Házi gyógymódok

Csípések, harapások: 36 kezelési javaslat

Azt mondja az egyik szúnyog a másiknak: „A múltkor arról panaszkodott egy fickó, hogy már egy hete nem harapott belé senki. Úgyhogy én megtettem.” Egyáltalán nem vicces, igaz? Nos, a csípések és harapások sem azok, pláne ha ön kapja őket. A legtöbb bogárcsípés idegesítő, őrülten viszket, csúnya dudorokat okoz, de szerencsére pár nap alatt elmúlik. Arra az esetre, amikor a csípés az átlagosnál kellemetle­nebb, az orvosok a következőket ajánlják.

LEGYEK ÉS SZÚNYOGOK

Ezek az aprócska lények igen kellemetlenné tehetik az életét, ha úgy dön­tenek, hogy megkörnyékezik önt. Íme a teendők.

Fertőtlenítse a csípést!

A legyek és a szúnyogok fertőzéseket terjeszthetnek. „A csípés környékét alaposan mossa meg vízzel és szappannal, aztán tegyen rá fertőtlenítőszert” – ajánlja dr. Claude Frazier allergológus Észak-Karolinából.

Dörzsöljön bele egy aszpirint!

Dr. Herbert Luscombe, a Thomas Jefferson Egyetem nyugdíjas professzora szokatlan gyógymódot java­sol. A csípés után, amilyen hamar csak lehet, nedvesítse meg bőrét és dörzsöl­jön szét a csípés helyén egy aszpirintablettát. Ezt a módszert az aszpirinre al­lergiásak ne alkalmazzák!

A viszketés enyhítése

A légy- és szúnyogcsípések okozta duz­zanatok intenzív, akár három-négy napig is tartó viszketéssel járhatnak. Dr. Frazier ilyen esetekben az alábbiakat javasolja.

  • Jégpakolás.
  • Só. Keverje össze vízzel, és tegye a csípésre.
  • Szódabikarbóna. Egy pohár vízben oldjon fel egy teáskanálnyit. Merítsen egy kendőt az oldatba, és 15-20 percre helyezze a csípésre.
  • Keserűsó. Oldjon fel egy teáskanálnyit egy liter forró vízben. Hűtse le, és használja úgy, mint a szódabikarbónát.

Jobb félni, mint megijedni

Az alábbi szerek alkalmazásával elkerülheti a csípést. Ne feledje, minél melegebb van, annál aktívabbak a legyek és a szúnyogok. A szúnyogok nedves környezetben, tavak és rétek közelében a legharciasabbak. Egyes fajaik különösen a nap késői szakában aktívak, és sö­tétedés után vonzódnak a kerti fényekhez. Naplemente után fő a fokozott óva­tosság!

Tiamin-klorid. „Ez a szájon át szedhető B-vitamin a bőrön keresztül kiválasztódik, és elriasztja a rovarokat” – mondja dr. Frazier. Szedése egyesek­nél viszketést, kiütéseket okozhat.

Rovarriasztó. Az N,N-dietil-m-toluamid- (DEET-) tartalmú hétközna­pi rovarriasztók is hatásosak. Kenje be bőségesen a veszélyeztetett bőrfelüle­tet. A szemkörnyéken legyen óvatos – ha az izzadtsággal a szembe kerül, erő­sen csíp. Ne használja túl gyakran, különösen gyermekek esetében.

Hypo. „Mielőtt a szabadba menne, fürödjön meg nagyon híg hypós ol­datban” – ajánlja dr. Luscombe. Egy kád meleg vízbe keverjen kétkupaknyi hypót, és áztassa magát 15 percig.

Fürdőolaj. Bizonyos fürdőolajok is rovarriasztó hatásúak.

Fényvédő szerek. Egyes fényvédő szerek ugyancsak távol tartják a rovarokat.

Cink. Dr. George Shambaugh allergológus, az Illinois állambeli North-Western Orvosegyetem tiszteletbeli professzora azt ajánlja, hogy szedjen napon­ta (legalább 60 mg) cinket természetes védekezésként. Ahhoz, hogy a rovarok távol tartásához elegendő cink gyűljön fel a szervezetében, legalább egy hónap­ra van szükség. (Ennél több cinket csak orvosa beleegyezésével és ellenőrzése mellett szedhet.)

Amikor a helyes kis pókocska gonosszá válik

Aki fél a pókoktól, nem szükségszerűen gyáva. Egyszerűen csak nem akar egy pókcsípést kockáztatni. „Tulajdonképpen az Amerikában találha­tó összes pók mérgező – állítja Jeff Rusteen mentős -, ám a legtöbb sze­rencsére nem elég nagy és erős, így nem tud sok bajt okozni. Pókcsípés esetén kövesse dr. Claude Frazier tanácsait.

