Tanácsok az egészséges szívért

Mítosz és valóság – a szénhidrátok igazi arca!

A csökkentett szénhidráttartalmú fogyókúrás prog­ramok, köztük az Atkins-diéta divatja komoly vitákat kavart a táplálkozástudományi szakértők, orvo­sok és állami egészségügyi szakemberek körében. Többségük egyetért abban, hogy a jó egészséghez nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrend, amely­ben fontos szerepe van a szénhidrátoknak – a napi kalóriabevitelnek legalább az egyharmadát kell adniuk -, valamint a zsíroknak, a fehérjéknek, a gyümölcsöknek és a zöldségeknek.

Mennyire lehet hát vonzó és hatékony a szén­hidrátszegény táplálkozás?

A divat nyomán szám­talan receptkönyv és speciális üdülési program jelent meg, a szupermarketek polcain pedig új, „szénhidrátszegény” kenyerek, tészták, csokoládék, energiaszeletek és sörök bukkantak föl.

A szénhidrátszegény diéták divatjának alap­eleme az az állítás, hogy ilyen táplálkozás mellett gyorsabb és egyszerűbb a súlycsökkenés, mert a vércukorszint alacsonyabb és kevésbé ingadozik. A valóságban azonban korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Senki sem tagadja, hogy célszerű csökken­teni a finomított szénhidrátok – a sütemények, a fehér kenyér, a fehér rizs és a chipsek – mennyisé­gét az étrendben, viszont számos diéta komolyan veszélyezteti a szívet azáltal, hogy valósággal démonizálja a szénhidrátok minden fajtáját.

Ha feketelistára tesszük a gyümölcsöket, a zöldségeket és a teljes értékű gabonakészítménye­ket, megfosztjuk keringési rendszerünket számos olyan, védelmező hatású anyagtól, amelyre pedig naponta szüksége van: az oldható rostoktól, egyes vitaminoktól, ásványi anyagoktól és antioxidánsoktól. Ráadásul, ha helyettük nagy mennyiségben fo­gyasztunk telített zsírokat, az további veszélyeket jelent a szívünkre és a vérnyomásunkra.

Kutatási eredmények! A vizsgálatok kimutatták, hogy a mérsékelt szénhidráttartal­mú, gyümölcsöket, zöldségeket és teljes értékű gabonaféléket is kínáló étrend hosszú távon legalább olyan alkalmas a fogyásra, mint a szénhidrátokban szegény diéta – még talán hatékonyabb is annál.

Ami pedig a drága, feldolgozott, szénhidrát­szegény ételeket illeti, ne feledjük, hogy bár a „2 nettó szénhidrát” jelzetű csokoládé fogyasztó hatásúnak látszik, valószínűleg legalább annyi kalória és zsír van benne, mint a hasonló, de normális szénhidráttartalmú készítményekben.

A „szénhidrátszegény” tehát inkább csak mar­ketingfogás, amely ma ugyanolyan hatásos, mint az 1990-es években a „zsírszegény” volt. A termé­kek a csomagolásukon feltüntetett ígéretektől egészségesebbnek, kevésbé hizlalónak, már-már varázslatosnak tűnhetnek – de a csokoládé ettől még csokoládé marad, így érvényes rá a hízás első természeti törvénye is: aki túl sok kalóriát fogyaszt, az hízni fog.

Mítosz és valóság

A számos szénhidrátszegény étel és a rájuk épülő diéták ígérete a táplálkozástudomány néhány alap­tételén nyugszik. A szénhidrátok valóban növelik a vércukorszintet, mivel nagy mennyiségben juttat­ják a szervezetbe annak kedvenc üzemanyagát, a glükózt. Amikor a glükózszint megemelkedik, a hasnyálmirigy inzulint termel, és a sejteket cukortárolásra készteti.

Hívei szerint a kevés szénhidrátot tartalmazó étrend azért teszi könnyebbé a fogyást, mert az egyenletesen alacsony szinten maradó vércukor­szint nem engedi kitörni az evési vágyat. Ám a módszer következő lépése már jóval vitatottabb: azt mondják, hogy az anyagcserét is megváltoztat­ja, így a szervezet több zsírt bont le, s az elfo­gyasztott kalóriákból kevesebb raktározódik el zsírként. Vajon valóban így történik?

