A férfi egészsége

Hasmenés és székrekedés férfiaknál

Nemritkán a reklámokban is feltűnnek a fenti két probléma áldozatai, például egy nehéz helyzetbe került férfi, aki csapdában van a repülőn, beszorítva az ablak melletti ülésre, így tehát arra a kérdésre, hogy a vastagbél működése tényleg olyan fontos-e, egyértelműen igen a válasz.

Trónolás előtt és után

Amikor az édesanyja vagy az édesapja annak idején elmagyarázta önnek a vi­lág komolyabb eseményeinek miben­létét, nem biztos, hogy a hasmenés és a székrekedés is szóba került. Pedig gyakorlatilag mindenkin erőt vesz – legalábbis időnként – a hasmenés, és kevés kellemetlenebb dolog van az életben, mint az ismerősöktől és a kol­légáktól állandóan elnézést kérve, ki­rohanni a vécére.

Jegyezzük meg! A férfiak között gyakori a székreke­dés, sőt egyikük-másikuknál krónikus problémává is válhat. Az igazság tehát az, hogy a vastagbél valódi bajkeverő, ha nem végzi rendesen a dolgát.

A vastagbélbe már csak az jut a tápanyagból, amit a vékonybél meg­hagy, miután a hasznosítható alkotóré­szek java részét felszívta. A vastagbél­ben ezt a masszát a durván óránként kétszer ismétlődő izom-összehúzódá­sok tolják előre. A már emészthetetlen anyag a teljes vastagbélben 10 órától akár több napig is terjedő időtartam alatt halad át, miközben a benne lévő víz és ásványi sók jelentős része még felszívódik a bélfalon keresztül.

Ugyancsak ezalatt ártalmatlan baktériumok hada bontja le a salak­anyagban maradt emésztőenzimeket, amelyek nagy galibát okozhatnának, ha aktív formában érnének a végbélnyíláshoz, illetve a környező bőrfelü­lethez.

Végül az erősen összesűrűsödött maradék elérkezik a végbélbe, amely a végső, mintegy 12,5 centiméter hosszú tárolóhelye az immáron székletnek ne­vezett anyagnak. Ideális esetben a szék­let állaga a száraz túróéra emlékeztet.

Tünetek

Hasmenés

Legfőbb előtünete a hirtelen kialakuló, ellentmondást nem tűrő székelési inger. A szokásosnál gyakrabban kell vécére menni, és a széklet híggá, esetleg vízszerűvé válik. Hogy még rosszabb legyen, a hasmenés gyakran társul hányingerrel, valamint hasgörcsökkel. Ha emellett láza is van, rázza a hideg, hány, elbágyad, vagy nagyon fáj a hasa, ami nem múlik el, ha vécére megy – keresse fel orvosát. Kérjen segítséget akkor is, ha a széklete fekete vagy véres (bár egyes gyógyszerek, minta Pepto-Bismol is okozhatnak ilyen elszíneződést); ha súlyos hasmenése van már 2 napja; ha enyhébb ugyan a hasmenés, de már vagy egy hete tart minden nyilvánvaló ok nélkül.

Székrekedés

Ilyenkor a széklet nagyon száraz és kemény, és nehezen is ürül. A végbél­ben görcsöket és fájdalmat érezhet, és a széklet kevés élénkpiros vérrel tarkí­tott, ami a keresztülpréseléstől megre­pedő végbélnyílás körüli erekből származik.

A vastagbél elhelyezkedése

A vastagbél mintegy 1,5 méter hosszú és 5 centiméter átmérőjű cső, amely a szilárd székletet alakítja ki felkészítve azt a kiürülésre a szervezetből. A hasüreg jobb alsó sarkából indul, és nagyjából M alakot formáz, előbb felfelé, majd balra, végül pedig lefelé tartva. A vastagbél ezek után a végbél nevű szakaszban folytatódik. A vastagbelet négy jól elkülöníthető szakaszra tagolják: ezek a felszálló, a haránt és a leszálló remesebél, valamint a szigmabél. A hasüreg nagy részét „bejáró” vastagbél 1,5 méter hosszú és mintegy 5 centiméter átmérőjű.

