Házi gyógymódok

Övsömör: 14 ötlet a fájdalom legyőzésére

Éles, égető fájdalmat érez az idegpályák lefutása mentén. Néhány nap múl­va a bőrén haragos vörös kiütések jelennek meg, majd ezek zavaros folyadék­kal telt hólyagokká változnak. Ekkor kezd el gyanakodni, hogy nem egyszerű kiütésről van szó.

Ez bizony övsömör, az idegek vírusos fertőzése

A gyermekkori bárányhimlő a felelős érte. A Varicella zoster (VZ) nevű ví­rus, amely már annyi kínlódást okozott annak idején is, most ismét akcióba lé­pett. Az első fertőzés óta el sem hagyta a szervezetét, csak az immunrendsze­rének eddig remekül sikerült sakkban tartania, vagyis tökéletes tétlenségre volt kárhoztatva. Ez a remek immunrendszer még most is kordában tudja tartani a vírust, és nem engedi, hogy szervezetében elszaporodjon. Ez persze sovány vi­gasz, amikor az a fránya kiütés nagyon fáj. És hát immunrendszer ide vagy oda, a vírusok sok szenvedést tudnak okozni, súlyosabb esetekben még azután is, hogy a hólyagok meggyógyultak.

A VZ vírus, melyet herpes zoster néven is emlegetnek, a hírhedt herpesz klán tagja. A „zoster” szó görögül övet jelent, és akik övsömörtől szenvednek, azok értik meg igazán, mennyire találó ez az elnevezés. Hogyan tudja a lehető legelviselhetőbbé tenni a gyógyulás időszakát?

A betegség kezdetén, a szakértők a következőket tanácsolják:

Szedjen fájdalomcsillapítót!

Dr. Jules Altman bőrgyógyász professzor, betegeinek az extra erős paracetamolt szokta ajánlani az övsömör okozta fájdalom csillapítására.

Erősítse szervezetét!

A nagy dózisban szedett C-vitamin és a B-vitamin-komplex jót tesz mind az immun-, mind az idegrendszernek. Dr. John G. Mccohany bőrgyógyász azt tanácsolja övsömörös betegeinek, hogy na­ponta öt vagy hat alkalommal vegyenek be 200 milligramm C-vitamint, ami erő­síti szervezetük védekezőerejét, és egy B-vitamin-komplex-tablettát, ami segít az idegsejtek regenerálódásában. (Természetesen sem ezt, sem más vitaminkú­rát ne kezdjen el alkalmazni orvosi jóváhagyás nélkül!) Dr. Mccohany ezenkívül cinktartalmú multivitamin-tabletta szedését is ajánlja a betegeinek.

Próbálkozzon lizinnel!

Több vizsgálat arról számol be, hogy a lizin nevű aminosav segít megakadályozni a herpeszvírus elterjedését. Az ered­mények azonban nem egyértelműek. Vegyen be lizint azonnal, amint megjelennek az övsömör első tünetei – ár­tani nem árt és esetleg még használ is, mondja dr. Leon Robb, a Los Angeles­ben működő Robb fájdalomambulancia vezetője.

Az övsömör kihólyagosodásakor

Miután megjelentek a hólyagok, többféleképpen csökkenthető a fájdalom.

Ne csináljon vele semmit!

„Hagyja békén a hólyagokat, ha­csak nem elviselhetetlen a fájdalom – tanácsolja dr. Robb. – Lassíthatja a gyó­gyulást, ha a bőrt mindenféle krémmel és borogatással irritálja.”

Készítsen cink-kalamin kenőcsöt!

Ez a recept dr. James J. Nordlundtól, a Cincinnati Orvostudományi Egyetem bőrgyógyász professzo­rától származik. A hozzávalókat viszonylag nehéz beszerezni, de talán a gyógy­szertárban el tudja készíttetni. A cinkes kenőcshöz adjon 20% izopropil-alkoholt, valamint 1-1% fenolt és mentolt. Ha úgy találja, hogy a fenol túlságosan erős vagy a mentől túlságo­san hűvös, hígítsa a kenőcshöz adott azonos mennyiségű vízzel. Naponta annyiszor alkalmazhatja ezt a kenőcsöt, ahányszor csak jólesik, egészen addig, amíg a hólyagok le nem száradnak. Utána viszont már ne használja tovább.

Próbálkozzon kloroformos-aszpirines kenőccsel!

Dr. Robb szívesen ajánlja betegeinek ezt a gyógyírt, amely dr. Róbert Kingtől, a New York állambeli Syracuse városában praktizáló orvostól származik. Törjön porrá két aszpirintablettát, keverjen hozzá két evőkanál kloroformot és tiszta, puha vattával óvatosan vigye fel ezt a keveréket az érintett bőrfelület­re. Naponta többször megismételheti a kezelést evvel a gyógyszertárban is el­készíttethető szerrel. Azoknak azonban, akik allergiásak vagy érzékenyek az asz­pirinre, nem ajánlatos használni.

Mi a hatásmechanizmusa? A kloroformról azt tartják, hogy a bőrből kiold­ja a szappanmaradványokat, az olajat és az elhalt sejteket. Az aszpirin így be tud hatolni a bőrbe, és érzésteleníti az érintett idegvégződéseket. Már öt perc múlva jobban érzi magát, és ez az állapot órákig, sőt néha napokig is eltart.

