Házi gyógymódok

Vesekövesség: 12 védekezési mód

„Valaha azt hittem, hogy nagyon jól tűröm a fájdalmat. Fogfúráskor álta­lában nem kérek fájdalomcsillapítást, de amikor a vesekövem begörcsölt, sír­tam a fájdalomtól”, mondja Norman Ellis őrnagy, az Egyesült Államok légiere­jének nyugalmazott tisztje.

Noha az orvosok nem mindig tudják, hogy egyes embereknél miért alakul­nak ki ezek a kis só- és ásványianyag-kristályok, egy dolog biztos: fájdalmat okoznak. Néhány embernél hónapokig tart, míg egy-egy követ ki tud üríteni. Remél­hetőleg ön nem tartozik közéjük. Ma már az orvosoknak számtalan módszer áll a rendelkezésükre, hogy a betegeiket megszabadítsák a kövektől. Van azonban valami, amit nem tudnak garantálni: azt hogy nem alakul ki újabb.

„Ha egyszer már volt köve, valamivel nagyobb az esélye arra, hogy újabb kialakuljon. Ha már kétszer is volt köve, a következő kő esélye már jelentősen nagyobb” – mondja dr. Leroy Nyberg urológus.

Mielőtt azonban változtatna az életmódján, fel kell hívni a figyelmét, hogy sokféle vesekő létezik, és csak az orvos tudja biztonsággal megkülönböztetni egyiket a másiktól. Ha már az orvosa megállapította, hogy milyen típusú vese­köve van, az alábbi tippek segíthetnek csökkenteni a következő kő kialakulá­sának valószínűségét.

A természetgyógyász közbeszól

Miért használ az áfonyáié?

A néphagyomány szerint az áfonyalének jó hatása van a vesére és a vesekövekre. Mi az igazság?

„Úgy gondolom, hogy az áfonyáié savanyú vegyhatású, ezért savanyít­ja a vizeletet, ami gátolja a kalciumtartalmú kövek kialakulását. Kétlem azonban azt, hogy valaki annyit tudna inni, hogy savanyú legyen tőle a vi­zelete” – véli dr. Péter D. Fugelso.

Ez azt jelenti, hogy az áfonyáié fogyasztásának egyáltalán nincs jó ha­tása? Nem teljesen. „Mivel ez is folyadék, azt gondolom, hogy hasznos” -teszi hozzá dr. Fugelso, habár a tiszta víz ugyanazt a célt szolgálja, keve­sebb kalóriával.

Igyon sok folyadékot!

Függetlenül attól, hogy milyen vesekö­ve van, „az egyik legfontosabb megelőzési módszer a folyadékfogyasztás növelése” – mondja dr. Stevan Streem, a vesekövek szakértője. A folyadék hígít­ja a vizeletet és segít megelőzni, hogy nagy koncentráció alakuljon ki azokból a sókból és ásványokból, melyek összeállva a köveket létrehozzák.

Mennyi folyadékot kell meginni?

„Annyit, amennyi naponta legalább két liter vizeletet eredményez – tanácsolja dr. Péter D. Fugelso, a kaliforniai Burbankben a St. Joseph egészségügyi központ vesekövekkel foglalkozó rész­legének orvosigazgatója. – Ha egész nap a kertben forró napsütésben dolgozik, legalább 6-7 litert kell meginnia. Valójában az számít, hogy ebből mennyi vi­zelet képződik.” Azt ajánlja, gyűjtse a vizeletét egy üres befőttesüvegben, és mérje meg a kiürített mennyiséget.

Mérsékelje a kalcium fogyasztását!

„Az összes általunk kezelt eset 92 százalékában a kő kalciumot vagy kalciumvegyületet tartalma­zott” – mondja dr. Fugelso. Ha az orvosa azt mondta, hogy az utoljára ürített köve kalciumot tartalmazott, felül kell vizsgálnia a kalciumfogyasztását. Ha va­lamilyen táplálékkiegészítőt szed, az első dolog, hogy kérdezze meg az orvo­sát, hogy valóban szükséges-e az önnek.

A következő, hogy ellenőrizze a kal­ciumot bőségesen tartalmazó ételek, például a tej, a sajt, a vaj és egyéb tejtermékek arányát a naponta rendszeresen fogyasztott ételeiben. A cél, hogy csak csökkentse, de ne iktassa ki a kalciumot tartalmazó ételeket az étrendjé­ből. „Az étrendben található kalcium szinte teljes egészében a tejtermékekből származik” – mondja dr. Fugelso.

Ellenőrizze a gyomorbántalmakra szedett gyógy­szereit!

Bizonyos népszerű savkötők igen jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot, figyelmeztet dr. Fugelso. Ha kalciumtartalmú köve van, és közben savkötőket is szed, ellenőrizze, hogy az összetevők között szerepel-e a kalcium. Ha igen, válaszon egy másik fajtát.

Ne egyen túl sok oxalátot tartalmazó ételt!

Az összes ismert kő 60 százaléka kalcium-oxalátból áll, mondja Brian L. G. Morgan ku­tató. Ha a szervezetében minden rendben működik, a zöldségekkel és gyümöl­csökkel elfogyasztott oxalátot kiüríti. De ha kalcium-oxalát kövei vannak, a dol­gok nyilvánvalóan nem működnek teljesen zavartalanul, ezért csökkentenie kell az oxalátban gazdag ételek fogyasztását. Ezek közé tartozik a borsó, a cék­la, a fekete áfonya, a zeller, a csokoládé, a szőlő, a zöldpaprika, a petrezselyem, a spenót, a földieper, a cukkini és a tea.