Mikor marad egészséges a vastagbél?

Jegyezzük meg! A vastagbelet nem nehéz „jó karban” tartani, feltéve, ha gazdája egészsége­sen táplálkozik, elegendő vizet iszik, és nem feledkezik meg a testmozgásról.

Az egészséges étrend ebben az eset­ben azt jelenti, hogy fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát. Ez fogja biztosítani a székletképzéshez szükséges rostanyagot. Rostnak a növényi táplálék emészthetetlen részét ne­vezik, amely meggyorsítja a táplálék maradékának keresztülhaladását a vas­tagbélen; vizet szív fel, így képlékennyé teszi a székletet. Az orvosok szerint a napi 20-30 gramm rostanyag szervezet­be juttatása az ideális. Az egészséges étrend keretében napi legalább öt alka­lommal kell zöldséget, gyümölcsöt, és legalább hatszor kenyérfélét, gabonát meg magvakat ennie.

1. Mérsékelje a zsíros ételek fogyasz­tását, mivel a zsír nehezen emészthető

Ugyanakkor kerülje a csökkentett zsír­tartalmú élelmiszereket is, mivel ezek sokszor tele vannak cukorral, ami szin­tén gondot okozhat az emésztésben. A víz-, illetve folyadékbevitel ma­gas szinten tartása azért lényeges, mert a víz a rostokkal együtt gondos­kodik a székletürítés megfelelő gyako­riságáról, valamint a széklet puhaságá­nak biztosításáról. Naponta legalább hat-nyolc alkalommal igyon minimum

2. 2,5 deciliter folyadékot

Ne fogyasszon többet két csésze kávénál, mivel az olyan olajokat tartalmaz, amelyek irri­tálják a vastagbél belső hámrétegét.

3. Végül mozogjon eleget!

Mert ez segít aktívan tartani a tápcsatornát, előrefelé hajtva a vastagbélben lévő sa­lakanyagot. A rendszeres mozgással megelőzhetővé válik a vastagbél beteg­ségeinek némelyike is.

Gondok a vastagbél körül

Tekintettel arra, mennyi kórokozó, ne­hezen emészthető táplálék jut a szer­vezetbe, valamint milyen gyakoriak a stresszes élethelyzetek, nem csoda, hogy a még különben egészséges vas­tagbél is megbetegedhet néha. A két leggyakoribb rendellenesség a már említett hasmenés és székrekedés.

Hasmenés

Ilyenkor a széklet folyósán híg, és a szokásosnál gyakrabban kell vécére menni. Ez attól alakul ki, hogy a bélfal izomzata görcsös összehúzódásai ré­vén túl gyorsan hajtja előre a bent lévő táplálékot, így tökéletlen a tápanya­gok, legfőképpen pedig a víz felszívá­sa. A görcsöket sokszor kívülről szár­mazó kórokozók okozzák, például az influenzavírus vagy az ételben elsza­porodott baktériumok, és a hasmenés tulajdonképpen a szervezet védekező reakciója, amely ezen mikrobák miha­marabbi eltávolítását szolgálja.

Görcsöket okozhat egy sor más té­nyező is!

Például a stressz, az ideges­ség, a fűszeres ételek, az ételallergia, a túl sok tej, illetve tejtermék fogyasztá­sa. A kiadós étkezés után végzett meg­terhelő fizikai munka, testmozgás is eredményezhet hasmenést.

Székrekedés

A széklet száraz és kemény, súlyos esetben tényleg elzárja a végbelet. A szorulást többnyire az elégtelen mennyiségű rost, illetve víz fogyasztá­sa, valamint a testmozgás hiánya idézi elő. Egyéb okok lehetnek még az uta­zás, a stressz, bizonyos antidepreszív szerek, valamint az alumíniumtartal­mú, hasmenés elleni orvosságok.

