Hátfájás

Hátfájás – Próbáljuk ki a gyógynövényeket!

A gyógynövények nagyon hatásosak lehetnek, de érdemes kikérni egy szakember tanácsát, mielőtt kipróbálnánk őket magunkon. Ha gyógynövé­nyeket akarunk használni, értesítsük szándé­kunkról kezelőorvosunkat is, nehogy olyasmit szedjünk, ami megváltoztathatja jelenlegi gyógy­szerelésünk hatását. Különösen fontos ez a kínai gyógynövényeknél, mert néhányról bebizonyo­sodott, hogy mérgező a májra és a vesére.

Olvasóm akkor is beszéljen okvetlenül a keze­lőorvosával, ha olyasmit akar szedni, mint a kö­zönséges orbáncfű (hypericum), mert keresztreakciókat alkothat több hagyományos gyógyszer­rel, köztük a warfarinnal, a ciklosporinnal, a fogamzásgátló gyógyszerekkel, a görcsoldókkal, a digoxinnal, a teofillinnel és némelyik HlV-ellenes gyógyszerrel.

Viszont bizonyosan ajánlhatom az alábbi gyógynövényeket:

Aloe vera

Az aloe vera akár ivólé, akár kapszula formá­jában, napi 200 mg-os adagban hatásosan csök­kentheti a fájdalmat, a gyulladást és az izmok merevségét.

Ajurvédikus gyógyászat

Az ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta használja a boswellia serratát, vagy más néven indiai tömjént. Az 1970-es években kiderült, hogy gyulladásgátló tulajdonságai enyhíthetik az artrózist. Ha ízületi gyulladás okozza a hátproblé­mánkat, a boswellia kitűnő ellenszer. Szájon át szedhető, naponta háromszor, 200 mg-os adagban.

Csalántea

A csalántea hagyományos gyógynövény, sok emberen segített már. Bár nagyon keserű, egy kis mézzel kellemesebb ízűvé varázsolhatjuk. Enyhe vízhajtó hatása csökkenti a húgysav mennyiségét a szervezetben, ezáltal enyhíti az ízületi gyulla­dást. Ha olvasóm két héten át képes meginni be­lőle napi két csészével, érezhetően jobban lesz.

Ördögcsáklya

Az ördögcsáklya dél-afrikai eredetű növény. Sok gyógynövény-szakértő ajánlja hátfájásra, mert gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül jótékony hatású. Egy németországi tanulmány megvizsgálta a hatásosságát a hát-, nyak- és vállizmok enyhe és közepes feszülésének, illetve fáj­dalmának a kezelésében. Négy héten át 31 sze­mély naponta kétszer 480 mg ördögcsáklyát, és 32 személy csak placebót kapott. Az ördögcsák­lyát szedő csoportban a fájdalom, jelentős csök­kenését figyelték meg.

A Rheumatology folyóiratban megjelent másik tanulmány összehasonlította az ördögcsáklya-kivonatot a Vioxx nevű szabványos gyulladásgátló tablettával, amely ma már nincs forgalomban. A hathetes kísérlet 79, kínzó derékfájásban szen­vedő páciens bevonásával készült. Az ördög­csáklya ugyanolyan hatásos volt, mint a hagyo­mányos gyógyszer.

Az ördögcsáklyát írassuk fel gyógynövény­szakértővel, és a szedését előre beszéljük meg a kezelőorvosunkkal. Akinek volt már gyomorfe­kélye vagy aszpirint szed, annak nem javasolt. Cukorbetegek, vesebetegek ugyancsak kerüljék, mert befolyásolhatja a vércukor szintjét.

Quercetin

A quercetin rendkívül hatásos antioxidáns, amely megtalálható az almában, a hagymában és a teában. Lehet, hogy ez ihlette a régi mondást, miszerint mindennap egyél egy almát, és nem lesz szükséged orvosra, mert több szempontból is jótékony hatású, és gyulladáscsökkentő. A quercetin legegyszerűbb módon az almával vihető be a szervezetbe. Javasolom olvasómnak, hogy ha hátfájós, egyen meg naponta egy almát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.