Érzékszervek

Strandolás utáni fülgyulladás

A gyakori strandbetegségek között dobogós helyen áll a hallójárat-gyulladás. A fülben rekedt klóros víz, a feláztatott hallójárat és az itt megtelepedett baktériumok megkeseríthetik a nyarát. Hogyan enyhítheti a panaszokat?

Víz a fülben – irány a fül-orr-gégészet!

Ha kezdetét veszi a strandszezon, a hallójárat-gyulladás – amit a köznyelv úszófülként is emleget – az a fülészeti probléma, amivel a páciensek leggyakrabban keresik fel a fül-orr-gégészeti magánrendelést. Túlzás nélkül állítható, a nyári időszak általános panasza ez, ami kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Ha Ön is szeret a vízben időzni, a kánikula elől felfrissülést keresni a hűs habokban, esetleg gyakran hódol az úszás jótékony szenvedélyének, érdemes óvatosnak lennie. Ha mégis megtörténik a baj és fülproblémákat tapasztal, ajánlott mielőbb felkeresnie az Ezüstfény Magánklinikát. Itt a hét minden napján professzionális fülészeti ellátásban részesülhet köszönhetően a magánklinikán dolgozó, felkészült és tapasztalt fül-orr-gégészeknek.

Nem érdemes halogatnia, mert a kezdeti kellemetlenségekből súlyosabb problémák is lehetnek, így ha hallásromlást, tartós fülzúgást és csillapíthatatlan fülfájdalmat érez, jelentkezzen be mielőbb! Semmiképp nem szabad házi praktikákkal, interneten olvasott orvoslással kísérleteznie, mert az esetek többségében ezzel többet árt, mint használ. Azért is fontos hozzáértő fül-orr-gégész segítségét kérnie, mert a szakember azonnal különbséget tud tenni a hallójárat-gyulladás és a középfül-gyulladás tünetei között; mivel a két probléma más és más kezelést igényel, ezért hatékony csak abban az esetben lesz a gyógykezelés, ha az orvos a panaszok megjelenésével egy időben pontos kórképet tud felállítani.

A klóros víz fokozott kockázatot jelent

Fontos tisztáznunk, hogy a fülben rekedt víz, a feláztatott hallójárat, a fülben megtelepedet baktériumok nem csak nyáron, az év bármely napján, egy egyszerű zuhanyzást követően is komoly problémákat okozhatnak. De az uszodákban és a strandokon nagyobb a hallójárat-gyulladás kockázata, mert a fertőtlenítő hatású klór eleve ingerli a fül vékony bőrét és nyálkahártyáját, ami így könnyebben begyulladhat, megduzzadhat ezzel is szabad utat engedve a baktériumoknak.
Ha tudja, hogy különösen érzékeny a füle, ajánlott úszósapkát viselnie, úszáshoz kifejlesztett füldugót használnia, és ha teheti, a feje mindig legyen a vízfelszín fölött. Vicces, de hasznos praktika, ha víz megy a fülébe, próbálja meg azt gyorsan kiugrálni, viszont a fokozott fültisztítással legyen óvatos. Ne felejtse, a vékony fülzsír-réteg azért van, hogy védje a fülét, így még mielőtt erőltetett fülpálcikás tisztásba kezdene, jusson ez eszébe.

Hatékony és biztonságos megoldást csak a szakszerű ellátás hozhat – az Ezüstfény Magánklinika tárt kapukkal várja hétfőtől vasárnapig, sőt, még ünnepnapokon is. Jelentkezzen be!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.