Koleszterin szívinfarktus

A koleszterin-bevitel csökkentése – Diétázzunk, hogy az érelmeszesedést elkerüljük!

Egy kis önmegtartóztatás sosem árt, csak is a magunk érdekében!

A koleszterinmentes diéta egyszerűbb, áttekinthetőbb, mint a telített zsírban szegény diéta, hiszen koleszterin csak állati eredetű táplálékban fordul elő, az állati sejtek alkotórésze, növényeké nem, tehát növényekben egyetlen mg sincs be­lőle!

Végezzünk  koleszterinmentes diétát!
Végezzünk koleszterinmentes diétát!

A növényekben hasonló anyag a fitoszterin, amely in­kább gátolja a koleszterin felszívódását a bélben, és nem vesz részt az érelmeszesedéses folyamatban.

Vizsgálatok kimutat­tak olyan összefüggést, hogy ha a koleszterin-bevitelt a na­pi határérték 250 mg-ról a duplájára, 500 mg-ra emeljük, az általában 0,28 mmol/1 koleszterinszint-emelkedéssel jár. Ugyanakkor ez csak általában érvényes, nagy egyéni kü­lönbségek vannak.

Vannak egyének, akiknek a koleszterin­felszívódása a bélből magasabb, másoké pedig csökkentebb. A koleszterin-felszívódás a jelenlevő növényi eredetű szterinektől is függ, amelyek gátolják a felszívódását. Bizonyos öröklött típusokban magasabb, másokban alacsonyabb a ko­leszterin-felszívódás.

Az állati eredetű táplálékokban előforduló koleszterin legtömegesebben a velőben (2500-3000 mg/100 g), a tojássár­gájában, a májban, a vajban, nyelvben és a csirkehús bőré­ben van, de nem kevés a különféle húsáruk és tejtermékek ko­leszterin-tartalma sem. Amikor a telített zsírok bevitelét csök­kentjük, akkor általában a koleszterin-felvételt is csökkentjük. Általában kimutatható a koleszterinszint emelkedése a táplá­lékba bevitt koleszterin-fogyasztással összefüggésben.

Egyes vizsgálatok szerint napi két tojás hozzáadása az étrendhez, át­lagosan 0,28 mmol/l-rel vagy 5%-kal emelheti a koleszterin­szintet. Ezek az adatok elsősorban 0-600 mg közti napi ko­leszterin-fogyasztás keretében érvényesek: érdekes, hogy az ezt meghaladó bevitel a szervezet védekezése következtében már nem arányosan, vagy egyáltalán nem növeli a koleszterin értékét.

Még sem könnyű ezt betartani?

Bizonyos genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy az emberek nagyobb része nem reagál a koleszterinszint csökkentő diétá­ra, mert a genetikai állapot részben meghatározza a koleszte­rin felszívódását és a koleszterin kiválasztását. Mint ahogy az élet vagy az orvostudomány más területén, a gyakorlat itt is mást mutat, azt, hogy az öröklött hajlam a környezeti tényezők hatására lényegesen változhat ill. megváltoztatható.

Quintano összegyűjtötte és összegezte az 1960 és 1990 között megjelent – a szigorú kritérium mellett, kontroll csoportok­kal, nagyrészt intézetekben, ellenőrzött körülmények között lefolytatott vizsgálatokról szóló – tudományos publikációkat, amelyek azt vizsgálták, hogy többletkoleszterin-fogyasztásra hogyan változik a koleszterinszint. A napi koleszterin-bevi­tel átlagosan 130 mg-ról 580 mg-ra történő emelése a vizsgá­latok 78,5%-ban szignifikánsan, átlagosan 0,4 mmol/l-rel emelte a koleszterinszintet, azaz minden 100 mg koleszte­rin étrendhez történő hozzáadására 0,08 mmol/l-el.

