Egészségügyi kérdezz-felelek

Fáj a torkom – Streptococcus-fertőzésem van?

Ezt kizárólag a Streptococcus baktériumra elvégzett szűrővizsgálattal lehet megállapítani. A torokfájást ugyanakkor a legtöbb esetben valamilyen vírusfertőzés idézi elő. Lehet, hogy az ön esetében is ez a helyzet, különösen, ha a megfázás egyéb tünetei is jelen vannak. Azok ugyanis nem jellemzők a Streptococcus okozta torokgyulladásra, amely legalább 38 °C-os lázzal jár, és a mandulákon apró fehéres-sárgás foltok (tüszők) jelennek meg, amelyek ha összefolynak, az egész mandulát lepedékkel fedik be.

Kezelések, vizsgálatok

A Streptococcus kórokozót vagy a torokváladék bakteriológiai vizsgálatával, vagy antigénteszttel lehet azonosítani ez utóbbi 15 perc elteltével értékelhető eredményt ad. A vírusos fertőzés általában magától elmúlik, bakteriális eredet esetén azonban a szövődmények (mandula melletti tályog, skarlát, reumás láz) megelőzésére orvosa antibiotikumot írhat fel, amely 24 órán belül megszünteti a fertőzés átadásának veszélyét. A torokfájást addig is ibuprofen vagy Paracetamol segítségével enyhítheti.

Az antibiotikumok befolyásolják a véralvadásban szerepet játszó K-vitamin felszívódását.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.