Immunrendszer

Az immunrendszerrel összefüggő rendellenességek gyógymódjai

Semmi sem teszi gyorsabban szakértővé az embert, mint ha a gyereke egészségi problémával küzd.

Nézzünk meg egy megtörtént esetet - Esettanulmány

A Mississippi állambeli Olive Branchben élő Susan Simmonsnak kislánya asztmája jelentette a kihívást. Az évek során Susan számos fájdalmas tapasztalatot szerzett az immunrendszert érintő betegségek terén. Mára a lánya egészségügyi ellátásának erős, okos támo­gatója lett.

Kórházi kezelések

„Amikor Morgan született, nem sokat tudtam az asztmáról – meséli Susan -, de most a szoba túlsó végéből is diagnosztizálni tudom, ha egy gyerek asztmás. Nem vagyok szakember, de rengeteget tanultam az elmúlt években. Sok nehéz pillanatot éltem át.”

Ezek közé tartozott Morgan légúti betegségek miatti kórházi kezelése még csecsemőkorában. Aztán amikor a kislány kétéves lett, megállapították nála az asztmát, amit további terápia követett. Ám Susan és férje, Gary eltökélték, hogy lányuk egészséges, normális életet fog élni, és minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ezt biztosítsák számára.

„Számunkra a legnagyobb terhet nem a gyógyszerek, az inhalálok vagy akár az allergia elleni injekciók jelentették – magyarázza Susan -, hanem az otthonunk és az életmódunk teljes átalakítása.” Ahogy az évek múltak, az aggódó gyermek­orvosok, allergológusok, immunológusok és kórházi szakemberek számos taná­csot adtak Simmonséknak Morgan egészségi állapotának javítása érdekében, és a család mindet megfogadta.

A betartott „előírások” között szerepelt, hogy a kislányt tüdejének erősítése érdekében naponta vitték úszni.

Függöny-, szőnyeg-, plüssállat- és alvórongy­mentes világot teremtettek a lakásukban, a párnákat, matracokat és ágybetéteket műanyagba csomagolták. Egy nap sem telhet el porszívózás, valamint nedves ronggyal való törölgetés nélkül. Morgan étrendjét gondosan ellenőrzik a ki­emelten allergén ételek kiszűrése miatt. A család megvált antik ágytakaró-gyűjte­ményétől is. A legkeserűbb pirulát talán az jelentette, hogy szeretettel felújított, százéves házukból el kellett költözniük egy újabba, amelyben kevesebb poratka, penész és más allergén üthetett tanyát.

Simmonsék nagyon sokat fáradoztak, és munkájuknak meg is lett a gyü­mölcse.

A család allergológusa egyszer bevallotta Susannek, hogy Morgan aszt­mája volt – a legsúlyosabb, amivel 35 éves praxisa alatt találkozott. Ám ezt senki nem mondaná meg, ha arra a gyönyörű, egészséges, társaságkedvelő nyolcéves gyerekre néz, aki a környéken futkos, a barátaival kosarazik, babázik, és alig hi­ányzik az iskolából. „Már csak egyféle gyógyszert kell szednie – meséli Susan -, és azt reméljük, hogy hamarosan azt is abbahagyhatja.”

Szerencsére az immunrendszer hatékony működése érdekében nem minden csa­ládnak kell olyan extrém erőfeszítéseket tennie, mint Simmonséknak.

A nagy ta­nulság az ő történetükből az, hogy a jó immunológiai egészség eléréséért bizony meg kell dolgozni. Nem elég évente egyszer elmenni kivizsgálásra az orvoshoz, felíratni, majd pedig beszedni a szokásos gyógyszereket. Az önmagunkra való odafigyelés az alapja mindennek.

Nyilvánvalóan nem mellőzhetők a hagyomá­nyos orvosi módszerek, de nem árt kitekinteni az alternatív, kiegészítő orvoslás elmélete és gyakorlata felé sem.

A kezelés otthon kezdődik!

Mit lehet tenni az immunrendszert érintő betegségek és állapotok terápiája érde­kében? Saját környezetében lásson először munkához, és tegyen meg bizonyos megelőzést szolgáló lépéseket. Természetesen, ha Ön családos, a szeretteire – gye­rekeire, házas- vagy élettársára, idős szüleire, más családtagjaira – is oda kell fi­gyelnie. Szeretné kiküszöbölni a fertőző betegségeket? Az immunrendszert érintő, már meglévő problémával kell szembenéznie?

