Gyermekbetegségek

Fülgyulladás tünetei gyermekeknél, kezelése

A fül mindenféle gyulladásos megbete­gedése. Aszerint, hogy a fül mely részét érinti, beszélhetünk középfülgyulladásról és külső fülgyulladásról (utóbbi a külső fület és a hallójáratokat érinti). A középfülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban: a gyerekek kb 75%-a tízéves koráig legalább egyszer átesik rajta, és sokuknál többször is visszatérően jelentkezik.

Az anyatejjel táplált gyermekek esetében ritkábban találkozunk középfül­gyulladással, mint a cumisüveggel táplált csecsemőknél. Az arcrendellenességgel született gyermekek esetében – ilyen pél­dául a nyúlajak – gyakrabban fordulnak elő fülgyulladásos megbetegedések.

Okai

Általában vírusok vagy baktériumok okozzák. A középfülgyulladást elsősorban baktériumok, mint pi. a Streptococcus pneumonite vagy a Haemophilius influenzae idézi elő. A külső fülgyulladást és a hallójára­tokra való átterjedését is baktériumok okozzák (Staphylococcus aureus és Pseudomonas). Megjelenésének kedvez a meleg és nedves idő, (például az úszóknál), a bőrirritációk, továbbá a helyi sérülések. A garatmandula túlzott megnagyobbodása, vagy a cigarettafüst szintén kedvez a fülgyul­ladás kialakulásának.

Tünetek

A legjellemzőbb a fájdalom, ami erősebb vagy gyengébb is lehet. A kis­gyermekeknél a középfülgyulladás lázzal, ingerlékenységgel, étvágytalansággal kezdődik, előfordulhat hányás és hasmenés is. A nagyobb gyerekeknél ezeken a tüneteken kívül a fülfájás és a halláscsökkenés is jellemző. A külső fülgyulladás fájdalommal, viszke­téssel, a fülben lévő teltségérzettel és halláscsökkenéssel jár (süketség).

Diagnózis

Általában a tünetek megfigye­lésén alapul. A helyi fájdalom miatt a szülők a gyerekorvoshoz fordulnak, különösen, ha láza is van a gyereknek. A középfülgyulladást az osztoszkóp nevű műszerrel állapítja meg a szakorvos, ezzel jól látja a dobhártya állapotát is. A külső fülgyulladás könnyen diagnosztizálható: ha a füljáratot megnyomva fájdalmat tapasztalunk, nagy valószínűséggel ebben szenved a kis beteg.

Terápia

A füljáratba antibiotikum és kortizon alapú gyógyszereket cseppent­hetünk; ha a fájdalom nem mérséklődik, akkor adhatunk fájdalomcsillapítót, illetve szájon át adható antibiotikumot. Az utóbbi években viszont számos kutatás igazolta, hogy a kétévesnél fiatalabb gyermekeknél figyelmes ápolás mellett sokszor elkerülhető az antibiotikumkúra.

Homeopátia

A következő homeopátiás szereket használhatjuk: Belladonna 5CH, ha a dobhártya vörös, a láz magas, a gyerek izzad és a fájdalom gyorsan megjelenik, majd megszűnik. A Ferrum phosphoricum 7CH a nem erős fülfájással járó fülgyulladás esetén javasolt, ha a láz nem magas és az orrváladékban vércsíkok vannak. A Capsicum 7CH a vérsavós, gennyes fülgyulladásra, ha erős a fájdalom és a fül mögötti koponyacsontokra is kisugárzik. A Pyrogenium 5CH a gennyes fertőzésekre, amelyek az immunrendszer működését serkentik.

Növényterápia

A Ribes nigrum (fekete ribiszke) MG 1DH általános gyulladáscsök­kentő hatású, az Alnus glutinosa (enyves éger) MG 1DH gyulladáscsökkentő, és a fehérvérsejteket stimulálja. Az orvos írja elő, a cseppek számának meghatározásakor figyelembe véve a gyermek testsúlyát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.