Házi gyógymódok

Égések: 10 gyógymód az égető problémára

Tűz van! Tűz van! Mit tegyek? Oltsa el! Ez a jó tanács az égési sérülésekre is vonatkozik. Ha a tűzhely vagy a sü­tő megégeti kezét, az arcába csap a gőz, amikor kiveszi az ételt a mikrohullá­mú sütőből, maró hatású tisztítószer kerül a szemébe, vagy a bőrére fröccsen az akkumulátorból a sav, csillapítsa az égető érzést – mégpedig gyorsan! Íme néhány hatékony módszer:

Enyhítse az égető érzést!

„Az első és legfontosabb dolog, hogy enyhítse az égető érzést” – mondja dr. William P. Burdick, a Pennsylvaniai Orvosegyetem sürgősségi klinikájának társprofesszora. Folyasson hideg vizet az égési sérülésre legalább 15-30 percig, vagy addig, amíg az égő fájdalom nem enyhül. Ne használjon jeget vagy jeges vizet, mert ezzel csak még inkább fo­kozza a fájdalmat.

„Ha az ujját vagy valamelyik végtagját égette meg, folyasson rá hideg vi­zet -javasolja dr. Burdick. – Ha forró zsiradék vagy maró anyag fröccsent a tes­tére, vegye le a ruháját, mossa le a bőrét, és az égett területet áztassa hideg víz­ben.” Ha a ruhanemű hozzáragad a megégett helyhez, alaposan öblítse le a fájó részt a ruhán keresztül, majd menjen orvoshoz, de a ruhát ne vesse le. Ha megszűnt a bőrét perzselő égető fájdalom, jó úton jár a gyógyulás fe­lé. A hideg gátolja a környező szövetek sérülését, és ideiglenes fájdalomcsilla­pító hatása van.

Hagyja meg a vajat a kenyérnek!

Ugye nem állna neki tü­zet oltani egy nagy darab vajjal? Égési sérülések esetén is gondoljon erre. Az égett felületekre helyezett étel a szövetek között tartja a hőt, és tovább rontja a helyzetet, ráadásul fertőzést is okozhat. A régi népi gyógymódok, az olaj, az ecet, a krumplireszelék vagy a méz használata égési sérülések esetén nem helyes.

Kárfelmérés

Gyermekek esetében általában az ötforintosnál, felnőt­teknél az ötvenforintosnál kisebb első- vagy másodfokú égések otthon is ellát­hatók. Nagyobb kiterjedésű sérülések esetén, vagy ha egyévesnél fiatalabbról, illetve hatvanévesnél idősebb személyről van szó, forduljon orvoshoz.

Orvosi segítség

A súlyos égési sérülések felismerése

Az orvosok szerint a legtöbb kis kiterjedésű első- és másodfokú égés otthon is kezelhető, a harmadfokú égés azonban orvosi beavatkozást igé­nyel. Az égés súlyossági fokát az alábbiak alapján állapíthatja meg:

  • Elsőfokú égés okozta bőrpanasz többek között a nap okozta leégés vagy a forrázás okozta pirosság és fájdalom.
  • A nagyon erős leégés vagy a forró zsiradék okozta másodfokú égé­sek felhólyagzanak, nedvedzenek és fájdalmasak.
  • A harmadfokú égést erős maró anyagok, áramütés vagy forró (izzó) felülettel való hosszabb érintkezés okozhatja. A megégett bőrfelület fe­héres vagy krémszínű. Általában nem fáj, mert az idegvégződések is elpusztulnak. Minden esetben orvosi beavatkozást igényel!

Egyéb, orvosi ellátást igénylő égési sérülések:

  • Nagyobb, összefüggő bőrfelületet érintő sérülés.
  • Az arc, a kéz, a láb, a medencetájék, a lágyéktájék és a szem sérülé­sei.
  • Ha biztonytalan abban, hogy milyen fokú a sérülés.
  • Ha fertőzés gyanúja merül fel, például ha a hólyag tartalma zöldes vagy barnás, illetve ha a sérült terület napok múltán újra meleg lesz, bevö­rösödik.
  • Tíz nap után sem gyógyuló sérülések esetén.
„Az égési sérülésre semmilyen krémet vagy sprayt ne tegyen – mond­ja John Gillies mentőtiszt. – Mossa le hideg vízzel, majd tegyen rá száraz, steril fedőkötést, hogy megelőzze az égett felület kiszáradását.”

Kösse be a sérült felületet!

Miután a sérülést lemosta és meg­tisztította, helyezzen rá tiszta, száraz, steril gézpárnát.

Aztán jöhet a semmittevés

Legalább 24 órán át ne nyúljon a sebhez. Hagyja, hadd gyógyuljon magától.

Segítse a gyógyulást!

„Egy nappal azután, hogy megégette ma­gát, a sérült területet finoman mossa le szappannal és vízzel vagy naponta egy­szer jódoldattal” – tanácsolja John Gillies sürgősségi szakápoló, a denveri Co­lorado Outward Bound Iskola egészségszolgálati programigazgatója. A kezelések között a sebet kötözze be, és tartsa szárazon és tisztán.

Enyhítsen aloéval!

A baleset után két-három nappal kezelje a se­bet friss aloe darabkával vagy recept nélkül kapható aloe krémmel. A növény ter­mészetes gyógyító nedve fájdalomcsillapító hatású. Szívbetegek vagy alvadás-gátló szereket szedők ne használják!

Egyéb enyhítő oldatok

Amikor a sérülés gyógyulni kezd, tör­jön fel egy E-vitamin-kapszulát, és masszírozza be a folyadékot az irritált bőr­be. Kellemes érzéssel jár és megelőzheti a hegesedést. A recept nélkül kapha­tó, nap okozta leégést enyhítő készítmények is hatásosak.

Kenje be fertőtlenítőkrémmel!

Így csökkentheti a fertőzés veszélyt és gyorsítja a gyógyulást. (A recept nélkül kapható bőrkenőcsök haté­konysági listáját a Vágások és horzsolások című fejezetben találja.)

A hólyagokat ne bántsa!

A bőrhólyagok a bőr természetes kö­tései, vagyis békén kell őket hagyni. Ha a hólyag kifakad, szappannal és vízzel tisztítsa meg a környékét, aztán kenjen rá egy kevés fertőtlenítőkrémet, majd kötözze be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.