Mindenekelőtt tartsa be az egészséges otthon megteremetésének alábbi alapszabályait:

Ügyeljen a kézmosásra!

A házi egészségmegőrzés a konyhai (vagy a für­dőszobai) csapnál kezdődik. Dr. Susan Nelson, a memphisi Cypress Családorvosi és Szülészeti Központ családorvosa szerint a fertőző betegségeket kiváltó kór­okozók többsége a kéz közvetítésével jut be a szervezetbe. A kézmosás egyike a kevés kontrollálható tényezőnek, amelyek valóban hatékonyan fékezik meg a be­tegségek terjedését. Tanítsa meg gyerekeit, családtagjait, hogy az étkezések előtt, valamint vécéhasználat, piszkos környezetben való játék, munka és nyers ételekkel való foglalatosság után mossanak kezet.

Jó meleg vízzel tisztítható meg leghatékonyabban a kéz. Mivel a gyerekek va­lószínűleg nem tolerálják ezt a hőfokot, dr. Nelson azt javasolja, hagyja, hogy ők döntsenek a víz hőmérsékletéről, amennyiben egyébként mindig rendesen kezet mosnak. „A szappan növeli a káros mikrobák távoltartásának esélyét, de ha csak a kézöblítésre tudja rávenni csemetéit, már az is sokat számít.”

Jegyezzük meg! Az ideális kézmosás szappannal történik, és 15 másodpercig tart. Gyerekeit úgy tudja könnyen rászoktatni a megfelelő alaposságú kéztisztításra, hogy közben felmondatja velük az ábécét, vagy elénekeltet velük egy dalt. Ne használjon an­tibakteriális szappant, mert az a bőrön lévő hasznos baktériumokat is elpusztítja.

Alakítsa ki a család napirendjét

Számos vizsgálat azt mutatja, hogy a stressz szerepet játszik az immunrendszert érintő betegségekben, ezért a család egészsége érdekében legalább otthonában szorítsa azt a minimális szintre.

„A hét­köznapokban úgy tudja leginkább csökkenteni a stresszt, ha a gyerekeinek napi­rendje van, és az nem túl megterhelő – állítja dr. Richárd Glickman-Simon, a bostoni Tufts Egyetem Orvosi Karának orvosa és a massachusettsi watertown-beli New England Akupunktúrás Iskola egyik vezetője. – A kicsiknek kiszámít­ható napi rutinra van szükségük az alvást, az evést, a munkát, a játékot és a csa­ládi együttléteket illetően.”

Jegyezzük meg! Bármennyire rohanósak is a hét­köznapok, rendszeresen szánjon időt a gyermekeivel való beszélgetésre. Még amikor nem stresszeli őket semmi, akkor is jó tudniuk, hogy elmondhatják gon­dolataikat, félelmeiket, aggodalmaikat.

Töltsön minél több időt a szabadban. Dr. Glickman-Simon szerint az egyik legnagyobb szolgálatot azzal teszi a családtagjainak, hogy rábírja őket va­lamilyen szabad levegőn végzett tevékenységre – még ha ehhez időnként ki is kell tolni őket az ajtón.

Ennek két fő oka van. Először is, a gyerekek (és a felnőttek) a szabadban ál­talában mozognak – sétálnak, játszanak, futnak, sportolnak, kerti munkát vé­geznek stb. -, ami szinte minden szervrendszernek jót tesz. Másodszor, gyakran a beltéri környezet az, ami immunológiai betegségeket, különösen allergiát vált ki. „Tény, hogy bármennyit takarítunk is a lakásban, a levegő nem kering ugyan­olyan jól, mint odakint” – magyarázza dr. Glickman-Simon.

Kutatási eredmények! Az Egyesült Ál­lamok Környezetvédelmi Hatósága a rossz beltéri levegőt korunk öt legfőbb egészségveszélyeztető tényezője közé sorolta. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a beltéri levegő a kültérihez képest gyakran huszonötször, de olykor akár száz­szor szennyezettebb. Becslések alapján a modern ember idejének 90 százalékát beltérben tölti. Az egészségmegőrzés egyik kulcsfontosságú eleme tehát a friss levegőn való tartózkodás.

