Élelmiszerek

Marhahús származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai, hátszín recept

A marhahús minden kétséget kizáróan fontos és egészséges táplálék, amely minden más élelmiszernél több vasat és cinket biztosít szervezetünknek. A marhahúsban található vas biológiai beépülésével semmi sem veheti fel a versenyt.

Ha ritkán is, de időnként felbor­zolják a kedélyeket a fertőző agyvelőgyulladásról szóló hírek, de azért nem kell rögtön légiriadót fújni. Mit tegyen hát a fogyasztó, hogy ne legyen veszélynek kitéve? Semmikép­pen sem kell teljesen tartózkodnunk a marhahús fogyasztásától. Fogyasszunk ritkábban marhahúst, de akkor első osztályút, ha lehet, biominőségűt.

Honnan származik a marhahús?

Napjaink marhaállományának minden fajtája az őstulok­tól származik. Kezdetben részben igavonó haszonállat­ként és a tejéért tartották, húsát kevésbé fogyasztották. A mai marhafajtákat vagy magas tejhozamukért, vagy magas húshozamukért tartják. A húsra tenyésztett mar­hákat általában istállóban tartják, és speciális tápkeve­rékkel takarmányozzák, hogy minél rövidebb idő alatt el­érjék maximális súlyukat.

Más a helyzet a ridegtartáson nevelt marhák esetében, ezek csaknem egész életüket a szabadban, legelőn töltik. A kombinált eljárás alkalmazá­sánál az állatok az első 12-14 hónapban legelnek, és csak a vágás előtt 100 nappal kezdik őket takarmányozni. Vágás után a húst meghatározott nedvességtartalmú hűtőházban 2 hétig érlelik.

Ennek során megváltozik a hús fehérjeszerkezete, a hús porhanyósabbá, könnyebben emészthetővé válik, s ekkor kapja meg sajátos, egyéni za­matát.

Milyen alkotóelemekből áll?

A sötétvörös színű marhahús remek fehérjeforrás, attól függően, hogy melyik részéről van szó, tartalmaz több-ke­vesebb látható vagy rejtett zsírt, koleszterintartalma átla­gosan 90 mg 10 dkg hús esetében. A marhahúsban je­lentős mennyiségű könnyen hasznosítható vas van, de ami még fontosabb, olyan nagy mennyiségű cinket tartal­maz, ami csak az osztrigában található.

A jó növényi cinkszállítókból – zabból, kukoricából, búzá­ból – az emberi szervezet nehezen tudja felhasználni ezt a nyomelemet, mivel azt a gabonaféle magjában találha­tó fitinsav gátolja. Ezzel ellentétben a marhahúsban levő cinket szervezetünk csaknem hiánytalanul fel tudja ven­ni.

A zsírban oldódó vitaminokat illetően a marhahúsban E- és A-vitamin található (elsősorban a májban), a vízben oldódók közül elsősorban a B-vitaminok említésre méltók.

Legfontosabb tudnivalók a marhahúsról dióhéjban

  • Európában még a 20. század elején is több mint 30 szarvasmarhafajtát te­nyésztettek, ma csupán néhány fajta uralja a piacot. A világ legnagyobb szarvasmarha-tenyésztői az Egyesült Államok, Brazília és Kína. Az európai piacon a francia, német és olasz mar­hahús dominál.
  • A marhahús minősége az állat fajtájá­tól, a táptól, és az állat korától függ, de szerepe van a stresszhatásnak (vágó­hídra szállítás) is.
  • Január 1-jétől az EU tagállamai­ban előállított marhahús esetében fel kell tüntetni, hogy az állat hol jött a vi­lágra, mivel takarmányozták, hol vág­ták le, hol bontották.
  • Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjedésével az utóbbi években növeke­dik a magyar szürkemarha-állomány. Eredetileg szürkemarha húsából készült a híres bécsi Tafelspitz.

A marhahús egészségtani jelentősége

A marhahús magas vastartalma mindenekelőtt a nők szá­mára igen fontos, terhes nők és szoptatós anyák esetében még fokozottabb mértékben, de a kisgyermekeknek és a sportolóknak is, akiknek különösképpen nagy a vasszük­ségletük.

A vas a B12-vitaminnal megvéd a vérszegény­ségtől, továbbá javítja immunrendszerünket, testi és szel­lemi erőt ad. A cink szervezetünk számos funkcióját serkenti, például azt is, amely a sav-bázis egyensúlyt szabályozza, vagy amely a fehérje emésztéséért felelős.

A nyomelem erősíti továbbá a megfázással és fertőzések­kel szembeni ellenálló képességünket, s ráadásul az E-vi­taminnal karöltve antioxidánsként védi a sejteket a sza­bad gyökök káros hatásaival szemben.

A cinknek fontos szerepe van a meddőség elleni kezelésben, mivel kedve­ző hatást gyakorol a férfi nemi hormonok anyagcsere-fo­lyamataira. A B-vitaminok optimálisan támogatják a vas és a cink hatását, egyrészt mivel szabályozzák az anyag­cserét és a vérképzést, másrészt ennek révén biztosítják az idegrendszer normális működését.

Marhahús vásárlása előtt tisztáznunk kell, hogy miképpen akarjuk a húst elkészíteni. Nem érdemes drága pénzt kiadni az értékes húsért, ha aztán hosszú főzési idővel készít­jük el.

Hideg hátszín reteksalátával

Hozzávalók (2 személyre)

1 csokor hónapos retek, 1/2 dobozka zsázsa, 1/2 csokor kapor, 2 dl sovány aludttej, 1 evőkanál főzőtejszín, 2 evőkanál reszelt torma, só, őrölt bors, 3 sárgarépa, 1 evő­kanál olaj, 10 dkg hideg sült hátszín

Elkészítés

A retket megtisztítjuk, megmossuk, lere­szeljük. A zsázsát levagdossuk, leöblítjük. A kaprot leöblítjük, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. Az aludttejet a tejszínnel, a tormá­val, a retekkel, a zsázsával és a kaporral összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A sár­garépát megtisztítjuk, meghámozzuk, és hosszában vékony csíkokra vágjuk. Forró olajban 5 perc alatt megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A hideg sült húst a sárgarépá­val és a mártással kínáljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.