Házi gyógymódok

Orrcsepegés: 13 ötlet arra, hogyan állítható el

Akárki adta is ennek a tünetegyüttesnek a nevét, sajátos humorérzéke volt. Aki ugyanis éppen most szenved tőle, az a „roppant vízesés” elnevezést sokkal találóbbnak vélné.

Honnan jön egyáltalán ez a rengeteg folyadék? Nos, kezdjük a legelején. Egy felnőtt ember orrán át egyetlen nap alatt majdnem tízezer liter levegő áram­lik keresztül. És bármilyen hideg vagy száraz is ez a levegő, az ön orrának gon­doskodnia kell róla, hogy hőmérséklete 37 Celsius fokra emelkedjen, és 100 százalékos páratartalommal telítődjön az alatt az idő alatt, amíg megteszi a tüdőhöz vezető arasznyi utat. A nem elég meleg vagy nedves levegő károsítja a légutakat. A megfelelő párásításért az orrüreget bélelő nyálkahártyában lévő mirigyek a felelősek. „Normális körülmények között az orrüregben képződött nyálka az orrüregből hátra, a garat felé távozik” – magyarázza dr. Gilbert Levitt fül-orr-gégész.

A nyálka letapadását a csillószőrök akadályozzák meg, ezek a nyálkahártyában lévő hámsejtek tetején helyezkednek el és ritmikusan hullámzó mozgást végez­nek. Segítenek abban, hogy az orrjáratban ne maradhassanak meg szemcsés anyagok.

Időnként, főleg télen, a nyálka kiszárad, ragacsos vagy enyvszerű lesz. Ez lelassítja a csillószőrök ténykedését, míg a vírusfertőzés teljesen leállíthatja. Amikor a csillószőrök nem végzik hullámzó mozgásukat, az orrnyálka felgyü­lemlik az orr hátulsó részén. Állaga sűrűbb lesz, és egyszer csak észreveszi, hogy elcsöppent az orra.

Hogyan lehet elérni, hogy a nyálka visszanyerje korábbi, vízszerű állagát?

Szakértőink a következőket tanácsolják:

Rendszeresen fújja ki az orrát!

Ez annyira kézenfekvőnek tűnik, hogy éppen ezért megfeledkezünk róla, állítja dr. Jerold Principato fül­-orr-gégész, a George Washington Egyetem docense. Az orrfújás egyszerű mű­velete elejét veszi annak, hogy túl sok folyadék gyűljön össze az orrüreg elül­ső részén. A túlbuzgóság sem helyes! Vattás fültisztítót, sőt papír zsebkendőt sem szabad bedugni az orr belsejébe.

Öblítsen sós vízzel!

Só, víz és egy csecsemőkre méretezett szí­vókészülék kell csupán ahhoz, hogy megszabaduljon a kellemetlen orrdugulás­érzettől és az azzal gyakorta együtt járó szájszagtól. Dr. Principato receptje a következő: oldjon fel fél kávéskanálnyi sót két de­ci meleg vízben. (Ha magas a vérnyomása, fél helyett csupán egyharmad kávéskanálnyi sót használjon.) Szívja fel a vizet a szívókészülékbe, és annak he­gyét illessze az egyik orrlyukába. A fejét hajtsa hátra, a készüléket pedig tartsa arcával derékszögben, szájpadlásával párhuzamosan. Ezután lélegezzen be, hogy az orra „felszippantsa” a vizet.

Lehet, hogy ezt először kellemetlennek fogja találni, de meglátja, hogy kis gyakorlás után már könnyebben megy. Végezze el a műveletet a másik orrlyu­kával, majd köpje ki a vizet a mosdókagylóba. Elképzelhető, hogy csak több­szöri ismétlés után érzi majd az enyhülést. Amikor végzett, fújja ki az orrát, hogy távozzon a vizenyős váladék. Dr. Principato azt javasolja, hogy szükség esetén öt napon át, s mindennap háromszor öblítse át ilyen módon az orrüregét.

Gargarizáljon sós vízzel!

Használja ugyanezt az oldatot: fél (magas vérnyomásúaknak egyharmad) kávéskanál só feloldva két deci meleg vízben. A doktor szerint ez segít a nagy mennyiségben felgyülemlett orrvála­dék okozta torok- és hangszálpanaszokon is.

Curry stop!

Lehet, hogy ön él-hal a currys báránysültért vagy a csí­pős mexikói csiliért, ám ha csöpögő orrával bajlódik, ezeket a fogásokat most inkább hagyja ki. „Egyes ételek, mint például az erős paprika vagy a curry és a hozzá hasonló fűszerek olyan irritáló anyagokat tartalmaznak, amelyek akár idült náthát is kiválthatnak” – mondja dr. Principato.

Mondjon le a tejivásrói!

Próbálkozzon ezzel a módszerrel, hát­ha segít, javasolja dr. John A. Henderson fül-orr-gégész, allergológus. Egyesek szerint a tej, bizonyos tejtermékek és a fagylalt serkenti a túlzott mennyiségű nyálka képződését. Mások nincsenek erről meggyőződve. „A problémát az okozza, hogy a tejben sok a tejcukor, ami serkenti a torkunkban és a bélrendszerünkben élő baktériumokat és penészgombákat” – vé­li dr. Henderson. Márpedig ezeknek az organizmusoknak az elszaporodása ká­ros hatást gyakorol az immunrendszerre.