Ne feledje, hogy Ön is felelős családja egészségéért. Gondosko­dása, odafigyelése, példamutatása, az, hogy miként takarít, mit vásárol és mit főz, mindenkire kihat az otthonában. Az immunológiai problémákkal küzdő család­tagoknak nagyon különleges étrendre lehet szüksége.

A jó egészség és az orvos

Bár számos immunrendszert érintő betegség még ma, a 21. században is rejtély a modern orvostudomány számára, a családorvos, a gyerekorvos és szakorvosok segítségével bizonyos lépéseket megtehet, hogy biztosítsa a család kielégítő egész­ségi állapotát.

Ügyeljen rá, hogy családtagjai megkapják a megfelelő oltá­sokat

A védőoltás a legegyszerűbb módja annak, hogy az immunrendszert fel­készítse a kórokozók támadásaira. Bár a rutinszerű oltásoknak akadnak ellenzői, a kötelező immunizálásnak köszönhetően számos, valaha rettegett betegséget si­került teljesen kiiktatni a mai ember életéből, vagy legalábbis minimálisra vissza­szorítani előfordulásuk esélyét.

A védőoltások esetében nagyon ritkán kell egész­ségi kockázatokkal szembenézni. Glickman-Simon szerint viszont mivel egyes védőoltással megelőzhető betegségek még mindig okoznak járványokat, az elő­nyök messze meghaladják a hátrányokat.

Járjon el rendszeresen orvosi szűrő- és ellenőrző vizsgálatokra

„Az évente végzett kivizsgálások nagyon fontosak a gyerekek és a felnőttek szá­mára is – állítja dr. Nelson. – Ezek alkalmat adnak az orvosnak és a betegnek (ha gyermekről van szó, a szülőnek), hogy az általános egészségi állapotot felmérjék. Amikor egy konkrét problémával keresi fel az orvost, nyilvánvalóan nem erre fognak koncentrálni.” Figyeljen oda az immunrendszert érintő betegségek jeleire is. így többek között a fáradékonyságra, az izomfájdalmakra vagy a makacs nát­hára, köhögésre.

Dolgozzanak csapatként orvosával

„Az internet elterjedése óta az egyik legérdekesebb fejlemény az egészségügyi ellátásban, hogy sok páciens szinte többet tud a problémájáról, mint az orvosa – meséli dr. Glickman-Simon. – Egy orvosnak rengeteg betegségről kell információval rendelkeznie, de Ön fóku­szálhat csak a sajátjára.”

Az orvos-beteg kapcsolat ilyen irányú megváltozásának igen kedvező hatásai lehetnek

A lényeg, hogy partnerek legyenek az Ön egészségügyi ellátásában. „Támaszkodjon az orvosára, aki felvilágosítással szolgálhat a hagyományos és al­ternatív kezelési lehetőségekről – tanácsolja dr. Glickman-Simon. – Együtt kidolgozhatnak egy olyan tervet, amely ötvözi az Ön által szerzett ismereteket az orvos szakmai tudásával és tapasztalatával. Mód nyílik arra is, hogy orvosa a meg­felelő szakorvoshoz irányítsa tovább.”

Jegyezzük meg! Különösen fontos szorosan együttműködni a gyerekorvossal, ha a gyerek bár­milyen immunrendszert érintő állapot jeleit mutatja, mivel a kezelési ajánlások és a szedhető gyógykészítmények mennyisége, dózisai gyermekek esetében draszti­kusan eltérhetnek a felnőttekétől.

Ha lesújt a betegség

Lehet bármilyen óvatos, vannak időszakok, amikor az influenza vagy egy csúnya nátha minden családba bejut. Lehetetlen feladatnak tűnik megfékezni a terjedését. A következő, dr. Nelson által ajánlott módszerek révén leküzdheti, illetve a le­hető legkevesebb szenvedéssel vészelheti át a betegségeket.

