Masszázs fajták

Változókori panaszok tüneteinek csökkentése

A „változókor” kifejezés természetes folyamatot takar, mely mégis sok kel­lemetlen tünettel járhat. A hormonháztartás egyensúlyának megbomlása miatt sok hölgynél gyakori a hangulatingadozás, a hőhullámok, a hideg végtagok, a fejfájás. Megfelelő étrenddel, gyógynövények alkalmazásával, illetve rendszeres testmozgással megkönnyíthetjük ezt az időszakot.

Hőhullámok

Íme, néhány ötlet, mellyel enyhít­hető a hőhullámok okozta kelle­metlen érzés:

  • Fogyasszunk antioxidánsokban (például A-, C- és E-vitaminban) gazdag ételeket.
  • Szedjünk ligetszépe-kapszulát, vagy dörzsöljük bőrünkbe a növény olaját.
  • Viseljünk több vékonyabb ruha­neműt, hogy hőhullám jelentkezé­se esetén le tudjunk venni egy-két réteget.
  • A hőhullámok alváskor a leggya­koribbak; használjunk több réteg takarót.
  • Bizonyos ételek és italok növel­hetik a hőhullámok jelentkezésé­nek esélyét, és hangulatingadozá­sokat okozhatnak. Kerüljük a koffeint, az alkoholt, a cukros, fűszeres ennivalókat, illetve a forró leveseket.

Hűsítő keverék

Öntsünk két-három evőkanál jojobaolajat kisméretű tégelybe, majd adjunk hozzá néhány csepp hűsítő bors menta- és nyugtató levendula-illóolajat. Dörzsöljük a bőrbe, különösen azokon a terü­leteken, ahol melegnek érezzük a testünket.

Illatos keverék

Hangulatingadozás, fejfájás, illetve álmatlanság ellen használjuk az alábbi keveréket: nyolc milliliter jojobaolajhoz adjunk öt-tíz csepp geránium-, majoránna-, rozmaring-, ­muskotályzsálya és levendula­illóolajat. Amikor rossz a kedvünk, vegyünk pár cseppnyit a keverék­ből, és gyengéden vigyük fel a nyakunkra és az arcunkra.

Energetizáló nyújtás

A nyújtógyakorlat kiválóan alkal­mas az energiaszint növelésére, illetve a hangulat javítására. Végezzük az alábbi gyakorlatokat.

  1. Álljunk kis terpeszbe. Emeljük a karunkat, ameddig csak bírjuk – éreznünk kell, hogy a derekunk húzódik. Maradjunk így tizenöt másodpercig, illetve ameddig még kényelmes.
  2. Lassan emeljük meg az egyik térdünket, illetve az el­lentétes oldali karunkat. Váltsunk kart és lábat, s lassan vegyük föl az ütemet, majd próbáljunk gyorsítani, mintha masíroznánk vagy helyben futnánk. Pár percig végezzük.
  3. Tegyük csípőre a kezünket, majd lassan körözzünk a csípőnkkel az óramutató járásával megegyező irány­ban. Igyekezzünk egyre nagyobb köröket leírni. Tíz kör után váltsunk irányt. Ez a gyakorlat nagyon jól kimozgat­ja a csípőízületet, ráadásul endorfint (boldogsághormont) szabadít fel a szervezetben.

Kiegyensúlyozó olajok

Néhány illóolaj-keverék segíthet a hangulat javításában és a hőhullámok könnyebb elviselésében. A bergamott, a kamilla, a geránium, a levendula és a neroli mind haté­konyak hangulatingadozás és stresszes állapotok esetén. Tehetjük fürdővízbe, párologtatóba, de akár zsebkendőre is cseppenthetjük ezeket. A muskotályzsálya, illetve az édeskömény hormonkiegyensúlyozó hatású. Adjuk a fürdő­vízhez, vagy oldjuk fel hordozóolajban, és használjuk masszázshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.