  • Mossa ki a sebet és fertőtlenítse fertőtlenítőszerrel.
  • Használjon jégpakolást, hogy lassabban szívódjon fel a méreg.
  • „Semlegesítse a méreg egy részét úgy, hogy a csípés helyét bened­vesíti, és egy aszpirintablettát dörzsöl bele” – teszi hozzá dr. Herbert Luscombe. Ezt a módszert az aszpirinre allergiásak vagy érzékenyek ne próbálják ki.
A fekete özvegy csípése olyan erős hasi fájdalmakat okozhat, ami akár a vakbélgyulladás okozta fájdalommal is összetéveszthető. Tudassa orvo­sával, hogy pókcsípéssel áll szemben. Ilyenkor általában kalcium-glukonát-injekciót adnak be. A barna bujdosópók csípése is okozhat problémát. Ha erősen fájó duzzanat alakul ki (néha csak hetekkel a csípés után), keres­se fel orvosát.

Szemébe vagy a szeme környékére. A hypós víz a sebes bőrt is erősen marhat­ja. Hatása órákig eltarthat. Gyermekek esetében ezt a megelőzési módszert soha ne alkalmazza!

KULLANCSOK

A kullancsok nem kényes jószágok. Nekik aztán mindegy, hogy milyen ál­laton lakmároznak. Az embert is szabad prédának tekintik. Az önbe csimpasz­kodó példányt szerencsére el lehet távolítani.

A vadállat eltávolítása

A kullancsok különös problémát jelen­tenek, mert apró állkapcsaikat a bőrbe mélyesztik, és ott életre-halálra megka­paszkodnak. Nem lehet őket elhessegetni, mint a legyeket, sem erőszakosan ki­tépni, mert a szájrész benn maradhat, ami fertőzést okozhat. Íme, néhány gyengédebb módszer a kullancs eltávolítására.

Szedje ki finoman!

Dr. Luscombe azt ajánlja, hogy csipesz segítsé­gével nagyon lassan húzza ki a kullancsot. „Ha nem jár sikerrel, egy kis hővel is próbálkozhat. Fújjon el egy égő gyufát, és a végét óvatosan érintse a kullancs­hoz. A meleg távozásra késztetheti.” Ha nincs kéznél csipesz, próbálkozzon az alábbiakkal.

Irritálja!

Dr. Frazier szerint a kullancs fejkörnyékére felvitt petróleum, paraffin, benzin vagy a patikában kapható alkohol meglazítja az állat harapá­sát. Legyen türelmes: a hatás csak mintegy tíz perc után figyelhető meg. Mivel gyúlékony szerekről van szó, forró gyufa közelében ne alkalmazza őket. Rá­adásul – dr. Frazierrel ellentétben – más orvosok ezt és a következő technikát nyomatékosan ellenzik. Véleményük szerint ilyen behatásokra a kullancs ful­dokolni kezd és sokkal több nyálat fecskendez a sebbe, növelve a fertőzés koc­kázatát. Ők azt javasolják, inkább szabad kézzel próbálja eltávolítani a kullan­csot – ha beleszakad, az a kisebbik baj.

Próbálkozzék a Benforado-módszerrel!

Dr. Joseph Benforado, a Wisconsin-Madison Egyetem nyugalmazott professzora néhány esz­tendeje egy cserkésztábor orvosa volt. Egészen sajátos módszerrel távolította el a kullancsokat.

Fogott egy nagy szöget, és egy gyufa lángjánál felforrósította. Ezután egy zsebkés lapos felét a kullancs hasa alá csúsztatta. A forró szög hegyét a kullancs hátára helyezte, így az állat a kés és a szög közé került. Amikor a kullancs lá­bai a meleg hatására rángatódzni kezdtek, a kés élét 90 fokkal elfordította, így a kullancs a fejére állt. Ezután az eszközök segítségével óvatosan felfelé, a ha­rapásától távolodva próbálta eltávolítani a kullancsot. „A célom természetesen a kullancs felbosszantása, nem pedig a megsütése volt” – mondja dr. Benforado. Sajnos a nyálazás veszélye ebben az esetben is fennáll.

Fertőtlenítsen!

Miután a kullancsot kiszedte, szappannal és vízzel mossa meg a harapás környékét, aztán jóddal vagy más fertőtlenítővel fertőtle­nítse a sebet.

Legyen résen!

Bár úgy tűnik, hogy e kellemetlen élősködő fősze­zonja a június és július, bizonyos helyeken kora tavasztól késő őszig rengeteg a kullancs. Ha sok időt tölt a szabadban, különösen olyan környéken, ahol sok a fa és magas a fű, tegye meg az alábbi óvintézkedéseket.