Mindenki csak a sajátját

Tanítsa meg a gyerekeit, hogy egymás hol­mijainak használata – különösen, ha valaki nincs jól a családban – egyenes út az egészségi problémákhoz. A fésűk és hajkefék, sapkák, kabátok, tollak és ceruzák, párnák, takarók, törülközők és játékok mind betegségeket rejthetnek. Segíthet megelőzni a kórokozók terjedését, ha a nátha- és influenzaszezonban nem nyúlnak a másik dolgaihoz.

Még fontosabb, hogy ne osztozzanak az ételen vagy kóstolják meg egymás harapni valóit, és anyuka, apuka se egye meg a maradékot a gyerek tányérjáról.

Tartson tisztaságot

Dr. Nelson szerint a konyhai pultokat, kilincseket és játékokat 10 százalékos hipóoldattal letörölve vírusmentessé teheti ezeket a fe­lületeket. (Az oldatot tegye szórófejes flakonba, ne szabad kézzel dolgozzon vele.) Ha a betegség nehezén túl vannak, az ágyneműt forró vízzel kimosva megszaba­díthatja otthonát a kórokozóktól, amelyek egyébként mindenhol elterjednének.

Figyelje a lázat, de ne essen pánikba

Bár a hagyományos orvoslás hívei gyakran azt ajánlják, hogy a láz első jelére orvoshoz kell fordulni, érdemes megfontolni az alábbiakat. A láz az immunrendszer egyik módszere a fertőzés el­leni mozgósításra, és amíg nem szökik túl magasra (gyerekeknél 38,9, felnőtteknél 38,5 Celsius-fok fölé) vagy nem tart két napnál tovább, dr. Nelson azt mondja, nincs ok az aggodalomra. Az esetek többségében ugyanaz lesz az eredmény. Vírusfertőzésről van szó, amely magától elmúlik.

Ne várja el, hogy gyógyszert írjanak fel

Amikor úgy dönt, hogy elmegy az orvosi rendelőbe, mert Ön vagy a gyereke rosszul van, tartsa szem előtt, hogy az orvos felkeresésének nem szükségszerű velejárója a rengeteg gyógy­szer felírása. A legtöbb náthát és influenzát vírusok okozzák, amelyek nem rea­gálnak az antibiotikumokra. Lehet, hogy az orvos tud ajánlani bizonyos készít­ményeket, például köhögés- és lázcsillapítót a tünetek enyhítésére, de biztos gyógymódot nem minden esetben képes mondani.

Amennyiben a problémáját bakteriális fertőzés okozza, az orvos antibiotikum alkalmazását fogja javasolni. De ha a betegség vírusos, ne kérjen ilyen készítmé­nyeket „a biztonság kedvéért”.

Ahol a hagyományos orvoslás találkozik az alternatív gyógymódokkal

Az immunrendszert érintő betegségben szenvedők egy része számára az alternatív kezelésnek különös vonzereje van. „Az alternatív és kiegészítő terápiák olyan problémákra összpontosítanak, amelyek a tüneteket okozzák vagy azokat súlyos­bítják” – magyarázza dr. Greenfield. Ha a hagyományos nyugati beavatkozásokkal kombinálják, az alternatív terápiák nagyban hozzájárulhatnak a tünetek enyhíté­séhez, míg végül az illető gyógyultnak érzi magát.

Az alternatív gyógymódok azonban nem helyettesíthetik a hagyományos or­voslást!

Az allergológussal, belgyógyásszal vagy gyerekorvossal való konzultációt ne mellőzze csak azért, mert egyúttal akupunktőrhöz vagy homeopatához is for­dult. Ehelyett találja meg a különböző kezelési programok összehangolásának módját, hogy azok kiegészíthessék egymást. Az alábbi tanácsok segíthetnek abban, hogyan fogjon neki ennek a munkának.

Avassa be az orvosát

Szeretne kipróbálni egy alternatív kezelést? Akkor lesz a leghatékonyabb, ha az orvosa áldását adja rá. „Mindenképpen olyan szak­emberrel működjön együtt, aki osztja az Ön értékrendjét – mondja dr. Green­field. – Nem okvetlenül szükséges, hogy kezelő- vagy háziorvosa értsen a kiegé­szítő terápiákhoz, de nem árt, ha nyitott gondolkodású.” Ugyanakkor rámutat, hogy egy szkeptikus orvost sem kell feltétlenül elutasítani. De az a szakember, aki kategorikusan nemet mond az alternatív terápiákra, valószínűleg nem a legjobb választás az efféle lehetőségeket is szívesen igénybe vevő betegnek.