Nos, a szénhidrátszegény fogyókúrás progra­mok hatásosak – egy ideig. A fogyókúrázók súlya eleinte gyorsan csökken, mivel a raktározott szén­hidrátok (az úgynevezett glikogén) elégetése során víz szabadul fel. Lényegében tehát ilyenkor a vízfeleslegtől szabadul meg a szervezet.

Szénhidrát-kislexikon

A szénhidrátokra vonatkozó szakkifejezések magyarázata az alábbiakban olvasható.

 • Szénhidrátok Az emberi étrendet alkotó há­rom fő tápanyagcsoport egyike (a zsírok és a fe­hérjék mellett). A szénhidrátok változatos fel­építésű szerves vegyületek, amelyeket a növények állítanak elő szénből, hidrogénből és oxigénből.
 • Összetett szénhidrátok Olyan bonyolult szer­kezetű szénhidrátok, amelyek glükózzá bontása az emésztés során hosszabb ideig tart. A nyers vagy természetes állapotú növényi tápanyagok nagyrészt összetett szénhidrátokból állnak, vala­mint rostból, növényi zsírokból és gyógyhatású tápanyagokból. A tápláló összetevők és a lassú emésztés remek kombinációja sorolja a természe­tes állapotú növényeket az ember legegészsége­sebb táplálékai közé. A fogyókúrás szakértők többnyire „jó” szénhidrátoknak nevezik őket.
 • Egyszerű szénhidrátok Kémiailag egyszerű molekulák, amelyek így gyorsan glükózzá, azaz vércukorrá bomlanak. Noha egyes növényi táplálé­kok, például a burgonya vagy a sárgarépa, eleve sok egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, az étren­dünkben előforduló egyszerű szénhidrátok java ré­sze a gyártás során történő finomítás eredménye. A leggyakoribb egyszerű szénhidrát a finomliszt,a finomított cukor és a fehér rizs. A szénhidrátok egyszerűvé tétele során gyakran eltávolítják az eredeti növény rostjait, növényi zsírjait és mikro-tápanyagait, s ezzel az adott élelmiszert meg­fosztják tápértéke java részétől. A fogyókúrás szakértők szerint ezek a „rossz” szénhidrátok.
 • Nettó szénhidrátok (más néven „ható szénhid­rátok”) Viszonylag új, főleg az USA-ban használt fogalom; a nettó szénhidrát lényegében összetett szénhidrát, annak rosttartalma és bizonyos termé­szetes édesítőanyagai nélkül. Az elmélet szerint ezek a szénhidrátoknak azok a részei, amelyek hatással vannak a vércukorszintre; a táplálkozási szakértők többsége azonban hiteltelennek és haszontalannak tartja ezeket az értékeket.

A burgonyák többsége gyorsan megemésztődik, ám az újburgonya glikémiás indexe kedvezőbb.

A táplálkozási szakemberek viszont úgy vélik, hogy ez a fajta fogyás nem valamiféle anyagcsere varázslat, hanem egyszerűen a fogyás első törvé­nyének megnyilvánulása: fogyasszunk kevesebb kalóriát, és fogyni fogunk. Egyes fogyókúrázók azt állítják, hogy ezzel a módszerrel kiküszöbölhe­tők az evési vágy rohamai, mások viszont inkább émelygésről és fejfájásról számolnak be. Ha a szer­vezetben a zsírok szénhidrátok nélkül bomlanak le, ketonoknak nevezett anyagok képződnek, amelyek csökkentik az étvágyat, ám a tartósan magas keton-szint kiürítheti a csontok ásványianyag-kész­leteit, amitől a csontok törékennyé válnak.

A glikémiás index rejtelmei

A glikémiás index (GI) a vércukorszintre gyakorolt hatásuk szerint rangsorolja a szénhidrátokat. A leg­magasabb GI értéket azok a típusok kapják, amelyek a szervezetben nagyon gyorsan lebomlanak; a lassan emésztődő és felszívódó, s emiatt cukortartalmukat csak fokozatosan felszabadító szénhidrátok Gl-je viszont alacsony. Kimutatták, hogy az alacsony Gl-értékű ételek fogyasztása csökkentheti az „ártalmas” LDL-koleszterin szintjét és növelheti a „jó” HDL-ét, segíthet a fogyásban, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kockázatának csökkentésében. A GI-lista azonban meglehetősen furcsa: a sárgarépa Gl-je például magasabb, mint jó néhány süteményé.

