Koleszterin szívinfarktus

A telített zsírok fogyasztásának csökkentése – A húsok és a tejtermékek fogyasztását csökkentenünk kell!

Mit is jelent ez valójában?

A táplálkozási felmérések szerint a lakosság az összakalória-felvétel megközelítően 15-17%-át fedezi telített zsírokból. Ha ezt az arányt a javasolt 10% alá tudnánk csökkenteni, az min­den más diétás kezelés nélkül is mintegy 0,5 mmol/l-rel csök­kentené a koleszterinszintet. Ez azt jelentené, pl. hogy a ma­gyar lakosság 5,7 mmol/l-es átlag koleszterinszintje épp a nor­málisra, 5,2 mmol/l-re csökkenne.

A telített zsírok fogyasztása elvileg a minimumig csökkenthe­tő lenne, mert ezek nem tartalmaznak nélkülözhetetlen zsírsa­vakat.

Miben található meg telített zsírsav? – A vörös húsok a nyertesek!

A legtöbb telített zsírsav állati eredetű rejtett zsír formájában a vöröshúsokban (sertés, marha, bárány) és a nem lefölözött tejtermékekben fordul elő. A telített zsírok jó részét az Amerikából Európába is átterjedt hamburger, va­lamint a divatossá vált, egészségesnek nevezett sajtok fogyasz­tásával vesszük fel. Természetesen az étkezés során nem telí­tett zsírokat, hanem különféle zsírsavakat tartalmazó zsíro­kat, ételeket fogyasztunk.

A telített zsírsav a vörös husokban található meg például a sertés húsban.
A telített zsírsav a vörös husokban található meg például a sertés húsban.

Nagyon fontos, hogy ezekben mi­lyen a telítetlen és a telített zsírok aránya. A húsokéhoz hason­lóan kedvezőtlenül kicsi ez az arány a vajban (0,14) és a ser­tészsírban (0,23-0,30).

Mit érdemes ennünk? – Változtassunk időben!

A növényi eredetű élelmiszerek sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak, a belőlük készült olajok közül csak a kókusz- és a pál­maolajnak nagy a telített zsírsav-tartalma, de ezeket hazánk­ban alig használják. A olajokból készült margarinokban a te­lítetlen és a telített zsírsav aránya kedvező, a Rama marga­rinban pl. 0,92.

Hazánkban sajnos elég sokan fogyasztanak zsírt!
Hazánkban sajnos elég sokan fogyasztanak zsírt!

Hazánkban még mindig igen nagy mértékű a zsírfogyasztás, az összenergia-fogyasztás mintegy 38%-a. Ebből kb. 30 kg a lát­ható zsír, döntően sertészsír, melyből 5-6 évvel ezelőtt még 23 kg-t fogyasztottunk évenként, 5 kg növényi olaj és nagyjá­ból 2,5 kg vaj és margarin mellett.

Bizony a rejtett zsírok is léteznek!

Az összzsírfogyasztáshoz tartozik még közel 20 kg-nyi rejtett zsír, ennek több mint fele a sertéshús fogyasztásából származott. Igen nagy mennyiségű rejtett zsírt fogyasztunk tejtermékekkel is. A 90-es évek má­sodik felében szerencsére és nem kis mértékben az egészség­ügyi felvilágosítás és részben az árviszonyok megváltozásának hatására a háztartási zsiradékok forgalmában jelentős változás következett be. Megszűnt a sertészsír dominanciája, ezt megelőzte az olajfogyasztás, sőt helyenként a margarin fogyasztás is, a vaj fogyasztása pedig továbbra is alacsony ma­radt.

Jegyezzük meg! Fentiekből következik, hogy ha a telített zsírbevitelt csökken­teni akarjuk, akkor elsősorban a zsíros ételek, húsok, tej­termékek fogyasztását kell csökkentenünk! Az ún. fehér húsok zsírtartalma alacsonyabb, például a bőre nélkül fo­gyasztott pulyka- és csirkehús, valamint a vad- és halhús.

A kóros zsírfogyasztás a civilizált országokban csak mintegy 200 éve alakult ki. Az élelmiszeripari forradalom számtalan élvezetes zsíros húskészítményt, sajtot, tejterméket produkált. Ugyanakkor ezek nagyrészének magas a zsírtartalma, az olasz felvágott 30%, a turista szalámi 43%, a gyulai kolbász 45% zsírt tartalmaz, ezeket magas koleszterinszint esetén ki kell ik­tatni az étrendből.

Az sem mindegy persze, hogy a marha vagy a disznóhús melyik részét fogyasztjuk. A marhahúsok kö­zül a bélszín és a lapocka soványabb, mint a hátszín, a sertés­húsok közül pedig a karajban van a legkevesebb zsír. A húské­szítmények közül elvileg 20%-nál kisebb zsírtartalmú a pári­zsi és a virsli, de biztosabban zsírszegények ezeknek diétás változatai. A szárnyasok közül a kacsa és a libahús kerülendő, telített zsírsavtartalmuk jóval nagyobb, mint a csirkéé vagy a pulykáé.

Vigyázat! A tejtermékek közül a több mint 80% zsírtartalmú vajra, vala­mint tejfölre, tejszínre és a magas zsírtartalmú sajtokra figye­lemmel kell lennünk a diéta összeállításánál. Ugyanakkor a 1,5%-os zsírtartalmú tej, a joghurt, a kefir, a sovány tehéntúró telített zsírtartalma csekély.

A telített zsírok bevitelének csökkentése a legfontosabb a magas koleszterinszint diétájában. Ha ezt sikerül megol­dani, a koleszterinszint kétszer jobban csökken, mint a több­szörösen telítetlen zsírsavak bevitelének növelésével vagy a koleszterin-bevitel csökkentésével. 1 g telített zsír koleszte­rinszint-emelő hatása csak 2 g telítetlen zsírsav hatásával kom­penzálható.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.