Stressz a háttérben

A stressz az idült orrproblémák egyik fő oka, állítja dr. Principato. Hogy miért? Az orrüregben a nyáktermelést a vegetatív idegrendszer irányítja; ennek a mindenkori állapotát viszont a stressz befolyá­solja. Stressz hatására ezért előfordulhat, hogy több nyálka termelődik, mint amennyi szükséges. Ha azt tapasztalja, hogy stresszhelyzetben az orrcsöpögése rosszabbodik, akkor relaxációs technikák, például a progresszív izomrelaxáció vagy a medi­táció segíthet, hogy enyhülést találjon.

Igyon sok folyadékot!

A nyálkahártyák nedvesen tartása elen­gedhetetlen ahhoz, hogy a csillószőrök működni tudjanak. Nagy mennyiségű folyadék fogyasztása segít eltávolítani a garatban megrekedt nyálat, állítja dr. Alvin Katz, New York-i fül-orr-gégész. „Gyümölcstea mézzel és citrommal, vagy pusztán a meleg víz némi citrom­mal kiváló erre a célra – teszi hozzá dr. Levitt. – Segít, hogy a felgyülemlett folyadék lefolyjon, s ne kelljen küszködve köszörülni a torkot. Bármi legyen is az orrból távozó nyálkában, a gyomorban lévő sósav elpusztítja, tehát aggo­dalomra semmi ok.”

Kapcsolja be a párologtatót!

Egy jó párologtatókészülék, Olyan, amelynek feltöltéséhez többliternyi víz szükséges, emeli a levegő páratartalmát, így segít abban, hogy az orrüreg nedvesen maradjon a száraz téli hó­napok során is. „A párologtató feltöltéséhez használjon desztillált vizet – tanácsolja dr. Katz -, és feltétlenül hetente tisztítsa ki a készüléket tiszta vízzel, melyhez egy kevéske ecetet ad. Ez megakadályozza, hogy a vízben gombák és baktériumok szaporodjanak el.”

A természetgyógyász közbeszól

Próbálja ki a netit!

Ha arra vágyik, hogy az orrában patyolattisztaság legyen, tegyen úgy, ahogyan a jógik. Egy netiedény segítségével naponta átmoshatja orrüre­gét sós vízzel. A netiedény egy kisebbfajta teáskannára emlékeztet, amely­nek a szokásosnál hosszabb kiöntőcsöve van. Általában néhány milliliternyi víz fér el benne.

A jóga szakértői úgy vélik, hogy ha sikerül a légutakat megtisztítani a rá­száradt nyálkától, akkor megnő a szervezet vitalitása. E tan hirdetői arra is esküsznek, hogy a netiedény rendszeres használata megelőzi, hogy a nát­hából arcüreggyulladás alakuljon ki.

Hogyan kell használni a netiedényt?

Íme egy szakértő tanácsa:

  • Töltse fel az edényt meleg vízzel és adjon hozzá egy csipetnyi sót. A ke­verék olyan sós legyen, mint a könny. Ha csíp, akkor túl sós.
  • Fejét oldalra billentve hajoljon a mosdókagyló fölé, illessze az edény kiöntőcsövét az egyik orrlyukához, és juttassa bele annak egész tartalmát. A folyadéknak a másik orrlyukon át kell távoznia.
  • Ezután újra töltse fel az edényt, billentse a fejét a másik irányba, és öb­lítse át a másik orrlyukat. Némi gyakorlatra van szükség ahhoz, hogy vala­ki ezt pontosan az előírásnak megfelelően végig tudja csinálni.
  • Ha végzett, alaposan fújja ki mindkét orrlyukát!
  • Ha szükségét érzi, még ugyanazon a napon megismételheti az öblí­tést a fenti módon.
„Ez valójában egyszerű és kellemes, hangoztatja a szakember, én már több mint egy évtizede naponta végzem. Nem engedi, hogy az orrüregben képződött nyák akadályozza a levegő beáramlását, és így drasztikusan be­folyásolja az egész szervezet működését.”

Óvatosan az orrcseppel!

„Az enyhe orrfolyás kezelésére hely­telen orrcseppet használni” – jelenti ki dr. Principato. Szerinte a cseppek a meg­felelő vizsgálattal egyértelműen kimutatott arcüregi fertőzés kezelésére valók. Más szakértőkkel összhangban ő is azt állítja, hogy orrcseppet egyhuzamban néhány napnál hosszabb ideig nem szabad használni orvosi javallat nélkül.

Az ösztrogénhatás

Az ösztrogén nevű női hormon is hat az orr­üreg nyálkahártyájára. Egyes, szájon át szedhető fogamzásgátlóknak magas az ösztrogéntartalma. Ha nő a vérben az ösztrogén szintje, előfordulhat, hogy a nyálkahártyák megduzzadnak, és túl sok nyákot termelnek. Ha felmerül a gyanú, hogy orrfolyása a fogamzásgátló tablettával lehet kap­csolatban, beszéljen nőgyógyászával, s kérje, hogy javasoljon más készítményt.

Nincs szükség antihisztaminokra

Ezek dr. Baldree szerint nem segítenek sokat, kivéve ha allergia okozza az orrcsöpögést. Ráadásul a legtöbbjük még álmossá is tesz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.