Hátfájás

Ágyválasztási tippek a hátfájás csökkentéséhez

Ha arra gondolunk, hogy életünknek körülbelül az egyharmadát az ágyban töltjük, gondoskod­nunk kell arról, hogy az ágyunk minél kényel­mesebb fekhely legyen, és kímélje a hátunkat.

Milyen az alvásunk?

Sokat forgolódunk az ágyban? Vannak, akik ösz­tönösen változtatják a testhelyzetüket alvás köz­ben. Mások homályosan tudatában vannak, hogy azért forgolódnak, mert kényelmetlenül fekszenek. Ha olvasóm az utóbbi kategóriába tartozik, lehet, hogy elgémberedve, sajgó háttal ébred. Azok, akik hanyatt fekve alszanak, valószínű­leg kellemetlenül érzik magukat ébredés után, mégpedig azért, mert hanyattfekvésnél a láb egyenesen kinyúlik, és a gerinc ágyéki szakasza túlzottan meggörbül.

A hát szempontjából a legelőnyösebb, ha az oldalunkon fekszünk, a térdünket kb. 45 fokos szögben behajlítva. Kényelmesebb lehet a fekvés, ha egy kispárnát helyezünk a két térdünk közé. Ha képtelenek vagyunk megszokni, hogy az oldalunkon feküdjünk, hanyattfekvésnél tegyünk a térdünk alá párnát, mert ez enyhíti az ágyék­csigolyákra nehezedő nyomást. Ez a módszer ál­talában segíteni szokott azokon, akik ülőidegzsábában szenvednek.

Azok, akik szeretnek aludni, pihentetőbbnek találhatják, ha az oldalukra fordulnak, mert így behajlíthatják a lábukat. Hason fekve ugyanis a láb kiegyenesedik.

A matrac

A régi szép időkben az ember vásárolt egy mat­racot, és azon aludt egész életében. Úgy tartot­ták, hogy a matrac felveszi a test alakját. Való­színűbb inkább, hogy a matrac elveszti a formáját, a test pedig alkalmazkodik ehhez a for­mátlansághoz, ami elkerülhetetlenül befolyásol­ja a testtartást. Az lenne az eszményi megoldás, ha tízévente új matracot szereznénk be. A mat­racot természetesen havonta egyszer meg kell fordítani, de ha lehet, két személy közreműkö­désével!

Arra vonatkozóan, hogy a matrac ke­mény legyen vagy puha, nincs olyan válasz, amely általánosan érvényes lenne mindenkire. Ha a matrac túl puha, besüpped, és nem tá­masztja meg a hátat. De a túl kemény sem ideá­lis, mert az olyan hatást kelt, mintha a földön fe­küdnénk. Kell egy kis kipárnázás.

A manapság kapható ún. memory matracok kiválóak, mert alkalmazkodnak a test vonalaihoz, és csökkentik az egyes testrészekre nehezedő nyomást. Én is memory matracot használok, és csak ajánlani tudom.

Párnák

Mindig használjunk egy vagy két párnát, hogy le­gyen, ami alátámasztja a nyakunkat. Azok szá­mára, akik nyakfájástól szenvednek, léteznek kü­lönleges nyakpárnák. Általában azt tanácsolják az embereknek, hogy a megbízhatóbb támaszték kedvéért tegyenek deszkát a matrac alá. Ez nem jó ötlet, mert a deszka megváltoztatja a matrac működését, te­hát semmi sem indokolja a használatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.