Székrekedést okozhat az is, ha egy­szerűen nem megy vécére, amikor pe­dig érzi, hogy kellene. Egyszer egy or­vos találóan azt mondta erről, hogy a szorulásnak leginkább az az oka, hogy az ember nem akkor ürít, amikor a test erre jelzést ad. Minél hosszabb ideig van ugyanis a széklet a végbélben, an­nál inkább kiszárad, nehezen üríthetővé válik. Más szóval, ha nem ürít idő­ben, a szervezete egyre inkább kiszá­rítja az ürüléket.

A hashajtók hirdetéseiben szinte mindig hangsúlyozzák a rendszeres ürí­tés fontosságát, ezen többnyire azt értve, hogy az ember minél többször men­jen vécére. Ne feledje azonban, hogy a normális székelési gyakoriság felnőt­teknél a napi három és a heti három al­kalom között bármennyi lehet. Tehát ha hetente csak három-négyszer kell üríte­nie, ám a széklete kellően puha (mint a száraz túró), akkor nincs székrekedése.

Irritábilis bél szindróma

Ezzel a névvel jelölnek egy sor tünetből álló együttest (hasmenés, szorulás, hasfájás, görcsök), amelyet a túlérzé­keny, kiszámíthatatlanul reagáló bél­rendszer okoz.

Vastagbélrák

A végbélrákkal együttesen ez a rette­gett betegség a kilencedik leggyako­ribb halálok a férfiaknál. Szerencsére van mód az idejében történő felisme­résére és kezelésére. A rákot megelőzik a polipoknak nevezett szövetburjánzások. Ezek eleinte jóindulatúak, azonban idővel (általában mintegy 5 év alatt) egyes po­lipok elrákosodhatnak. A polipokat vi­szonylag könnyű felfedezni a szigmoidoszkóp nevű eszközzel.

Ez egy vé­kony, hajlékony cső, a végén lámpával és lencsével, amelyet az orvos a végbé­len keresztül feltol a vastagbélbe, és ezen keresztül tudja szemügyre venni a bél alsó harmadának belsejét. A da­ganatok több mint fele ezen a szaka­szon alakul ki. Ha polipokra bukkan, az orvos következő lépése a kolonoszkópia lesz. Ehhez egy, a szigmoidoszkóphoz hasonló szerszámot használ. Ezzel az orvos távolabbi bélszakaszok­hoz is elhatolhat, és el is tudja vele tá­volítani a polipokat.

Jegyezzük meg! Minden olyan férfinak el kell men­nie az említett vizsgálatra, aki a veszé­lyeztetett csoportba tartozik (közeli hozzátartozójánál – már előfordult a betegség). Mindenki, aki vérzést ta­pasztal a székletében, forduljon orvoshoz. Ilyenkor valószínűleg kolonoszkópiát fognak alkalmazni.

Aranyér

Jegyezzük meg! Képzelje azt, hogy éppen most szaba­dult meg egy jó adag száraz, kemény széklettől. Amikor feláll a vécéről, úgy érzi, mintha egy kis tojás lenne a far­pofái között.

A betegséget a végbélnyílás körüli, megduzzadt és begyulladt erek okoz­zák. Ezek az erek mindenkinél megta­lálhatók, azonban az esetek nagy ré­szében szépen belesimulnak a végbél­nyílás falába. A nyomás azonban -például, amikor a vécén erőlködik -kifordíthatja ezeket. Habár nem jelent veszélyt, és pár nap alatt elmúlik, az aranyér érzékeny lehet, és vérezhet is. Ha a belsejében vérrög keletkezik, fáj­dalmas helyi trombózis alakul ki.

A mindenhol kapható aranyér elle­ni krémek jó szolgálatot tehetnek: ned­vesítik a végbélnyílást, valamint bőr­nyugtató hatásúak, önmagukban azon­ban nem szüntetik meg az aranyeret. A meleg fürdőt is ajánlatos kipróbálni a terület megnyugtatása érdekében.