Próbálja ki a magnéziumot és a B6-vitamint!

Kutatási eredmények! Svéd kutatok szerint betegeik egy csoportjánál, akik naponta szedtek magnéziumot, 90 százalékkal csökkent a kövek újbóli kialakulása.

A kutatók azt feltételezik, hogy a magnézium azért hatásos, mert a kalciumhoz hasonlóan hozzákapcso­lódhat az oxaláthoz. A kalcium-oxalát-kötéssel ellentétben ez a molekula kisebb valószínűséggel áll össze fájdalmat okozó kővé. A B6-vitamin azonban valóban csökkenti az oxalát mennyiségét a vizeletben. Egy vizsgálatban úgy találták, hogy napi 10 mg szedése hatásos.

Egyen A-vitaminban gazdag ételeket!

Mindegy, hogy milyen típusú köve van, A-vitaminra szüksége van a vizeletelvezető rendszer ép­ségéhez és további kövek kialakulásának megakadályozásához. „Naponta fo­gyasszon 5000 nemzetközi egységnyi A-vitamint, ennyi a felnőttek ajánlott napi adagja” – javasolja dr. Morgan. Ezt nem túl nehéz elérni. Egy adag párolt sárgarépában 10 500 nemzetközi egységnyi A-vitamin van. Más ételek is nagy mennyiségben tartalmazzák, például a sárgabarack, a brokkoli, a sárgadinnye, a sütőtök, az édesburgonya és a marhamáj.

Vigyázat! Ne szedjen A-vitamin táplálékki­egészítőket az orvosa tudta nélkül. Nagy adagokban az A-vitamin mérgező.

Maradjon aktív!

„Az inaktív emberek vérkeringésében nagyobb va­lószínűséggel halmozódik fel kalcium” – állítja dr. Nyberg. – Az aktivitás se­gít visszajuttatni a kalciumot a csontokba, ahová való.” Más szavakkal, ha haj­lamos arra, hogy kalciumkövek alakuljanak ki önnél, ne üljön egész nap, és várja, míg ez bekövetkezik. Kerekedjen fel, tegyen egy sétát, röptessen papír­sárkányt vagy biciklizzen.

Ügyeljen a fehérjefogyasztására!

„Közvetlen kapcsolat van a vesekövek előfordulása és az elfogyasztott fehérje mennyisége között” -mutat rá dr. Morgan.

A fehérjefogyasztás hozzájárul a vizeletben a húgysav, a kalcium és a fosz­for szintjének a megemeléséhez, ami néhány embernél kövek kialakulásához vezet. Mérsékelje a túlzott fehérjefogyasztást, ha kalciumköve van, ha pedig húgysav- vagy cisztinkövei vannak, akkor ez különösen fontos. Csökkentse a fe­hérjében gazdag ételek fogyasztását napi 175 grammra, mondja dr. Morgan. Ezek közé tartozik a hús, a sajt, a szárnyas és a hal.

Orvosi segítség

Három jó ok, hogy felkeresse orvosát

Ha már volt veseköve, és újból észleli a fájdalmat, lehetséges, hogy egy másik kő alakult ki. Menjen orvoshoz, hogy biztos legyen a dolgá­ban.

Ez különösen fontos erős fájdalom esetén, vagy ha a vizeletben vér van. Ha követ ürített, vigye el az orvoshoz laboratóriumi vizsgálatra. Ha ki­derítik, hogy milyen típusú a kő, az segít a következő kialakulásának meg­előzésében.

Az orvos megnézheti röntgenvizsgálattal, hogy milyen nagy a kő. A nagy kövek jelentős akadályt, és akár fertőzést is okozhatnak” – jegyzi meg dr. Streem. Ultrahangos vagy lézeres zúzással, ami viszonylag nem nagy beavatkozással járó módszer, szerencsés esetben megszabadulhat a kőtől. A későbbiekben újabb kövek kialakulását gyógyszerek szedésé­vel lehet megelőzni.

Szokjon le a sóról!

Ha kalciumkövei vannak, ideje, hogy vissza­fogja a sófogyasztást. „Csökkentse le a sóbevitelt napi 2-3 grammra” – java­solja dr. Morgan. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell az asztali só, a savanyú­ságok, a füstölt hús, a chips és az ömlesztett sajt fogyasztását.

Óvatosan a C-Vitaminnal!

„Ha kalciumkövekre hajlamos, csök­kentenie kell a C-vitamin-fogyasztását is – hívja fel a figyelmet dr. Morgan. A nagy mennyiségű, napi 3-4 grammnál több C-vitamin fokozza az oxaláttermelést és növeli a kövek kialakulásának a veszélyét. Nem valószínű, hogy a túl­zott mennyiségű C-vitamin ételekből származna (naponta 37 narancsot kelle­ne elfogyasztania hozzá), ezért inkább a nagy hatású táplálékkiegészítőkben kell a bűnöst keresni. Legjobb, ha egyáltalán nem szed ilyen készítményt.

Ne fogyasszon túl sok D-vitamint!

„Túlságosan sok D-vitamin bevitele magas kalciumszintet eredményezhet a szervezet minden részében” – figyelmeztet dr. Morgan. – Soha ne fogyasszon belőle a napi ajánlott 400 nemzetközi egységnél többet.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.