Vitaminok táplálékkiegészítők

Torokfájás

Bármi okozza is, a fájós torok megkeserítheti az életét, főleg ha sokat kell a hangját használnia. Szerencsére azonban ez a tünetcsoport különösen jól kezelhető természetes gyógymódokkal, amelyek enyhítik a gyulladást, a fájdalmat és a rossz közérzetet.

Tünetek

 • Fájdalom és égő érzés a torokban és olykor a fülben is-, a torok pirossága.
 • Nyelési nehézség.
 • Torokgombócérzés.
 • Rekedtség, illetve kaparó érzés a torokban.
 • Az állkapocs alatti nyirokcsomók megnagyobbodása.

Forduljon orvoshoz…

 • Ha a torka nagyon fáj, illetve ha a fájás hirtelen lép fel – ezek torokgyulladás tünetei lehetnek.
 • Ha 38 °C-nál magasabb láza van, és a megfázás tüneteit nem észleli.
 • Ha nyelési nehézségei vannak.
 • Ha kiütés jelentkezik.
 • Ha az enyhe torokfájás 6 hétnél tovább tart.

A betegség leírása

Sokféleképp jellemezték már a torokfájást – kaparó érzésként, bizsergésként, sőt perzselő fájdalomként. Ám voltaképp mindegy, hogyan írják le, lényegét tekintve nem más, mint a garatíveket és a hátsó garatfalat érintő fájdalom, amit rendszerint gyulladás okoz. Amikor a torok fertőződik, vagy más irritációs hatás éri, az érintett területre több vér áramlik. A vérárammal fehérvérsejtek és olyan anyagok érkeznek, amelyek feladata, hogy leküzdjék a fertőzést. A torok pirosságát, duzzadtságát és a fájdalmat pedig végső soron ezek a „harcoló” anyagok okozzák.

Mi okozza?

A torokfájás leggyakoribb oka allergiás reakció, bakteriális, illetve vírusfertőzés, valamint környezeti tényezők (por, száraz levegő, füst). Az allergia és a vírusfertőzés esetében a torokfájás többnyire a fokozott orr-váladékozás következménye, ami főleg alváskor hátrafelé, a garatba ürül. Ráadásul a náthavírusok gyakran közvetlenül is torokgyulladást okoznak.

A víruseredetű torokfájás mellett a bakteriális fertőzés is okoz torokgyulladást, melynek tünete a heves torokfájás, nyelési nehézség, láz. A vírusos és a bakteriális torokgyulladás elkülönítése azért fontos, mert alapvetően meghatározza a kezelést; ennek eldöntésére forduljon orvoshoz.

Ajánlott gyógykészítmények

C-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 500 mg.
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
KasvirágAdagolás: Naponta négyszer 200 mg kivonat.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény legalább 3,5% echinakozidot
tartalmaz.
FokhagymaAdagolás: Naponta négyszer 400-600 mg szárított koncéntrátumot, étkezés közben.
Ajánlat: Minden tabletta 4000 pg allicin hatóanyagot tartalmazzon.
CinkAdagolás: Minden harmadik-negyedik órában 1 tabletta.
Ajánlat: Öt napnál tovább ne folytassa.
VörösszilfaAdagolás: Teaként 1 kávéskanáinyit egy csésze forró vízhez, szűkség szerint.
Ajánlat: Helyettesíthető vagy kombinálható orvosiziliz-gyökér kivonatával.

A táplálékkiegészítők hatása

Az alább felsorolt táplálékkiegészítők erősítik az immunrendszert, elősegítik a begyulladt torok gyógyulását, és enyhítik a fájdalmat. Ha más előírás nincs, a tünetek idején együtt alkalmazza ezeket. Kombinálhatók megfázásra vagy allergiára való, recept nélkül vagy receptre kapható gyógyszerekkel, valamint torokgyulladásra felírt antibiotikumokkal is.

A cinktabletták segítenek a megfázás leküzdésében, így megelőzve az ehhez mindig csatlakozó torokfájást.

A C-vitamin segít a szervezetnek leküzdeni a felső légúti fertőzéseket, amelyek gyakran okoznak torokfájást. Ezenkívül – mint természetes antihisztamin – csökkenti az allergiások szervezetében termelődő gyulladáskeltő vegyületek mennyiségét. A kasvirág nevű gyógynövény és a fokhagyma antivirális és antibakteriális hatású; fogyasztásukat már a torokirritáció első jelére tanácsos elkezdeni.

Mindezek mellett próbálkozzon cinktabletták szedésével, amelyek segítenek a megfázással járó torokfájás megelőzésében, és a kutatások szerint csökkentik annak időtartamát.

Ezek a gyógynövények bevonatot alkotnak a beteg torok felületén, megkönnyítve ezzel a nyelést és enyhítve a fájdalmat. A vörösszilfa kivonatában proanticianid-oligomerek (PCO) vannak, amelyek fertőzés-gátlók, és mérséklik az allergiás reakciókat. Az immunrendszer erősítésére a teához adjon néhány csepp aranygyökér-tinktúrát – különösen a baktériumok okozta fertőzések ellen hatékony a benne lévő antibakteriális hatású vegyület, a berberin miatt -, ha pedig az orra is eldugult, segíthet a teába tett édesgyökér-kivonat (szárított formában vagy tinktúraként egyaránt hatékony), de ez magas vérnyomás esetén ellenjavallt. Jó toroköblögető a borsmentalevél-tea.

Mit tehet még?

 1. Használjon a lakásban párásítót vagy légnedvesítőt, hogy a torka ne száradjon ki.
 2. Ne dohányozzon, és kerülje a dohányfüstös helyeket.
 3. Igyon naponta legalább nyolc vagy akár több pohár folyadékot. A meleg folyadékok, mint a leves vagy tea, különösen jótékonyak lehetnek.

Míg a cinktabletták felnőttek esetében hatékonyan csökkentik a vírus okozta megfázás időtartamát, az újabb kutatások szerint gyermekeknél nincs meg ez a kedvező hatásuk.

A kísérlet során, melyet 249 iskolás korú gyermek bevonásával végeztek, kiderült, hogy a cinktablettát szedőknél ugyanannyi idő alatt zajlott le a megfázás, mint a placebót szedőknél (átlagban 9 nap alatt). A felnőttek körében végzett kísérletek ugyanakkor kimutatták, hogy a cinktabletták majdnem a felére csökkentették a megfázás időtartamát. Egyelőre rejtély, hogy a cink miért csak a felnőtteknél hat.

Tények és tippek

 • A torokfájás enyhíthető, ha naponta többször gargarizál, amihez az alábbi keverékeket érdemes kipróbálni: I. vörösszilfa-, málnalevél-, aranygyökérés édesgyökér-kivonat egyenlő mennyiségeit tartalmazó, langyosra hűtött tea; II. vagy 1/2 csésze forró vízhez kevert 1 kávéskanál vörös zsálya lehűtve és leszűrve.
 • Mielőtt torokfájásra antibiotikumot szedne, kérje meg orvosát, végezze el azt az egyszerű ambuláns vizsgálatot, amellyel megállapítható, tényleg bakteriális fertőzés áll-e a panasz hátterében. Ha baktériumok okozta torokgyulladásról van szó, valóban szükség van az antibiotikumokra, ám ezek elpusztítják azokat a hasznos mikroorganizmusokat is, amelyek az emésztőrendszer megfelelő működését biztosítják. Ebben az esetben pótolja ezeket probiotikumokkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.