Hátfájás

Homeopatikus gyógyszerek hatásosak a hátfájás csökkentésére?

A homeopátia az orvoslás szelíd formája, amely a hasonlóság elvén alapul. A szót dr. Sámuel Hahnemann (1755-1843) gyártotta a „hason­lóit jelentő homoiosz és a „szenvedés”-t jelentő pathosz görög szavakból. Lényegében olyan sze­rekkel kezeli a betegségeket, amelyeknek össze­tevői az egészséges emberben a betegséghez ha­sonló tüneteket váltanának ki.

Az elmélet szerint a betegséghez hasonló következményeket előidé­ző anyag hihetetlenül parányi része önszabályo­zásra serkenti a szervezetet, amellyel az magától legyőzi a betegséget vagy a tüneteket. A homeopátia világszerte elterjedt. Több mint 4000 gyógyszerénél a latin nevek használatosak.

Kritikusok

A módszer kritikusai kifogásolják a gyógyszerek erős hígítását, és azt hiszik, hogy a homeo­pátia meghatározó jellegzetessége a hígítás. Pe­dig nem az, hanem a hasonlóság fentebb már említett elve. Nagyon fontos, hogy a páciens mi­lyennek érzékeli az állapotát, mert ennek alapján határozzák meg a tapasztalataihoz legközelebb álló kezelést.

Tíz személy is panaszkodhat hátfájásra, ám az élmény mindenkinél más, és ennek megfelelően tízféle, az igényeinek megfelelő gyógyszerre lehet szükségük. Ezért nehéz kutatásokat folytatni a té­máról, mert nem létezik olyan, hogy homeopatikus fájdalomcsillapító vagy gyulladásgátló. A gyógyszer a beteget gyógyítja, nem egy meg­határozott tünetet vagy állapotot.

Forduljunk homeopatához

Hogy a legmaximálisabban kihasználhassuk ennek az eljárásnak az előnyeit, tanácsos képesí­tett homeopatához fordulnunk. A szakemberrel folytatott megbeszélésen végigveszik az összes tü­netet, különös tekintettel a fájdalom egyedi jel­lemzőire – hogy sajgó fájdalom-e, vagy nyilalló, esetleg égető? Olyan, mintha késsel vagdosná­nak, vagy fúróval vájkálnának bennünk? Hideg­gel jár vagy forrósággal? Ugyancsak feltérképe­zik a fájdalom kísérőjelenségeit, mert ezek is befolyásolják a gyógyszer kiválasztását.

Ha olvasóm úgy érzi, hogy fájdalmainak min­tája illik valamelyikhez az alábbiakban ismerte­tett gyógyszerek közül, maga is kipróbálhatja őket fájdalmai enyhítésére. Ezek a szerek a leg­több bioboltban, néhány hagyományos patikában és az összes homeopatikus gyógyszertárban beszerezhetők. Hangsúlyozom, a tünetek mintája és olvasóm közérzete fontosabb az állapot megnevezésénél.

  • Árnika: Ezt a gyógyszert „gyógyítónak” nevezik, mert gyakran használják horzsolással járó sérülésekre. Az átlagosnál gyorsabb sebgyógyuláshoz vezet. Sajgó hátfájásra ajánlják, különösen akkor, ha a hátfájást valamilyen sérülés okozta. Ha a beteg úgy érzi, hogy túl kemény az ágya, használjon árnikát.
  • Rhus Tox: Égető fájdalom esetén, vagy olyan elgémberedésre, amely javul a mozgástól, hasznos lehet ez a homeopata szer, melegítésre (tasakokban, for­ró vizes palackokban stb.), bedörgölésre alkal­mazható. A rhus tox olyan fájdalmaknál hasz­nálható, amelyek hideg, nedves időben rosszabbodnak.
  • Bryonia: Mondhatni szöges ellentéte a rhus toxnak. Olyan hátfájásra javasolják, amely a mozgás következ­tében rosszabbodik. Például a séta, a lehajlás, az autóvezetés erős fájdalommal jár. A hát forró lesz, kivörösödik, felpüffed, mintha gyulladásban lenne. Ilyenkor általában a hideg vizes vagy a je­ges borogatás használ.
  • Symphytum: Fekete nadálytőből, régi népies nevén forrasztófűből készül. Alkalmazható felületi sérülések után, akárcsak az árnika, ám úgy tűnik, a Symphytum segít a mélyebb sérüléseken is, pél­dául csont- vagy csigolyarepedésnél. Hasznos olyan hátfájásoknál, amelyek sokáig nem múlnak el a sérülés után
  • Kalmia: Általában enyhíti a nyilalló és szaggató jellegű fájdalmat. Az ilyen hátfájás mintha vándorolna, mert sosem ugyanazon a helyen támad, vagy olyannak tűnik, mintha felülről lefelé vándorol­na a háton. A jellege is változhat. A mozgás ront rajta.
  • Ledum: Ezt a szert azoknak ajánlják, akik borzonganak a fájdalomtól, és paradox módon éppen a hideg borogatás látszik segíteni rajtuk. A kalmiától el­térően a ledumot olyankor javasolják, ha a fáj­dalom mintha lentről fölfelé vándorolna a háton. Nagyon jó a lábfej és a boka problémáira is. A bryoniától eltérően a fájdalomtól szinte fehér színűvé duzzadt ízületek kezelésére javasolják.
  • Rhododendron: Olyan hátfájások esetén javasolják, amelyek hi­deg, nyirkos időben, különösen viharok hatására rosszabbodnak. Megesik, hogy a páciens való­sággal retteg a viharoktól, amelyek gyakran okoz­nak számára vállfájást.
  • Ruta: Hirtelen rándulásokra. Használ olyan esetekben is, amikor valakinek meghúzódik a háta vagy egy ínszalagja.
  • Potencia: A kapható gyógyszerek változó potenciájúak. A potencíalas rendkívül bonyolult lehet. A legel­terjedtebb a százas (c) potencia, amelynél az ős-tinktúrát mindig a százszorosára hígítják, és min­den hígítást erősen összeráznak. 6c potenciájú az a gyógyszer, amelyet a hatszázszorosára hígítot­tak, és minden egyes hígítási lépésnél erősen összerázzák.

Általában alacsony potenciájú (pl. 6c) orvos­ságot válasszunk, és naponta két tablettát ve­gyünk be addig, amíg az állapotunk nem javul. 30c potenciájú szert naponta kétszer szedjünk három napon át, és figyeljük meg, hogy javul-e az állapotunk. Ez a kezelés két-három hetente megismételhető.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.