Házi gyógymódok

Orrvérzés: 17 vérzéscsillapító javaslat

Az ember csak akkor ébred rá, hogy milyen sok vér kering a fejében, ami­kor vérzik az orra. Az orrban csupán hajszálerek futnak, de azokban is roppant sok a vér. A Zabhegyező című regény sokak számára emlékezetes, cinikus hőse, Holdén Caulfield is elcsodálkozott ezen. Az a balegyenes, amit a szobatársa mért az orrára, távolról sem kápráztatta el annyira, mint az arcán lefelé folyó vér mennyisége.

Orvosi segítség

Amikor az orrvérzéshez is orvos kell

Már tömködött vattát az orrlyukaiba, nyomogatta a megfelelő pontot, és kellő ideig várt. Ám a vérzés mégsem csillapszik. Ilyenkor mi a teendő? Menjen el sürgősségi ambulanciára vagy egye­nesen a családorvosa által ajánlott sebészhez. Az orrvérzés halálos is le­het, ha nagyon sokáig tart, és nagyon súlyos. Ritka esetekben az elállíthatatlan vérzés súlyosabb szervi betegségre utal.

Ha ön már idős és ráadásul érelmeszesedésben szenved, kisebb a va­lószínűsége annak, hogy magától eláll a vérzés. Nem szabad tíz percnél tovább halogatnia, hogy orvoshoz forduljon. Óvatosságra int az is, ha úgy tapasztalja, hogy a vér az orrának hátul­só részéből tör elő. Ez többnyire akkor fordul elő, ha bedugaszolta az or­rát, és ezután azt észleli, hogy a vér lefelé folyik a torkán. Az orr hátulsó ré­széből eredő orrvérzést gyakran csak szakorvos tudja ellátni.

„Életemben nem láttam ennyi kiontott vért”, mondta a szabadszájú ifjú hős. „Ellepte a vér a számat, az államat, de még a pizsamámat és a fürdőköpenye­met is. Egy kicsit megijedtem, de inkább lenyűgözött. Attól a rengeteg vértől kemény fickónak éreztem magam.” Caulfield valóban kemény fickó volt, de azért elég szokatlan házi gyógy­módot választott: a szomszéd szobában lakó Ackley-vel ült le kanasztázni. A szakértők ennél gyakorlatiasabb ötletekkel szolgálnak.

Az ő javaslataik szinte bármilyen eredetű orrvérzésen segítenek, akár a té­li kiszáradás okozta fokozott érfalsérülési hajlamból adódik, akár a magas vér­nyomás vagy az érelmeszesedés egyik jele, akár csak azért következik be, mert egy kíváncsi gyerek oda dugta be az ujját, ahová nem kellett volna.

Fújja ki a vérrögöt!

Mielőtt megpróbálná elállítani az orrvérzé­sét, jó alaposan fújja ki az orrát, mondja dr. Alvin Katz, New York-i fül-orr-gé­gész. Ez eltávolítja a vérrögöket, amelyek megakadályozzák a vérzés elállását. A vérrög úgy működik, mint egy „ajtókitámasztó ék”, magyarázza. A véredé­nyek fala ugyanis rugalmas; ha nem lenne ott a vérrög, összehúzódnának és csil­lapodna a vérzés. Ezért az orrfúvás „valóban sokat segít”, teszi hozzá dr. John A. Henderson fül-orr-gégész, allergológus. „Ezzel az egyszerű módszerrel a beteg sok fölös­leges hercehurcától megkímélheti magát. „Néha már az is elég, ha kifújja az or­rát, és ujjaival kissé összecsippenti az orrszárnyakat.

Dugaszolja be a vérző oldalt megnedvesített vat­tával

Mivel kell a vattát megnedvesíteni? A szakértők közül többen adrena­lintartalmú, recept nélkül kapható oldatokat javasolnak. Dr. Jerold Principato fül-orr-gégész az ecetre esküszik. Az ecetben lévő sav gyengéden kauterizálja az eret, állítja. Az orrcseppek csak átmeneti enyhülést hoznak; túlzásba vitt használatuk károsíthatja az orr nyálkahártyáját.

Az egyszerű géz is hasznos lehet

Ha nincs kéznél vatta, használjon steril gézt javasolja dr. Christine Haycock sebészorvos. Nedvesítse be a gézt, mielőtt betenné az orrüregbe. (Amikor itt az ideje, hogy kivegye, te­gyen a két tenyerébe vizet, és lógassa bele az orrát, hogy az átnedvesítse a gézt.)

Fogja be az orrát!

Miután kifújta az orrát, és vattát vagy gézt he­lyezett bele, hüvelyk- és mutatóujjával csippentse össze az orrszárnyakat 5-7 percre. Ha a vérzés nem áll el, akkor alkalmazzon egy újabb dugaszt, majd is­mét fogja be az orrát a fenti módon 5-7 percre. Ekkorra a vérzésnek már el kell állnia. „Hagyja bent a vattát még 20 percig és csak aztán vegye ki” – tanácsolja dr. Mark Baldree fül-orr-gégész.