  • Frazier szerint ha meg akarja tudni, vannak-e kullancsok a környéken, kössön fehér flaneldarabra egy madzagot, és húzza végig a fűben és a bok­rok alatt, aztán alaposan vizsgálja meg. Ha vannak ott kullancsok, akkor néhány biztosan az anyaghoz tapad.
  • Öltözzön fel jól, viseljen hosszúnadrágot, magas szárú zoknit és hosszú uj­jú felsőt: minél kevesebb bőrfelületet hagyjon szabadon.
  • Este lefekvés előtt alaposan vizsgálja meg a testét. Egyes kullancsfajok na­gyon kis méretűek, nehéz őket észrevenni.

KUTYÁK ÉS MACSKÁK

Mi a teendő akkor, amikor a négylábú barátok barátságtalanná válnak?

Mérje fel a kárt!

A legkisebb harapás esetén is okvetlenül kérjen or­vosi segítséget.

Alaposan mossa ki a harapás helyét!

„Az állatharapások sok, különösen a macskaharapás, súlyos fertőzést okozhatnak” – mondja dr. Stephen Rosenberg, a Columbia Egyetem közegészségtan tanszékének társ­professzora. A sebeket alaposan tisztítsa meg szappannal és vízzel, hogy a nyálat és a többi fertőző anyagot eltávolítsa. A tisztítást végezze öt teljes percig.

Orvosi segítség

Fő az éberség

Minden harapásnak, csípésnek lehetnek szövődményei. Ne feledkez­zen meg az alábbi lehetséges problémákról sem!

Bakteriális fertőzés. Jeff Rusteen elsősegélynyújtó szerint minden ál­lat okozta sebet folyamatosan figyelni kell. Ha bepirosodik, fáj vagy befor­rósodik, valószínűleg fertőzés alakult ki. Ilyenkor kérje szakember segítségét.

Zúzódásos sérülés. Előfordulhat, hogy egy nagy termetű kutya, példá­ul német juhász, a bőr átszakítása nélkül harapja meg. Ha a végtag mind­két oldalán harapásnyomot lát, Rusteen szerint elképzelhető, hogy belső sérülése van. A zsibbadás vagy a végtag elszíneződése (például bekékü-lése) szerkezeti károsodásra utalhat. Ilyenkor keresse fel orvosát vagy a ren­delőintézetet.

Veszettség. „Az összes meleg vérű állat hordozhat veszettséget” – ál­lítja dr. Stephen Rosenberg. Ez a betegség a legtöbb országban jelen van. Ha megharapja valami, sürgősen kérjen orvosi tanácsot. Minden harapást kötelező bejelenteni a hatóságoknak.

Agyvelőgyulladás. Közép- és Kelet-Európában fertőzött kullancsok terjesztik a súlyos, gyakran halálos agyvelőgyulladást. Védőoltással ez megelőzhető.

Sziklás-hegységi foltos láz. „Ha Amerika bizonyos részén éri kullancs­csípés, a csuklója és a bokája körül kiütés alakulhat ki, ami a test többi ré­szére is átterjedhet” – hívja fel a figyelmet dr. Herbert Luscombe. A kiütést magas láz és szaggató fejfájás követi. A betegség halálos lehet, ezért a fenti tünetek esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Lyme-kór. Ezt a betegséget is kullancsok terjesztik. Dr. Luscombe sze­rint a Lyme-kór egy gyűrűszerű folttal kezdődik a csípés helyén. Bár keze­lés nélkül nagyon komoly betegség alakulhat ki, a kórokozó antibiotikum­mal könnyen elpusztítható. A beteg akár néhány hétig tünetmentes lehet, ezért a csípés helyére nagyon oda kell figyelni.

Állítsa el a vérzést!

„Kisebb vérzés esetén fedje be az egész se­bet egy vastag steril gézzel vagy többrétegű tiszta anyaggal – tanácsolja dr. Rosenberg. – Ha nincs kötszer, mossa meg alaposan a kezét, és szorítsa a seb­re. Tehet jeget is a gézre (de ne közvetlenül a bőrre), és a sérült testrészt emel­je a magasba.

Kötözze be a sebet!

Amikor elállt a vérzés, steril kötéssel vagy tiszta anyaggal fedje be a harapás helyét. Lazán kösse vagy ragassza le.

Csökkentse a fájdalmat!

„A fájdalom csillapítására használjon aszpirint vagy paracetamolt” – ajánlja Rusteen. Ezek a gyógyszerek akkor is használhatók, ha a harapás nem szakította át a bőrt. Ha a sérülés feldagad, te­gyen rá jeget.

A tetanuszinjekció a megoldás

„Minden állat harapása tetanuszhoz vezethet” – figyelmeztet dr. Rosenberg. Ha az elmúlt egy évben nem kapott emlékeztető oltást, forduljon orvosához.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.