Házi gyógymódok

Ételmérgezés: 23 ellenszer

Micsoda piknikre van kilátás! Alig várja már, hogy vége legyen a baráti sör­meccsnek, és az ínycsiklandozó falatoktól roskadó asztal mellé ülhessen, ahol pikáns fűszerektől illatozó, ropogós, roston sült csirkecomb, malomkerék nagy­ságú sonkás szendvicsek, házi krumplisaláta és mazsolás túrós-rétes halmai kel­letik magukat.

Orvosi segítség

Akiknek különösen vigyázni kell magukra

A közönséges ételmérgezés tünetei – gyomor- és bélgörcsök, émely­gés, hányinger, szédülés – egy-két nap alatt megszűnnek, mondja dr. Lynne Mofenson. A nagyon fiatalok és az idősek esetében, vagy az idül­ten beteg, legyengült embereknél azonban a mérgezés az átlagosnál sok­kal súlyosabb lefolyású lehet. Nekik már a baj első jeleinél orvoshoz kell fordulniuk.

Ha nem is tartozik közéjük, hívjon azonnal orvost, ha az alábbi tünete­ket észleli:

 • Nyelés- és beszédzavar, légszomj, látásromlás, izomgyengeség vagy bénulás, különösen akkor, ha gombát, konzervételt vagy tenger gyü­mölcseit fogyasztott,
 • 38 fok feletti láz,
 • Folyamatos vagy gyakori hányás – amikor még a vizet is kihányja,
 • Egy-két napon túl tartó, súlyos hasmenés,
 • Tartós alhasi fájdalom,
 • Kiszáradás – ha állandó szomjúságérzettel küzd, száraz a szája, csök­kent a kiválasztott vizelet mennyisége; fiatalabbaknál, ha belecsíp a kézfejébe, és a bőr nem ugrik vissza, hanem ráncosodik,
 • Véres hasmenés.

Aztán később, hirtelen olyan érzése támad, mintha ököllel hasba vágták vol­na. Szédül és émelyeg, hány, hasmenése van. A napja végleg el van rontva.

Mi történt? Valószínűleg valamilyen baktériumfajta telepedett meg az éte­len, és ez okozta a köznyelvben csak ételmérgezésnek nevezett tünetegyüttest. Talán a mosatlan kézzel készített krumplisalátába Staphylococcus fészkelte be magát, esetleg a csirke nem sült át eléggé és a szalmonellának kínált harcállás­pontot. És a napon felejtett túrós rétes? A legkiválóbb Petri-csésze táptalaján sem szaporodnak jobban a baktériumok, mint a forróságban aszalódó süte­ményben.

Mindenesetre, ha a kórokozók már a szervezetbe jutottak, megtámadják a gyomor- és béltraktust; a szervezet pedig védekezni próbál. Az egy-két napig tartó csata alatt az ember olyan nyomorultul érzi magát, mintha egy lovashad­osztály vonulna át rajta.

Vonja le a tanulságokat!

Gyomorpanaszaiért nem okolhatja mindig az út menti falatozót. Az igaz­ság az, mondja dr. Rodrigue, hogy az ételmérgezések többségéért az ott­honi gondatlanság tehető felelőssé. Fogadja meg az alábbi egyszerű ta­nácsokat, és elkerülheti a kellemetlenségeket.

 • Mielőtt a konyhában ételhez nyúl, mosson kezet, így elkerülheti, hogy a főleg a bőrön (és a torokban) megtelepedő Staphylococcus és Shigella nevű baktériumok a kezéről az ételbe kerüljenek. Mosson új­ra kezet, ha nyers húshoz vagy tojáshoz nyúl.
 • Ne egyen nyers halat, szárnyas-, vagy más húst és nyers tejből vagy tojásból készült ételeket. Kerülje a japán szusit, az osztrigát és a nyers kagylót. A nyers tojásból és nem pasztőrözött tejből készített Cézár sa­láta ugyancsak baktériumforrás. A repedt héjú tojást dobja ki. A tojást felhasználás előtt mindig mossa meg.
 • A nyers ételt süsse, főzze át vagy tartsa jégen. A kórokozók 65 °C fö­lött és 4,5 °C alatt nem szaporodnak.
 • Addig főzze, süsse a húst, amíg rózsaszín árnyalata el nem tűnik, a csirkét, míg a csontvégek vörös színe már nem látható, a halat, míg húsa omlós nem lesz. Az alapos átfőzés és sütés az ártalmas baktéri­umok elpusztításának legjobb módja.
 • Ha mikrosütőt használ, mérje meg a nagyobb darab húsok hőmérsék­letét; ez segít megbizonyosodni arról, hogy az étel elegendő hőt ka­pott-e.
 • Ne kóstolgassa a főzéshez előkészített nyers hús szaftját, a félkész ha­lászlevet vagy a sütemények nyers tésztáját.

Igyon sok folyadékot!