Tegyen rá vizes borogatást!

Fogjon egy tiszta törülközőt, mártsa hideg vízbe, alaposan csavarja ki és tegye rá a fájdalmas felületre, tanácsolja dr. Nordlund: „Minél hidegebb, annál kellemesebb. Olyan, mint amikor megégeti magát, és jéggel enyhíti az égető fájdalmat.”

Orvosi segítség

Előzze meg a maradandó idegkárosodást!

Ha az övsömör elviselhetetlen fájdalommal jár, azonnal forduljon orvos­hoz. Ilyenkor nincs idő az elmélkedésre, időhúzásra. Ha az elején nem ve­szi elég komolyan a fájdalmat, azzal esetleg visszafordíthatatlan idegkárosodásra és évekig tartó szenvedésre kárhoztathatja magát, figyelmeztet dr. Leon Robb.

Ne felejtse el, az övsömör nem bőrbetegség, hanem az idegek víru­sos fertőzése.

Az orvosok az övsömör korai stádiumában általában acyclovir- vagy szteroidkezelést alkalmaznak. Az acyclovir lassítja a Varicella zoster vírus szaporodását, és lerövidíti a fertőzés időtartamát. Sajnos a herpesz utáni idegfájdalmat, az ún. Posztherpetikus neuralgiát nem tudja kivédeni, vagy­is az idegfájdalom megmaradhat a bőr gyógyulása után is. Egyes orvosok szerint a szteroidtartalmú gyógyszerek, például a prednisolon meg tudják szüntetni a fájdalmat – mások nincsenek erről meggyőződve.

Dr. Robb a fájdalmas területre általában érzéstelenítőszert fecskendez. Ezt a kezelést tartja a leghatásosabbnak, mivel, ahogy mondja, a fájdal­mas területet ellátó érzőidegek blokkolásával a betegek 75-80 százaléká­nál nagyfokú javulás érhető el. A herpesz utáni idült idegfájdalomtól szenvedő betegek részére is van segítség. A gerincbe beültethető egy kis elektromos készülék, amely fáj­dalomcsillapító impulzusokat küld az érintett területet beidegző érzőideg­gyökökhöz.

Ne táplálja a tüzet!

Kerüljön mindent, amitől a hólyagos bőr még melegebb lehet. A meleg csak tovább irritálja a bőrt, figyelmeztet dr. Robb.

Vegyen keményítős fürdőt!

Ha az övsömör a homlokán van, ezt a bekezdést ugorja át. Ha azonban a nyakánál lejjebb jelentkezett a baj, a ta­nács hasznára lehet. Szórjon egy marék kukorica- vagy zablisztet a fürdővizé­be, és áztassa magát a kellemes, langyos vízben. Vigyázzon, mert a kád alja csú­szós lesz! A betegek szerint segít, csak sajnos a hatása nem tart sokáig, mondja dr. Nordlund. Mindig azt tanácsolom a betegeimnek, hogy lefekvés előtt 20 perc­cel vegyenek ilyen fürdőt, így talán jobban tudnak aludni.

Kezelje a fertőzést hidrogén-peroxiddal!

Ha a hólya­gok elfertőződnek, próbálja ki a hidrogén-peroxidot. Hígítás nélkül alkalmaz­hatja, ajánlja dr. Robb.

A gyógybalzsammal várjon a hólyagok teljes gyógyulásáig!

Ez körülbelül két hónap. Az övsömör okozta fájdalomra egyes országokban kapható gyógyír fő hatóanyaga a pirospaprikából kivont kapszaicin; a csilipaprika és a cayenne-i bors is ezt a vegyületet tartalmazza. A kutatók szerint hatása annak köszönhető, hogy blokkolja a fájdalomingerület továbbításához szükséges vivőanyag termelődését. Ha valaki a hólyagos bőrre kenné, az olyan lenne, mintha egyenesen csí­pős paprikával kezelné magát, figyelmeztet dr. Altman. Csak a már gyógyult bőrön szabad alkalmazni, a nyílt, fertőzött sebeken nem.

A hólyagok eltűnése utáni tennivalók

Egyfajta kényelmetlen, kellemetlen érzés még azután is visszamaradhat, hogy a hólyagok eltűntek. Ebben az esetben a következőket teheti:

Jegelje!

Ha a hólyagok gyógyulása után továbbra is fennáll a fájdalom, tegyen egy műanyag zacskóba jeget, és ezzel dörzsölgesse a bőrét. A cél, hogy „összezavarjuk” egy kicsit az idegeket. Sokaknak segített már, állítja dr. Robb.

Folytasson nyomozást!

Egyeseknél a makacs, szűnni nem aka­ró övsömörnek tulajdonított fájdalom mögött valami belső, kielégítetlen érzel­mi igény húzódhat meg, véli dr. Altman. Lehetséges, hogy a fájdalom valami másról tereli el a figyelmét? Vagy éppen a hőn áhított figyelmet tereli önre? Ezen érdemes elgondolkozni és esetleg az orvossal is konzultálni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.