Házi gyógymódok

Fagyás: 17 óvintézkedés a hideg ellen

Amikor Tod Schimelpfenig hegyivezető tizennyolc éves volt, barátjával té­li kirándulásra indult Vermont északi részén. „Az volt a tervünk, hogy igazi hegymászóként járjunk csúcsról csúcsra, de komoly leckét kaptunk a hófödte ormoktól” – mondja most, húsz évvel később.

A vakmerő fiatalember ugyanis a szó szoros értelmében „ráfázott” a ka­landra. Jobb lábának ujjai megfagytak, elfehéredtek és kőkeménnyé váltak. „Úgy nézett ki a lábfejem, mint egy darab fagyasztott marhahús” – emlékszik vissza nevetve.

Akkor persze nem volt ilyen jókedve. Szerencsére éjszakára találtak egy megfelelőnek tűnő táborhelyet és nem kellett tovább gyalogolniuk. Azonban a még nagyobb bajt elkerülendő, ügyelnie kellett, nehogy a sérült végtag felme­legedjen, majd ismét megfagyjon. Belebújt hát a meleg hálózsákba, de a lábfe­jét kidugta a metsző hidegbe. Egész éjjel virrasztott, nehogy álmában behúzza a lábát. „A következő reggel nyolc órát meneteltem, de nem lett semmi bajom; a lábujjaim még mindig megvannak” – idézi fel szerencsés megmenekülését.

Schimelpfenig, aki ma egy hegyivezető-iskola oktatója és önkéntes hegyimentő Wyomingban, belátja, hogy akkoriban szükségtelenül keveredett ilyen kalamajkába. Kevésbé veszélyes fagyási sérülések azonban akkor is ke­letkezhetnek, ha valaki csak a havat lapátolja el az útról, vagy éppen kereket cserél a havas országúton.

Sokszor előfordul az is, hogy egy-egy megszállott sportrajongó, vagy au­tós kiránduló eltéved télen és egyszer csak szembe kell néznie a mínuszokkal. Nos, lássuk, mi a teendő a hidegben, hogyan kell eljárni, hogy még az orrunk hegye se fagyjon meg.

Ismerje fel a jeleket!

A fagycsípés a fagyás legenyhébb formája. Ilyenkor az érintett bőrfelület zsibbad és elfehéredik.

Leginkább az arc, az orr és a fülek eshetnek a hidegnek áldozatul, mondja dr. Bruce Paton, a Coloradói Egyetem sebészprofesszora. Az érintett bőr felhólyagosodik, majd lehámlik, miután az ember újra meleg helyre jut. Ezek a tü­netek már a bőr súlyosabb károsodására utalnak; a fagyás ugyanis már a felhám szövetéig jutott, de annyira mélyre azért nem, hogy az minden rugalmasságát elveszítse.

Orvosi segítség

Hipotermia: fagy belülről

Az emberi test optimális működéséhez körülbelül 37 fokos belső hő­mérséklet szükséges. Ha ez 6-7 fokkal lecsökken, akár halálos is lehet; 33 fok alatt már keringési elégtelenség lép fel.

A hipotermia, amely magyarul a test kihűlését jelenti, enyhébb formá­jában 35 fokosnál alacsonyabb testhőmérséklet esetén lép fel, mondja dr. Sturm. A tünetek között a reszketés, az alacsony pulzus, a letargia és az aluszékonyság szerepel. Ha a lehűlés folytatódik, az izmok megmere­vednek és eszméletvesztés lép fel.

Ha valaki jeges vízbe esik, a hipotermia már egy órán belül jelentke­zik. Általában a kihűlés akkor következik be, ha az illető túl sokáig tartóz­kodik a hidegben. Idősek esetében nagyobb a kockázat, mert testük hő­szabályozása kevésbé hatékony. Hipotermia gyanúja esetén orvoshoz kell vinni a beteget, de addig is az alábbi sürgős lépések megtételét javasolja a szakember:

  • Vigyük a beteget meleg helyre.
  • Tekerjük meleg takarókba.
  • Itassunk vele meleg folyadékot, de alkoholt semmi esetre sem, mivel az alkohol melegítő hatása nem valóságos, csak az érzékeinket csal­ja meg.

A fagysérülés a szervezet védekezésének az eredménye: a hővesztést az em­ber a perifériás szövetek keringésének kiiktatásával akadályozza meg, magya­rázza a jelenséget dr. Ruth Uphold, aki a vermonti Burlington kórházának sür­gősségi osztályát vezeti. Hozzáteszi, hogy külön veszélyt jelent az, amikor az ember a zsibbadás mi­att nem is észleli a fagyást.

Menjen szélvédett helyre!

Általában tanácsos az időjárás vi­szontagságai elől melegebb helyre menekülni. Ha ez valamilyen okból nem le­hetséges, legalább a szél elől keressen menedéket, mert a szél hűtő hatása je­lentős mértékben hozzájárul a fagyások kialakulásához.