Ráadásul egy adott étel vércukorszintre gyakorolt teljes hatásának kiszámításához figyelembe kell venni az adag nagyságát, a vele együtt fogyasztott egyéb ételeket (a zsírok és fehérjék lassítják a cukrok felszívódását), valamint az étel elkészítési módját is – a lassan kelt kenyér Gl-je például alacsonyabb a „gyorsélesztővel” készültnél.

Mindez rettenetesen bonyolultan hangzik, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ne is törődjünk a kép­lettel, de a glikémiás indexről se feledkezzünk meg, hanem az alábbi tanácsokat megfogadva csökkentsük étkezéseink Gl-jét.

 • Fehér kenyér helyett fogyasszunk zab-, árpa- és búzakorpa-alapú gabonakészítményeket vagy teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut
 • Gyümölcslevek helyett fogyasszunk inkább egész gyümölcsöket, ezeknek ugyanis alacsonyabb a Gl-je.
 • Együnk sok zöldséget, köztük hüvelyeseket (bab, lencse, borsó). A főzéskor felhasznált hüvelyesekkel csökkenthetjük az elkészült étel Gl-jét.
 • A burgonya gyorsan megemésztődik, de javíthatunk glikémiás indexén azzal, ha újburgonyát választunk (ennek közepes a Gl-je), illetve ha a héjával együtt fogyasztjuk. Inkább édesburgonyát használjunk.
 • A durumtészta Gl-je alacsony, ezért kiváló alternatívája lehet a magas GI-jű burgonyának és rizsnek.
 • A salátákhoz készítsünk ecetes öntetet, mert az ecet jelentősen csökkenti az ételek Gl-jét.
 • Együnk kevéske zsírt és fehérjét is. Az almaszeletekhez pl. uzsonnára együnk egy kis mogyoróvajat is.

Mit mutatnak a bizonyítékok?

A szénhidráttudatos táplálkozás gyorsíthatja a kez­deti súlycsökkenést, ám ennél sokkal több nem mondható róla; a végeredmény pedig sok esetben nem éppen látványos.

Kutatási eredmények! A pennsylvaniai egyetem ku­tatói egy éven át tartó vizsgálatuk során 63 fogyó­kúrázót figyeltek meg, s azt tapasztalták, hogy a szénhidrátszegény diétát alkalmazók az első hat hónapban 4%-kal többet fogytak, mint a hagyomá­nyos, csökkentett kalóriabevitelű diétát követő tár­saik, ám az egy év leteltével a két csoport fogyási eredménye között nem volt lényeges különbség.

Az amerikai Országos Testsúlyellenőrző Inté­zet munkatársai 2681 olyan fogyókúrázót vizsgál­tak meg, akik legalább egy éven át voltak képesek megtartani legalább 13,5 kg súlycsökkenést, és azt találták, hogy a csoport tagjainak mindössze 1%-a alkalmazott szénhidrátszegény diétát, s ebből arra következtettek, hogy ez a fogyókúrás módszer nem idéz elő tartós, a leadott súly visszaszerzését gátló anyagcsere-változást.

A surreyi egyetem kutatói egy olyan csoportot kísértek figyelemmel, amelynek tagjai négy különböző fogyókúrás programot alkalmaztak, köztük az Atkins-diétát. Mindegyik módszer haté­kony volt bizonyos fokig, de a szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy személyenként változó, melyik diéta válik be a legjobban, s a vizsgált fogyókúrák egyike sem bizonyult kiugróan sikeresnek.

Sok zsír + kevés szénhidrát = veszély

Dr. Atkins diétája – a legrégebbi és leghíresebb szénhidrátszegény fogyókúra – az első, legszigo­rúbb fázisban mindössze napi 20 g szénhidrát fo­gyasztását engedélyezi úgy, hogy a gabonafélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök, a pékáruk, a rizs, a bur­gonya, a tészta és a keményítőtartalmú zöldségek fogyasztását szinte teljesen tiltja. Ezzel egy időben nagy mennyiséget enged enni marha-, sertés- és csirkehúsból, tojásból és vajból, ám ez a rengeteg telített zsír jelentősen növelheti a szívet veszélyeztető LDL-koleszterin szintjét – miközben a sajátos étrend megfosztja a szervezetet a plakk képződést gátló, a zöldségekből, gyümölcsökből és gabona­félékből származó antioxidánsoktól.