A baktériumok izgatják az emésztőrend­szer nyálkahártyáját és jelentős folyadékveszteséget okoznak. A kiszáradás megelőzése érdekében a folyadékot pótolni kell. A tiszta víz a legjobb, de ihat szűrt almalevet, vagy ehet erőlevest is. Az üdítők is megfelelnek erre a célra, ha nem szénsavasak, mivel a savas buborékok irritálják az emésztőszerveket, állítja dr. Vincent Garagusi, a washingtoni Georgetown Egyetem kórházának fő­orvosa. A szénsavmentes kóla, eddig fel nem tárt okból, még nyugtatja is a gyomrot. A szénsavas ital buborékjaitól úgy szabadulhat meg, ha többször átöntögeti egyik pohárból a másikba.

Kortyoljon aprókat!

Ha túl sok folyadékot nyel egyszerre, hányin­gere fokozódik, ad jó tanácsot dr. Garagusi.

 • Vigyázzon arra, hogy a nyers hús leve ne csöpögjön más ételre, mert az megromolhat tőle.
 • Használjon külön vágódeszkát és konyhai eszközöket, ha nyers húst dolgoz f A munka végeztével mosogassa el őket, így elkerülheti a keresztszennyeződést.
 • Jól tisztítsa meg a konzervnyitót, a doboz tetejét és a bemélyedése­ket, így elpusztítja a megbújt baktériumokat.
 • Ne hagyjon ételt szobahőmérsékleten két órán túl állni, és ne fo­gyasszon olyan ételt, amelyről azt gyanítja, hogy már jó ideje áll a hűtőszekrényből kivéve. A kórokozók kiválóan szaporodnak a hűtet-len húsban, tojásban, krémes süteményekben, öntetekben, burgonya­salátában és más ételekben.
 • A húst a hűtőszekrényben olvassza fel, mert az étel felszíne már alkal­mas táptalaja a baktériumoknak akkor, amikor a közepe még fagyott.
 • Azonnal fagyassza le az ételmaradékot, akkor is, ha még meleg. A na­gyobb adagokat részletekben hűtse le.
 • Aki nem ért a gombákhoz, az ne szedjen és ne egyen vadon termő gombát. A gombagyűjtést hagyja a szakértőkre.
 • Ne fogyasszon olyan ételeket, amelyeknek gyanús az állaga vagy rossz a szaga. Dobja ki a repedt befőttesüveget, a horpadt vagy fel­puffadt konzervet, a zavarossá vált italokat, vagy a konzerv felnyitása után kellemetlenül bűzlő élelmiszert. Ezekben valószínűleg már elsza­porodtak az ártalmas kórokozók; ügyeljen arra is, hogy a kutyája vagy a macskája se férhessen hozzájuk.

Igyon energiaitalokat!

A hányás és a hasmenés következtében a szervezet fontos ásványi sókat veszít. A kálium, a nátrium és a glükóz pótlására alkalmasak a kereskedelemben kapható energiaitalok, igazít el dr. Lynne Mofenson, az Amerikai Közegészségügyi Intézet klinikai kutatási részlegének vezetője. Ilyen ital házilag is elkészíthető: keverjen el gyümölcslevet (a kálium pótlására) fél kiskanálnyi mézzel vagy nádcukorsziruppal (glükózbevitel céljá­ból), és adjon hozzá egy csipetnyi konyhasót (a nátrium miatt). Ha ezek elké­szítéséhez nincs kedve, használhatja a patikában kapható rehidráló folyadékot is.

A savkötőket tartalékolja a gyomorégésre!

Ezek ugyanis csökkentik a gyomorban a savasságot. A savkötők közegében a kóroko­zók gyorsabban szaporodnak, illetve könnyebben bejutnak a vékonybélbe – ez adhat magyarázatot a nemkívánatos hatásukra.

Nem kell beavatkozni

A szervezet meg akar szabadulni a kór­okozóktól, magyarázza dr. Dániel Rodrigue, az atlantai járványügyi központ epidemiológusa. A hasmenés ellen szedett, a bélmozgás csökkentésével ható ké­szítmények (például a loperamid) gátolhatják a kellemetlen, de hasznos reak­ciókat, ezért tanácsos őket mellőzni a gyomorrontás elmúltáig. „Ha mégis úgy gondolja, hogy élni szeretne valamelyik szerrel, konzultáljon kezelőorvosával” – mondja a szakember.

Ne erőltesse a hányást!

A mérgezéstől való félelmében ujját a torkán ledugva ne akarjon mindenáron hányni. „Erre semmi szükség nincs” -hangsúlyozza Bonnié Dean, a Pittsburghi Gyermekkórház mérgezésekkel fog­lalkozó osztályának helyettes vezetője.

A rendes kerékvágásba kímélő ételekkel térjen vissza!

A hasmenés és a hányás elmúltával hamar visszatér az ember étvá­gya. Azért legyen óvatos, mert megviselt gyomra még érzékeny. A lábadozás alatt fogyasszon könnyű fogásokat, például kukorica- vagy zabpelyhet, kekszet vagy erőlevest, javasolja dr. Mofenson. Kerülje az emésztőrendszert izgató, ma­gas rosttartalmú, fűszeres, savas, zsíros, cukros és tejes ételeket. Egy-két napig tanácsos diétázni, majd visszatérhet szokásos étrendjéhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.