Diverticulitis

A betegség során először úgynevezett divertikulumok, vagyis kis, zsákszerű kiöblösödések keletkeznek a vastagbél falán. A zsákocskák a vastagbélből nyílnak, és a hasüreg felé domborodnak ki. A diverticulosis, amely önmagában a zsákok meglétét jelenti, nagyon gyakori jelenség a fejlett országokban, és elképzelhető, hogy az általánosnak tekinthető, finomított élelmiszerekben gazdag étrend folyománya.

A divertikulumok megléte az esetek többségében problémamentes, azonban mintegy 5 százalékban előfordul, hogy a zsákocskák elfertőződnek, begyulladnak – ez a diverticulitis. A betegség hasmenéssel vagy szorulással is járhat, és erős fájdalom kíséri, amely többnyire a hasüreg bal alsó részében fészkel, ám jelentkezhet máshol is.

A betegség szakértő kezelést igényel: az orvos antibiotikumot ír fel, valamint rostban szegény étrendet ír elő arra az időre, amíg a vastagbél „kipiheni magát”. A diverticulitis kiújulását viszont – úgy tűnik – a rostban gazdag étrenddel lehet megakadályozni. Egy kutatás eredményei szerint a rostban gazdag diétát alkalmazó betegek 10 százalékánál csökkent a tünetek kiújulási esélye. A védekezés másik formája, ha elkerüli az olyan táplálékok fogyasztását, amelyeknek a darabkái beékelődhetnek a zsákocskákba. Ez sajnos a magvakról, a pattogatott kukoricáról, a mogyoró- és diófélékről való lemondást jelenti.

Bélgyulladás

Ez a súlyos, krónikus állapot többfajta betegséget ölel fel, így a fekélyes vastag­bélgyulladást, valamint a Crohn-betegséget is. A fekélyes vastagbélgyulladás során apró sebek jönnek létre a bélfalon, amelyek hasmenést, hasfájást és véres székletet eredményeznek. A Crohn-betegségben szenvedőknél a teljes tápcsatorna gyulladásba jöhet, a nyelőcsőtől a vastagbélig, habár ez utóbbi a betegség leggyakoribb célpontja. Crohn-betegségben szenvedő emberről készült röntgenkép: jól látszanak a jellegzetes, beszűkült bélszakaszok.

A legjobb kezelések hasmenés és székrekedés ellen

Hasmenés kezelése

Először is pihentesse emésztőrendszerét, amíg az megnyugszik. Csak könnyű ételeket fogyasszon (főtt rizs, banán), amíg megerősödik. Kerülje a tejtermékeket, a fűszeres ételeket, a gyümölcsöt, az alkoholt és a kávét, amíg betegnek érzi magát. Akárcsak a hányásnál, a kiszáradás ebben az esetben is gondot okozhat, ezért igyon sok folyadékot.

Mivel a hasmenés sokszor a szervezet védekező módszere, amellyel megsza­badul valamely problémás tápláléktól, kórokozótól, ne szedjen hasmenés elleni szereket a tünetek jelentkezése utáni 6 órában. Háromféle orvosságtípust különböztetnek meg: sűrítőket, amelyek agyagot, illetve gyümölcspektint tartalmaznak (kaolinkészítmények); bélmozgáscsökkentőket (keresse a loperamidot az összetevők között); valamint e kettő kombinációjával készülő szereket. Vigyázzon: ne szedjen ilyen készítményeket, amennyiben láza van. A Diaralytéhoz hasonló szerek pedig pótolják az elveszített vizet és ásványi anyagokat.

Székrekedés kezelése

A túl gyakori szorulásos időszakok elleni legjobb kezelés a rostban gazdag, zsírban szegény étrend. Igyon sok vizet, és mozogjon rendszeresen. Időszakos szorulás ellen igyon naponta 4 pohárral több vizet, különösen a reggeli órákban. Előfordul az is, hogy a megnövelt rost- és vízbevitel eleinte egy ideig még erősíti is a szorulásos gondokat.