Tipp: vigyen orvosának néhány oldalnyi tájékoztató anyagot arról a kezelésről, amit szeretne kipróbálni. Figyelje meg, miként reagál. Érdeklődést mutat? Akkor va­lószínűleg jó kezekben van.

Előfordulhat, hogy orvosa a kérdéses alternatív terá­piáról szerzett információk alapján azt tanácsolja, ne alkalmazza azt az állapotával járó lehetséges veszélyek vagy más gyógyszerekkel való esetleges kölcsönhatás miatt. Ebben az esetben is szinte biztos, hogy megfelelő szakembert választott. De ha az orvos még a kérdéseit is rögtön Önbe fojtja, lehet, hogy érdemes új szakember után néznie, javasolja dr. Greenfield.

Készüljön fel a pluszmunkára

Dr. Greenfield szerint az alternatív or­voslás alkalmazása jelentős kötelezettségekkel jár. „A könyvtárban tett látogatás, az interneten való keresgélés, a telefonos érdeklődés csupán a jéghegy csúcsa. Az alternatív terápiák nem csak egy másik tablettát jelentenek” – magyarázza. Ezek a gyógymódok kitartást és lényeges változásokat igényelnek a napi életvitelben.

A beteg felelőssége

A hazai természetgyógyászok működése 1997 óta jogilag szabályozott (A 11/1997. [V. 28.] NM rendelet rendelkezik a természet­gyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről). A jogi előírások meghatározzák, hogy mely természetgyógyászati feladatokat láthat el kizárólag orvos vagy felsőfokú egészségügyi végzettségű személy.

A többi természetgyógyászati tevékenységet is csak az gyakorolhatja, aki képzése során az egészségügyi és ter­mészetgyógyász alapmodul sikeres letétele után a szakmai vizsgát is megszerzi. A természetgyógyászati tevékenységre az engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adja ki és időnként ellenőrzi is a rendelőkben. Mindig olyan természetgyógyászhoz forduljon, akinek megvannak a megfelelő engedé­lyei.

Vigyázat! Az alternatív terápiák kevésbé szabályozottak, mint a hagyományos orvoslás. Önnek kell ezért meggyőződnie arról, hogy az akupunktúra, a homeopátiás gyógymód vagy gyógynövénykészítmény valóban megfelelő-e. Az alábbiakban rövid útmutatást olvashat a különböző alternatív terápiákról.

Akupunktúra

„Láttam már példát arra, hogy az akupunktúra igen kedvezően befolyásolta az immunológiai betegségben szenvedők egészségét” – mondja dr. Greenfield. Akupunktúrával bizonyíthatóan enyhíthetők az asztmának, az artritisznek, a migrénes fejfájásnak, a paralízis egyes típusainak, az isiásznak és a gyul­ladásos bélbetegségnek, többek között a Crohn betegségnek a tünetei. Különösen hasznos lehet krónikus fájdalom, fáradtság és hányinger csillapításában.

Figyelem! Magyar­országon csak orvosi végzettséggel lehet akupunktúrás kezelést végezni.

Homeopátia

A homeopátiában jártasak szerint egy töményen alkalmazott szer egészséges személyeknél tüneteket válthat ki. Ugyanettől az anyagtól, ha extrém nagy hígításban alkalmazzák, egy ugyanilyen szimptómáktól szenvedő beteg jobban érezheti magát. Dr. Greenfield szerint a homeopátiának, akárcsak az aku­punktúrának az a célja, hogy helyreállítsa az egyensúlyt a beteg szervezetben.

Jegyezzük meg! Egyes szakértők a homeopátiát különösen az asztma és az allergia kezelésénél tartják hatékonynak.

Mivel a homeopátiás készítmények kulcsfontosságú összetevőit nagymér­tékben hígítják, használatuknak kicsi a kockázata. Az egyetlen jelentős veszély, mutat rá dr. Greenfield, hogy az emberek időnként abbahagyják az orvosilag szükséges megszokott gyógyszereik szedését, és úgy döntenek, hogy csak a ho­meopátiás gyógymódot alkalmazzák. „A homeopátia jól kiegészíti a hagyomá­nyos orvoslást, és hosszú távon helyettesíthet egyes kezeléseket. Az efféle kúrát azonban szigorúan felügyelnie kell az orvosnak” – magyarázza. A homeopátiás kezelés végzése Magyarországon szintén orvosi végzettséghez kötött.