Kutatási eredmények! Azon vizsgálatok közül, amelyeket csak intézetben, zárt körülmé­nyek között még jobban ellenőrizhető, megszabott diétával végeztek, 89% eredményezett szignifikáns koleszterinszint emelkedést. E vizsgálatok alapján megalapozottan állítható, hogy az esetek döntő többségében a többletkoleszterin-fo­gyasztás emeli, a koleszterin-bevitel redukciója pedig csök­kenti a koleszterinszintet.
Jegyezzük meg! Ne felejtsük el, hogy minden vizsgálat bizonyította, hogy vé­gül is a magas koleszterinszint diétás kezelésében nem is annyira a koleszterin-bevitel, hanem a. telített zsírok bevitele a fontos, mert ezek 2-szer olyan mértékben emelik a koleszte­rinszintet, mint a koleszterin-bevitel!

A növényi eredetű zsírok fogyasztása, egészségünkhöz feltétlen szükségesek!

Vizsgálatok bizonyítják, hogy ha a táplálkozásban a telített zsírokat telítetlenekre cseréljük, a koleszterin szintjének átla­gos csökkenése következik be.

Együnk telítetlen zsírsavakat.
Együnk telítetlen zsírsavakat.
Jegyezzük meg! Azoknál a népeknél, ahol a te­lítetlen zsírfogyasztás dominál a telítettel szemben, a szívko­szorúér-betegség, a szív- és érrendszeri betegségek aránya is kisebb.

Telített zsírok főleg állati eredetű, telítetlen zsírok pedig növényi eredetű táplálékokban fordulnak elő. A többszörösen telítetlen zsírsavak két nagy csoportját külön­böztetjük meg: a többszörösen telítetlen n-6 és az n-3, illetve az egyszeresen telítetlen zsírsavakat.

Többszörösen telítetlen zsírsavak: Más néven az olajok

A telítetlen zsírsavak fő forrásai a növényekből készült, szoba­hőmérsékleten folyékony olajok. A napraforgóolaj telítettetlen/telített zsír hányadosa 5,1, a repceolajé 3,6 körül van. A növényi olajokból készült margarinok nagy részének telítetlen-telített indexe kisebb, 1 körül van, kivétel a Flóra margarin, melynek zsírsavösszetételében dominálnak a több­szörösen telítetlen zsírsavak. Mindenesetre a margarinok összetétele is sokkal előnyösebb a vajhoz, vagy a sertészsírhoz hasonlítva, ráadásul koleszterint sem tartalmaznak.

Jegyezzük meg! A magas koleszterinszintű egyéneknek azt tanácsoljuk, hogy zsír és vaj használata helyett növényi olajokat és marga­rint fogyasszanak! Ezzel egyidejűleg az egészséges táplálko­záshoz szükséges eszenciális, az ún. nélkülözhetetlen zsírsav­bevitelt is biztosítják.

A többszörösen telítetlen zsírsav ará­nyát csak egy határig – az összzsírtartalom 8, maximum 10%-áig – javasolt emelni. Ennél nagyobb arány – bár a hazai táplálkozási viszonyok között ettől nem kell félni – több ok miatt sem ajánlatos. Egyrészt nem kívánatosan nőne az összzsírfogyasztás és ezzel a kalória-bevitel, másrészt nem kizár­ható, hogy bizonyos daganatos betegségek keletkezésével a túlzott fogyasztás összefüggésben lehet.

Meg kell jegyezni, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavforrás a mi földrészünkön elsősorban a napraforgó- és a repceolajból biztosítható, de hiányzik a szójaolaj, amelyet a világ nagyobb részén használnak. Elterjedése nálunk is kívánatos lenne.

Amikor étkezünk, nem válogathatunk, nem különíthetjük el szigorúan, hogy csak telített vagy telítetlen zsírsavat fogyasz­tunk, hiszen ezek a zsírsavak a táplálékokban keverednek. A növényi eredetű táplálékokban is előfordulhat jelentős mennyiségű telített zsír, az olajok több mint 10%, a margarinok mintegy 20% telített zsírsavat tartalmaznak.

