájás

A reflexológia segít a hátfájósokon?

A reflexológia a kéz és a láb reflexpontjainak kü­lönleges masszázsa, amellyel már sok hátfájós emberen sikerült segíteni. Magunk is elvégez­hetjük, ha a hátizmaink fájnak, elmerevedtek, és úgy érezzük, hogy egy kis segítségre van szüksé­gük az ellazuláshoz. A háttal kapcsolatban lévő területek nagyon könnyen megtalálhatók és sti­mulálhatok.

Stimulálás, működés

A kezünkön ez a tenyér külső éle, a csuklótól a kézfejen át a hüvelykujj körméig. A stimulálást a hüvelyujjunk begyével végezzük, amit rányomunk a kezünk élére, és „sétáltatjuk”. Kezdetben begörbítjük a hüvelykujjat, azután ki­egyenesítjük, rányomjuk a kézre, ismét behajlít­juk, majd kiegyenesítjük, úgy mozgatva, ahogyan a hernyó mászik. Mindkét kézen járjuk végig többször is ezt az utat.

A lábfejen a lábboltozat belső részét társítják a háthoz. A stimulálás legegyszerűbb módja, ha le­ülünk, levesszük a cipőnket és a zokninkat vagy a harisnyanadrágunkat. Szerezzünk egy henger alakú tárgyat, például egy konzervdobozt vagy egy régi nyújtófát, és tegyük a padlóra.

Görges­sük előre-hátra a lábunkkal, hogy a tárgy stimu­lálja a lábboltozatot. Ha jól végezzük a gyakorla­tot, érezhetjük, ahogy enyhül a fájdalom.

Jegyezzük meg! Ha mindezekkel eredményt értünk el, érdemes időpontot kérni egy hivatásos reflexológustól.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.