Házi gyógymódok

Fogfájás: 13 tipp a fájdalom csillapítására

A fogfájás nagyon kellemetlen. Fáj, ha mosolyog, vagy ha komor arcot vág, ha eszik, ha iszik, ha összeszorítja vagy ha kinyitja a száját, vagy bármely irány­ba mozgatja a fejét. Néha még akkor is fáj, amikor lélegzik, a hideg levegő ugyanis bejut a szájába, az érzékeny fog fölé – és akkor jaj!

A fogfájás, mondja Philip D. Corn fogorvos, sok mindennek lehet a tüne­te. Lehet, hogy a sajgó szemfog körüli íny gyulladt vagy a fog belső állománya fertőződött be. Szuvas lehet egy őrlőfog. Lehet, hogy egy kisőrlő repedt meg. De az is előfordulhat, hogy szájba vágták. A fájdalmat két fog közé beszorult ételdarabka irritáló hatása is okozhatja, mondja Jerry F. Taintor, a Tennessee-i Egyetem fogorvos professzora. De a fájdalom lehet arcüregi betegségnek a kö­vetkezménye is.

Csak a fogorvosa mondhat biztosat. Azonban amíg felkeresi, biztosan meg akarja szüntetni a fájdalmat. Válasszon az alábbi módszerek közül.

Öblögesse ki a fogfájást!

Vegyen a szájába (testhőmérsékle­tű) vizet, majd erőteljesen öblítse ki, mondja dr. Taintor. Ha a fogfájást beszo­rult ételdarabka okozza, alapos öblítéssel megszabadulhat tőle.

Legyen érzékeny a fogaira!

„Ha már érintésre is sajog a foga, az fogfájás – mondja Roger P. Levin fogorvos. – Ha a fog a hidegre és a melegre fáj, akkor az érzékenységé­vel van baj.” Több mint 40 millió amerikai szenved „fogtúlérzékenységben”, ami ak­kor kezdődik, amikor – általában a fogíny szélénél – a fogzománc alatti dentinállomány védelem nélkül marad.

A kor, a sorvadó fogíny, sebészeti beavatkozás és a durva fogkrém­mel és kemény kefével végzett túlbuzgó fogmosás egyaránt hozzájárulhat a dentinállomány lemeztelenítéséhez. Néha a plakkok „eszik meg” a fog­zománcot. Philip D. Corn fogorvos a különösen érzékeny fogúak számára készí­tett fogkrém és puha fogkefe használatát javasolja. Amikor első alkalommal tapasztalja az érzékenységet, a legjobb, ha felkeresi fogorvosát, hogy meggyőződjön róla, nem más problémáról van-e szó.

Óvatosan használja a fogselymet!

Ha az öblögetés nem járt sikerrel, a fogak közt lévő pattogatott kukorica héját vagy apró húsdarabo­kat megpróbálhatja fogselyemmel eltávolítani. Legyen azonban óvatos, a fog­ínye valószínűleg érzékeny.

Zsibbassza el a fájdalmat egy felessel!

Tartson a fájdalmas fog felett egy korty whiskyt, javasolja dr. Corn. A fogíny valamennyit felszív az alkoholból, és ez elzsibbasztja a fájdalmat. A maradékot köpje ki!

Öblítsen sós vízzel!

Minden étkezés után és lefekvéskor keverjen egy kiskanál sót egy pohár (ugyancsak testhőmérsékletű) vízbe, mondja dr. Corn. Vegye a szájába, majd forgassa meg a szájában a folyadékot és köpje ki!

Masszírozza meg a kezét!

Fájós fog esetén akár 50 százalék­kal is mérsékelheti a fájdalmat, ha jégkockával megdörzsöli azt a V alakú terü­letet, ahol a hüvelykujj és a mutatóujj csontjai találkoznak. Finoman nyomja a jeget 5-7 percen keresztül erre a területre!

Egy vizsgálat során dr. Ronald Melzack kanadai kutató azt találta, hogy a jégmasszázs 60-90 százalékkal csökkentette a fájdalmat. Kutatásai szerint a módszer azáltal hat, hogy a masszírozás beindította ingerületek azokon az idegi pályákon haladnak, amelyeken normálisan a fogfájás impulzusai szállítódnának. Mivel egy időben csak egy jel haladhat, a masszírozás elnyomja a fájdalmat.

Használjon szegfűszegolajat!

Az emberek már régóta használják ezt a természetes szert, mondja dr. Richard Shepard, nyugalmazott fog­orvos. Az olaj a legtöbb gyógyszertárban vagy gyógynövényboltban kapható. Cseppentsen egy keveset közvetlenül a fogra, vagy mártson bele egy kis darab vattát, és azt tegye a fájdalmas fog mellé.

Ne harapjon!

Ha a fogfájást ütés okozta, étkezéskor próbálja meg kímélni a sérült fogat, javasolja dr. Corn. Ha nincs komoly sérülés, pihentetés­sel elmulaszthatja a fájdalmat.

Szopogasson jeget!

Kezelje úgy a problémát, mint bármely horzsolást. Használjon jeget, mondja dr. Corn. Tegyen jeget a fájós fogra vagy a fog fölé az arcára, naponta legalább háromszor-négyszer 15 percre.

Csukja be a száját!

Ha problémát okoz a fogat érő hideg levegő, akkor ne engedje be, mondja Roger R Levin fogorvos.

Nyissa ki a száját!

Bizonyos fogfájástípusok akkor lépnek fel, ha a harapás nem megfelelő. Ebben az esetben, mondja dr. Levin, amennyire csak lehetséges, tartózkodjon a száj összezárásától egészen addig, míg fogorvos nem látja.

Nyelje le az aszpirint!

Ne higgyen a régi gyógymódban, hogy a fogfájás ellen használ, ha aszpirint tesz közvetlenül a fájós fogínyre! Ez aszpiprinégést okozhat, mondja dr. Taintor. Fájdalomcsillapításra szükség sze­rint 4-6 óránként vegyen be aszpirint.

Ne melegítse!

Tartsa távol a meleget a fájós arcterülettől még akkor is, ha csökkenti a fogfájást, figyelmeztet dr. Corn. „Ha fertőzés áll a háttérben, a meleg hatására a fertőzés az állkapcson kívülre is eljut, ami súlyosbítja az ál­lapotot.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.