Óvatosan a melegítéssel!

A fagyott testrészt nem szabad köz­vetlen, sugárzó melegnek kitenni, amilyen például a hősugárzó, az infralámpa, vagy a tábortűz melege, mert a fagyott bőr könnyen megéghet, figyelmeztet dr. Paton.

A test melege is felhasználható

Ha nem sikerül meleg hely re jutnia, használja ki gazdaságosan saját testhőjét. Az ujjait és a kezét dugja a hóna alá; hajói összegömbölyödik, ésszerűbben gazdálkodik energiájával, ta­nácsolja a hegyimentő.

Ne dörzsölje magát hóval!

Dr. Uphold ellenzi ezt a módszert, mivel a fagyott hó könnyen felsértheti a bőrt, az átázás pedig hőveszteséget okoz.

Kerülje a nedvességet!

A hőveszteséget nagyban növeli, ha a ruhája átnedvesedik.

A mamája is ezt ajánlaná

Hordjon egyujjas kesztyűt, mert ez sokkal melegebb, mint az ötujjas, és húzzon kötött sapkát, ami a fülét is takar­ja, int mindenkit dr. James Sturm, a minnesotai St. Paul-Ramsey Kórház sür­gősségi ellátásért felelős orvosa.

Ne késlekedjen, ha fagyási sérülése van!

A súlyosabb fagyások orvosi ellátást igényelnek. A szövetek hamar el­halnak, és a kilátások fenyegetőek: fertőzés léphet fel, elveszítheti ujjait, vagy ami még rosszabb, valamelyik végtagját.

A mélyen átfagyott bőr hideg, kemény, fehér és zsibbadt. Ha újra fel­melegszik, kékeslilás árnyalatú, feldagad és hólyagok is megjelenhetnek rajta. Ilyen esetekben a tehetetlen várakozás helyett nyilvánvalóan azon­nali orvosi beavatkozásra van szükség. Míg az orvos megérkezik, így nyújt­hat elsősegélyt:

Melegítse fel gyorsan a fagyott testrészt! Ma úgy tartják az orvosok, hogy a fagyási sérülés gyors, de biztonságos felmelegítése (amely egyéb­ként meglehetősen fájdalmas) a legjobb megoldás – mondja dr. Ruth Uphold. Ezt többnyire 40-42 fokos vízben végzik, mert a víz jobban veze­ti a hőt, mint a levegő.

Soha ne hagyja a felmelegített testrészt újra megfagyni, mert a szö­vetekben ekkor még nagyobb jégkristályok képződnek, ami még inkább károsítja a szöveteket.

Használja a fejét, hogy megmentse a lábát! Nem tanácsos fagyott lábbal gyalogolni, de ez még mindig jobb, mint a végtagot felengedni és hagyni újra megfagyni. Ha a kiutat már csak abban látja, hogy elérje a me­nedéket, ne vegye le a cipőjét, míg oda nem jut, tanácsolja dr. Paton, „mert a láb különben felhólyagzik és megdagad, és nem tudja visszavenni a ba­kancsát.”

Ne fogyasszon szeszes italt!

Senki se gondolja, hogy a szesz belülről melegít, valójában inkább megzavarja a hőszabályozást és fokozza a hővesztést, oszlat el egy tévhitet dr. Uphold.

Ne dohányozzon!

A dohányfüst rontja a vérkeringést, még sebez­hetőbbé téve a szívtől távolabb eső testrészeket.

Ne hordjon szoros ruhát!

Öltözködjön lazán és rétegesen, hogy ne gátolja a vérkeringést. Ugyanezen okból gyűrűt se viseljen az ujján ja­vasolja Schimelpfenig.

Ne késlekedjen!

Akitűnő hegyimentő saját tapasztalataiból tanult: nem csaphatja be magát azzal, hogy fázik ugyan a keze-lába, de sebaj, előbb-utóbb úgyis eléri a meleg menedékházat. Ő került már ilyen helyzetbe, és tud­ja, milyen fontos, hogy az ujjak valóban ne fázzanak.

Figyelje a másikat!

Vessen néha egy-egy pillantást a társaira, kü­lönösen a fülükre, az orrukra és az arcukra, hogy nem láthatók-e rajtuk a fagyás jelei. Cserébe elvárhatja a többiektől, hogy önt figyeljék.

Kerülje a fémmel való érintkezést!

Elég, ha néhány pilla­natig érint egy fém csavarkulcsot puszta kézzel, máris bekövetkezhet a fagyás.

Maradjon az autóban!

Ha egy fagyos éjszakán elakad valahol autózás közben, legjobb, ha a járműben marad és nem indul neki az is­meretlennek, mert ezzel a kihűlést kockáztatja. „Sok olyan embert láttam már az út szélén megfagyni, aki nem tartotta be ezt a szabályt”- idéz fel elrettentő eseteket életmentő élményeiből Schimelpfenig.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.