Ha székrekedése van, mozogjon egy kicsit többet. A fokozott fizikai aktivitás megoldhatja gondjait. Néha alkalmazhat hashajtót is, de soha ne feledje, hogy azok a szerek a jobbak, amelyek nem a bélműködést stimulálják, hanem inkább fellazítják a székletet.

A vastagbelet fenyegető betegségek

A vastagbél egészségtelen tüneteit – amilyen a hasmenés, a szorulás, a görcsök, a fájdalom – leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás (túl kevés rost) vagy vírusfertőzés, esetleg más mikrobák okozzák. Vannak azonban egyéb, súlyos megbetegedések is. amelyek már mindenképpen orvosi ellátást igényelnek. Vajon mikor kell orvoshoz fordulni? Általánosságban erre az a válasz, hogy szükség lehet egy ellenőrzésre, ha több mint egy héten át tartó, rendellenes változást észlel a bél­működésében.

Vigyázat! Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a székletében vért talál, ami biztosan nem szorulás vagy aranyér miatt került oda; avagy olyan fájdalmat érez, amire nincs egyszerű magyarázat. Ha a hasmenést erős fájdalom vagy láz kíséri, szintén ajánlatos megmutatnia magát egy szakembernek.
BetegségTünetekOkokKezelés
Irritábilis bél szindrómaHasmenés, szorulás vagy mindkettő váltakozva; hasfájás; puffadás, gázok; bágyadtság.Ismeretlen; feltehetően a stressz és a rossz táplálkozás.Étrendi változtatás, különösen a búza mellőzése; testmozgás; stresszoldás; életmód-tanácsadás.
Fekélyes bélgyulladásHasmenés; hasfájás; görcsök; véres széklet; ritkán daganatképződéshez is vezethet.Ismeretlen.Étrendi változtatások; stresszoldás; gyógyszerek; műtét.
Crohn-betegségHasmenés vagy székrekedés; hasfájás; görcsök; véres széklet; súlyvesztés; láz; bőrirritáció.Ismeretlen.Étrendi változtatások; stresszoldás; gyógyszerek; műtét.
DiverticulitisRendesen a has bal alsó részén jelentkező fájdalom, de máshol is érzékeny lehet; szorulás vagy hasmenés; hányinger; láz; hidegrázás.A vastagbél falán keletkező kis kitüremkedések elfertőződése.Antibiotikum; alacsony rosttartalmú, kímélő étrend.
VastagbélrákÁllandósuló hasmenés vagy székrekedés. Fekete, kátrányszerű széklet, vérző végbél; hosszú, vékony székletkolbászok; folyamatos ürítési érzés; indokolatlan bágyadtság; súlyvesztés; étvágytalanság.Leggyakrabba az elrákosodó bélpolipok okozzák. Lehet előzmény a fekélyes bélgyulladás is.A daganatos rész eltávolítása műtéttel; colostomia (a széklet a hasfal oldalán egy kivezetés révén tasakba ürül); sugár-, illetve kemoterápia a kiújulás megelőzésére.

Hashajtók

Az orvosok véleménye az, hogy a ritka hashajtószedés nem okoz gondot. Soha ne feledje azonban, hogy könnyű rászokni ezekre a szerekre, ami oda vezet, hogy a székrekedés állandósul, mivel az ürítésért felelős izmok elgyen­gülnek. A szorulás elleni küzdelem legjobb módja ezért mindig is a rostban gazdag étrend, a sok víz fogyasztása és a rendszeres testmozgás marad.

Ha mégis szüksége van egy drasztikus lökésre a székrekedés elmulasztására, olyan szert válasszon, amely a székletet víz beszívásával lágyítja. E szerek általában psylliumot tartalmaznak. Sokkal jobbak, kíméletesebbek, minta fenolftalein-vagy szennatartalmú, a belet erőteljesen megmozgató hashajtók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.