Nem győzzük hangsúlyozni a vaj nem alkalmas fogyasztásra!

Ugyanakkor a sertészsírban a 40% telített zsíron kívül mintegy 10% telítet­len zsírsav is van. A legkedvezőtlenebb összetételű a vaj, amelynek egyéb előnyös tulajdonságai mellett az 50% telített zsírra csak 3% telítetlen jut. Nem hanyagolhatók el az olyan telítetlen zsírsav források sem, mint a kenyérfélék és a burgo­nya, valamint a zöldségek és a gyümölcsök, amelyekből az amerikai ajánlások szerint is naponta legalább öt alkalommal kellene fogyasztanunk.

 Omega 3-zsírsavat tartalmaznak a tengeri halak.
Omega 3-zsírsavat tartalmaznak a tengeri halak.

Omega-3 zsírsavak – Éljenek a tengeri halak!

Az Omega 3-zsírsavak forrásai a tengeri halak. Erre epidemiológi­ai vizsgálatok hívták fel a figyelmet. A tengerparti országok­ban, ahol intenzív halászat folyik, az érelmeszesedéses szívbe­tegek száma jóval csekélyebb. Jól mutatja ezt Dánia és Grön­land adatainak összehasonlítása. A grönlandi eszkimók szív­es érrendszeri halálozása csak néhány %, a dánoké 40% felet­ti volt. Az eszkimók triglicerid- és koleszterinszintje is ala­csonyabb, a védőfaktor szintjük jelentősen magasabb.

Napon­ta mintegy 400 g halat, főleg makrélát, valamint fóka és bálna­húst fogyasztanak, melyek bőven tartalmaznak Q3-zsír­savakat. Azok az eszkimók, akik áttelepültek Dániába, táplál­kozásuk megváltoztatásával elvesztik a kedvező vérzsír- és szívinfarktus-paramétereiket. Ez a jelenség független volt a koleszterinszinttől is. Az Q3-zsírsavak forrása a tengeri halak közül főleg a makréla és a lazac, az édesvízi halakban mennyiségük csekély.

Ugyanakkor megjegyezhetjük, a leg­zsírosabb halban sincs több zsír és koleszterin, mint a legsová­nyabb marhahúsban. Javasolható, hogy a lakosság megelőzés­ként, legalább hetente egyszer, a magas vérzsírszintűek legalább hetente 2-3-szor fogyasszanak halat.

Egyszeresen telítetlen zsírsavak:

A már említett hét ország vizsgálatban felfigyeltek arra, hogy minél magasabb az olívaolaj, olajsav fogyasztás, annál kisebb az infarktus kockázat. A mediterrán diéta hazájában Kréta szigetén, ahol az Összkalória 40%-át fedezték döntően növényi zsírból, olívaolajból, igen kicsi volt a szívinfarktus aránya. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrása az olíva­olaj, de tartalmaz ilyeneket a repce, az avokadó, a szójaolaj is, sőt állati eredetű zsírokban is előfordulnak.

Ha tehetjük olívaolajjal süssünk, főzzünk!
Ha tehetjük olívaolajjal süssünk, főzzünk!

Ha pénztárcánk is megengedi, akkor olívaolajt fogyasszunk!

Az olívaolaj Kö­zép-Európában részben a magasabb ára, részben az íze miatt kevésbé terjedt el. Táplálkozási vizsgálatok során az egyszere­sen telítetlen zsírsavak koleszterinszint csökkentő hatását mu­tatták ki, mégpedig úgy, hogy a HDL-koleszterinszint közben nem változott, így az ún. atherogén index a koleszterin/HDL-koleszterin hányados kedvezően csökkent, mely az érelme­szesedés folyamat csökkenését is jelentheti. Az olívaolaj hát­rányos mellékhatásának számíthat a előállítási technológiából származó, nagy sótartalom és a magas hőfokon, hevítés során bekövetkezhető kedvezőtlen változások.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.