Gyógynövények és táplálékkiegészítők

A gyógynövény tartalmú és egyéb táp­lálékkiegészítők terén a bőség zavarával kell megküzdenie a fogyasztónak. Ám egyes gyógynövényeknek és kiegészítőknek megéri utánajárni. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy például a glükózamin-szulfát ugyanolyan jól eny­híti az artritiszes fájdalmat, mint az ibuprofen. Állatokkal végzett laborkísérletek pedig azt sugallják, hogy a zöld tea az artritisz megelőzésében is segíthet.

Gyógykészítmények - fontos tudnivalók!

Akárcsak az orvosságokhoz, a gyógynövénykészítményekhez adott tájékoz­tatót is gondosan el kell olvasni. Érdemes olyan szert keresni, amelyen fel van tüntetve az aktív hatóanyag mennyisége. Válassza a jó hírnevük megőrzésére in­kább ügyelő jelentősebb gyártók termékeit, mert ezek nagyobb valószínűséggel tartalmazzák a jelzett mennyiségű hatóanyagot.

Magyarországon a Gyógyszeré­szeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézeten (GYEMSZI) belül működő Országos Gyógyszerészeti Intézet, az OGYI által engedélyezett termékek bevizsgáltak, így biztosan megtalálható bennük az előírt hatóanyag. Tisztázzon minden, az adott készítmény alkalmazásához kapcsolódó kérdést, kü­lönösen azt, hogy milyen gyógyszerekkel nem szabad együtt szedni.

Stresszcsökkentő terápiák

E tág fogalomba beletartozik a masszázs, a jóga és a hipnózis, de akár a helyi lakó- vagy templomi közösség életében való részvétel is. „Az évek során azt tapasztaltuk, hogy az olyan tevékenységek, mint a masszázs és a jóga, valóban befolyásolják az emberek stressz-szintjét és ezáltal az általános egészségi állapotukat” – mondja dr. Greenfield. Sok múlik természetesen azon, hogy a szervezetben „milyen gombokat nyomogat” a terápia. Valószínű azonban, hogy az ilyen típusú kezelések előnyei a gyakorlásuk során az emberek között lét­rejövő csendes, békés kapcsolatból fakadnak.

Létezik két igen hasznos stresszcsökkentő módszer, amelyeket kipróbálhat saját magán, de gyermekeit is megtaníthatja rájuk. Ezek a relaxáció és a vizuali­záció. „A relaxációs technikák célja, hogy hozzájáruljanak azoknak a fizikai vá­laszoknak az enyhítéséhez, amelyekkel a szervezet a krónikus stresszre reagál” – magyarázza dr. Greenfield. A szakember szerint az adrenalinlökés, valamint a szívritmus és a légzés szaporábbá válása a szervezet ősidők óta meglévő módszere arra, hogy felkészüljön a harcra vagy a menekülésre. Ez a folyamat, ha nem kö­vetkezik be túl sűrűn, valójában jót tesz.

„A probléma az, hogy időnként annyira stresszes az életünk, hogy állandóan ebben a feszült, készenléti állapotban vagyunk” – állítja dr. Greenfield. Bár a stresszválasz rövid távon fokozza a fizikai és szellemi képességeket, gyakori elő­fordulása legyengíti az immunrendszert, és fizikailag megterhelővé válik.

Mindenki más-más relaxációs technikát találhat hatékonynak, de a kulcsele­mek általában ugyanazok.

Ügyeljen arra, hogy a gyakorlatok végzése során semmi ne terelje el a figyelmét. Üljön vagy feküdjön le egy kényelmes pozícióba, amely segít ellazulni. Aztán lélegezzen lassan és mélyen, hasi légzéssel. Dr. Greenfield szerint pusztán ez az egyszerű légzéstechnika segíthet visszaterelni a szervezetét és a lelkét a nyugalmi állapotba, valamint megszüntetni a stresszválaszt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.