Házi gyógymódok

Csalánkiütés: 10 ötlet a viszketés megállítására

A csalánkiütés, más néven urticaria, a bőr allergénekre, fizikai behatásra, stresszre vagy érzelmekre adott válasza. Bizonyos sejtekből hisztamin szaba­dul fel, aminek hatására az erekből folyadék szivárog a bőr mélyebb szövetei­be. A gyakran erős viszketés, akár percek vagy órák múltán, de rendszerint né­hány napon belül elmúlik. De amíg fennáll, valószínűleg nem akar dagadt, viszkető foltokkal járni. Felsorolunk néhány dolgot, aminek hatására enyhül­het a viszketés és a duzzanat. Mint a legtöbb orvosságra, ezekre is jellemző, hogy egyeseknél hatásosak, míg másoknál nem hoznak javulást.

Küldje harcba az antihisztaminokat!

Az antihisztaminok a leghatásosabb szerek. Egyeseket, például a benilt (difenhidramin) és a klór-feniramint gyakran használják az egyszerű nátha és a szénanátha kezelésére is. Vigyázni kell velük, mert a legtöbb antihisztamin aluszékonnyá tesz. Új típu­sú, kevésbé nyugtató hatású antihisztamin például a loratadin.

Hűtse le!

A csalánkiütés ellen helyileg alkalmazott leghatékonyabb ke­zelés a hideg borogatás vagy fürdő, mondja dr. Grayson, a Southern Illinois Orvosegyetem allergológusa. Enyhülést hoz, ha jégkockával dörzsöli a kiütést. A hideg hatására összehúzódnak az erek, így megelőzhető, hogy a folyadék ki­áramoljon belőlük, duzzanat alakuljon ki, és hogy túl sok hisztamin szabadul­jon fel. „Ez azonban csak átmeneti enyhülést hoz – figyelmeztet-, és nincs sze­rencséje, ha a hideg időjárás vagy a víz okozza a csalánkiütést.” Meleg víz hatására a viszketés fokozódik.

Orvosi segítség

A természetgyógyász közbeszól, a természet érintése

Aki valami egyebet is szeretne kipróbálni, annak íme néhány választá­si lehetőség.

Hátha a tea használ. Ha azt gyanítja, hogy bizonyos érzelmi hatások váltják ki önnél a kiütéseket, és nem akar szintetikusan előállított, belsőleg ható gyógyszereket használni, próbáljon ki egy idegnyugtató teát, tanácsol­ja Thomas Squier, aki tanácsadó az Egyesült Államok hadseregének egyik különleges alakulatánál a Fort Bragg-i túlélőtáborban és mellesleg gyógy­növényszakértő. Ő a borsmenta- és a golgotavirág-teákat ajánlja. A kamilla, a valeriána és a gyöngymenta ugyancsak nyugtató hatású gyógynövények.

Készítsen pakolást vagy krémet! A gyógynövénykézikönyvek gyak­ran ajánlják a tyúkhúr összetört leveleiből készített pakolást a viszkető bőr­re. Egyesek vízből és tisztított borkőből készítenek pakolást, és ezt teszik rá a kiütésekre. Ha kiszáradt és széttöredezik, újra cserélik.

Alkalmazzon nyomást! Végül Michael Blate, a floridai G-Jo Intézet igazgatója gyors sikereket ért el a csalánkiütések eltüntetésében akupresszúra alkalmazásával. Ajánlata: „Jól masszírozza meg a nyaka és a vál­la között elhelyezkedő csuklyás izom középső részét körülbelül 3 centi­méterrel a bordák fölött. Amennyiben nem fáj legalább egy kicsit, nem találta meg pontosan a megfelelő pontot.”

A viszketés csökkentésére használjon kalamin-oldatot

Ez az összehúzó hatású, orvosi nyelven adsztringens anyag arról ismert, hogy hatékony bizonyos növények okozta kiütések ellen, és időlegesen enyhíti a viszketést. Mivel az adsztringensek csökkentik a folyadékkiáramlást, feltételezhető, hogy hatásukkal akadályozzák az erekből a folyadék kiszivárgá­sát és a hisztamin felszabadulását. A kiütések ellen használható adsztringensek közé tartozik még a varázsmogyoró (különösen a fagyasztott) és a cink-oxid.

Próbáljon ki lúgos anyagokat!

„Bármi, ami lúgos, rendsze­rint enyhíti a viszketést” – mondja dr. Grayson. Próbáljon magnéziumtejet ken­ni a kiütéseire. „Hígabb mint a calamin, ezért hatékonyabb”, teszi hozzá.

Segít a hidrokortizon

Amennyiben a csalánkiütés csak kis terü­letet érint, enyhe hatású hidrokortizon krém, amit közvetlenül a kiütésekre ken, csökkentheti egy ideig a viszketést, mondja dr. Jerome Z. Litt bőrgyógyász.

Orvosi segítség

Veszélyes terület

A csalánkiütések a légutak elzárásával akár halált is okozhatnak. Ha a szájában vagy a torkában jelentkeznek a kiütések, tárcsázza azonnal a mentők számát. Azoknál, akiknél ez a veszély fennáll, elengedhetetlen az állandó orvosi ellenőrzés, és hogy kéznél legyen a bármikor beadható ad­renalin. Az idült csalánkiütéstől szenvedők (a kiütések hat hónapon túl fennállnak) és akiknél az elváltozások súlyosak és hirtelen alakultak ki, szintén orvosi kezelésre szorulnak.

Hívja segítségül a gyógyító növényeket!

A vörös éger levele és kérge, erős teának elkészítve jó hatású a csalánkiütés ellen, mondja Varró E. Tyler, farmakológus professzor: „Alkalmazza közvetlenül az érintett helyen; néhány evőkanállal meg is ihat belőle.” Ismételje meg a kezelést, míg a kiütések meg nem szűnnek. A vörös égerben található a tannin nevű adsztringens. A fekete csucsor levele szintén hasznos. Mossa meg a leveleket és főzze meg vízben, majd tegye őket egy ruhára, és mint egy pakolást, helyezze a ki­ütésekre.

Fontos a megelőzés

„Számtalan dolog okozhat kiütéseket -mondja dr. Litt. – Detektív a talpán, aki kideríti, hogy mi okozza őket.” A leg­gyakoribb bűnösök a gyógyszerek, az étel, a hideg, a rovarcsípések, a növények és a lelki problémák. Ha egyszer megtalálta a kiváltó okot, természetesen pró­bálja meg kerülni vele a kapcsolatot. Ha mégis megjelenik a kiütés, vegyen be antihisztamint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.