A szénhidrátszegény étrendek emellett fehér­jékben is gazdagok, ezért kockázatosak a cukor­betegek számára, mivel felgyorsíthatják a diabéteszes vesebetegség súlyosbodását.

A szénhidrátszegény nem kalória­szegény

Sok szénhidrátszegény étel azzal „fúrja meg” a fogyókúrás erőfeszítéseket, hogy legalább ugyan­annyi – ha nem több – kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos megfelelőik. Sokuknak a zsírtartal­ma is nagyobb. Ez különösen igaz a csökkentett szénhidráttartalmú finomságokra, például a jég­krémre, a tésztára és az édességekre.

A lényeg: a szívspecialisták szerint nem annyira a szén­hidrátokra, mint inkább a kalóriákra kell figyelni. Az emberek azért híznak, mert több kalóriát visz­nek be a szervezetükbe, mint amennyit felhasznál­nak – már csak azért is, mert nagyon keveset mozognak.

A „szemétkaja” szénhidrátszegényen sem egészséges

Ha valamilyen szénhidrátszegény ropogtatnivalót majszolunk abban a hitben, hogy az a fogyás szempontjából jobb választás egy darab zöldségnél vagy gyümölcsnél, azzal duplán hibázunk: meg­fosztjuk szervezetünket számos szívbarát táp­anyagtól és rosttól, s az sincs kizárva, hogy jó néhány „üres” kalóriát is elfogyasztunk.

Erre egy példa: napi 40 g szénhidrát bevitelé­hez ehetünk 1 almát, 1 banánt és 1 szelet, teljes ki­őrlésű lisztből készült pirítóst (ez összesen is csak 200 kcal, viszont jókora adag antioxidánst, vita­mint és ásványi anyagot is tartalmaz). Ha viszont ezt a 40 g-ot szénhidrátszegény ropogtatnivalók formájában fogyasztjuk el, a kalóriabevitel három­szor nagyobb is lehet, miközben szinte semmilyen egyéb tápanyaghoz nem jutunk.

Amit a finomított szénhidrátokról tudni kell

A finomított szénhidrátokat – például a fehér kristálycukrot, a fehér kenyeret és a fehér rizst – előállításuk során megfosztották az emésztést lassí­tó értékes anyagaiktól, így a szervezetbe kerülve azonnal megugrik tőlük a vér cukorszintje. A has­nyálmirigy válaszul nagy mennyiségű inzulint ter­mel, hogy a sejtek könnyebben felszívják a cukor­többletet, csakhogy a túl magas inzulinszint a koleszterin- és a trigliceridszintet is megemeli.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársai 1984 és 1996 között több mint 74 000 ápolónő egészségi állapotát követték nyomon, s azt találták, hogy a sok finomított szén­hidrát fogyasztása kétszeresére növeli a szívbeteg­ség kockázatát. Mint megállapították, a finomított szénhidrátokban gazdag étrend hatására megnő a trigliceridszint, csökken a szívet védő HDL szint­je, s megnőhet a vérnyomás és az artériákat veszé­lyeztető gyulladások gyakorisága.

A szénhidrátszegény diéták körüli nagy felhaj­tás egy másik alapvető igazságot is háttérbe szorít: fontos, hogy fehérjéket és zsírokat is együnk. Mindkettő segít az állandó vércukorszint fenntartá­sában, s ezzel megelőzik a hirtelen feltámadó éh­ségrohamokat. A „jó zsírok” nem növelik az LDL-szintet, megakadályozzák a HDL-szint túlzott csökkenését (ami pedig komoly veszély a zsírsze­gény diéták esetében), és védik a szívet a veszélyes ritmuszavaroktól.

Fontos! A telített zsírokban szegény fehérjetartalmú ételek – így a sovány marhahús, a csirkehús és a tojás – fontos, a szívet védelmező tápanyagokat tartalmaznak, s olyan aminosavakkal látják el a szervezetet, amelyek nélkülözhetetlenek a szív­izom és az egyéb szövetek újjáépítéséhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.