Üljön egyenesen!

Ha lefekszik, vagy hátrahajtja a fejét, akkor a vér a torkába jut és lenyeli, véli dr. Katz.

Próbálkozzon jégtömlővel!

„Néha a jégtömlő nagyon sokat segít” – mondja dr. Haycock. A hideg hatására az érfalak összehúzódnak, és így a vérzés csökken.

Ne piszkálja az orrát! Héttől tíz napig is eltarthat, amíg begyó­gyul az az apró érsérülés, ami az orrvérzést okozta. A vérzés a vérrög kialaku­lása után abbamarad, de a rög a gyógyulás ideje alatt még ott marad, varasodik. Ha piszkálja az orrát és lekaparja a vart, azzal csak újabb orrvérzést vált ki, fi­gyelmeztet dr. Principato.

Alkalmazzon antibiotikus/szteroidos kenőcsöt

„Ha ebből naponta kétszer keveset az orrába ken, elpusztítja az ott lévő kórokozó baktériumokat” – mondja dr. Gilbert Levitt fül-orr-gégész. Ráadásul megelőzi az orrüregben a nyák kiszáradását, ami viszketést okoz, és így vakaródzásra in­gerel.

Szedjen vasat!

Ha hajlamos az orrvérzésre, akkor nem árt vastab­lettát szedni, mert az segít szervezetének az orrvérzéssel elvesztett vérmennyi­séget pótolni, javasolja dr. Levitt. A vas a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin egyik fő alkotórésze.

Ügyeljen arra, hogy mennyi aszpirint szed

Az asz­pirin, több más gyógyszer mellett, gátolhatja az alvadást. Ha hajlamos az orr­vérzésre, akkor a szakértő azt tanácsolja: csak a legszükségesebb esetben ve­gyen be aszpirint vagy egyéb, nem szteroid gyulladáscsökkentőt.

Ügyeljen a szalicilét bevitelére is!

Az aszpirin hatóanya­ga, a szalicilsav nem csak gyógyszerekben van jelen. Dr. Henderson azt java­solja betegeinek, hogy kerüljék azokat az ételeket, amelyeknek magas a szali-ciláttartalma. Idetartozik többek között a kávé, a tea, a mandula, az alma, a sárgabarack, valamennyi bogyós gyümölcs, a fodormenta, a szegfűszeg, a cse­resznye, a ribiszke, a szőlő, a mazsola, a zöldpaprika, az őszibarack, a szilva, a paradicsom, a nyers és a savanyított uborka.

Ellenőriztesse a vérnyomását!

Akinek magas vérnyomása van, az hajlamosabb az orrvérzésre. Nagyon fontos ezért a vérnyomás egészsé­ges szintre történő beállítása. Ez elérhető egészséges életmóddal és gyógysze­res kezeléssel. Persze orrvérzés nélkül is lehet magas a vérnyomása, ezért igen fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.

Párásítsa a levegőt!

Amikor lélegzik, a levegő, mely az orrán át a tüdejébe jut, az orrban telik meg párával. Ebből fakad, hogy ha a levegő szá­raz, az orrának még keményebben kell dolgozni. Egy jó szobai párásítóberen­dezés, különösen olyan, amelynek nagy az űrtartalma, segíthet az orrának. Dr. Katz azt javasolja, hogy a párásítót desztillált vízzel töltse fel, illetve, hogy a gyártó utasításának megfelelően legalább hetente egyszer tisztítsa ki a szerkezetet, nehogy kórokozók szaporodjanak el benne. Ehhez töltse fel a pá­rásítót víz és ecet fele-fele arányú keverékével, majd járassa 20 percig.

Feltétlenül juttasson szervezetébe elegendő C-vi­tamint

A C-vitamin szükséges a kollagénképződéshez, márpedig ez az anyag létfontosságú a testében lévő szövetek, így a felső légúti szövetek, az orr­nyálkahártya és a benne futó erek épségének megőrzéséhez, mondja dr. Henderson.

Gondosan válassza meg a szájon át szedett fogamzásgátlókat

Az ösztrogén befolyásolja az orrüregben a nyák ter­melődését. Bármi, ami felborítja szervezetének ösztrogénegyensúlyát, például nőknél a menstruáció, hajlamosít az orrvérzésre. A fogamzásgátló tabletták né­melyike is megváltoztathatja ezt az egyensúlyt. Ha gyakran vérzik az orra, feltétlenül beszélje meg orvosával, mielőtt az egyik készítmény mellett döntene.

Ne dohányozzon!

Fontos, hogy az orrnyálkahártya ne legyen szá­raz. A dohányzás szárító hatású, hívja fel a figyelmet dr. Baldree.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.