Koleszterin szívinfarktus

Magas vérzsírszint típusok – Bemutatkozik a 3 nagy típus

A hyperlipidaemia: Az emelkedett vérzsírszint

A vér emelkedett vérzsírszintjeivel kapcsolatos állapotokat orvosi szóval hiperlipidémiának (hyperlipidaemia) nevezik. Ez az elnevezés kissé változott, amikor figyelembe vették azt is, hogy ezek a vérzsírok nem önállóan keringenek a vér­ben, hanem fehérjéhez kötődve zsírfehérje-molekulák, ún. lipoproteinek formájában, így a jelenlegi elnevezés hiper-lipoproteinémia. Ez tehát magas zsírfehérje-szinttel járó anyagcsere-zavar.

A vér emelkedett vérzsírszintjeivel kapcsolatos állapotokat orvosi szóval hiperlipidémiának (hyperlipidaemia) nevezik.
A vér emelkedett vérzsírszintjeivel kapcsolatos állapotokat orvosi szóval hiperlipidémiának (hyperlipidaemia) nevezik.

Bemutatkoznak a csoportok!

Az emelkedett vérzsírszintek bizonyos típusokban, csopor­tokban jelennek meg, az egyikben a koleszterin-emelkedés, a másikban a triglicerid-szint növekedése, a harmadikban pe­dig a kettő együttes emelkedése jellemző.

Ez volt az alapja an­nak az Egészségügyi Világszervezet által 1970-ben végzett fel­osztásnak, amely a magas vérzsír-típusokat öt csoportra osztotta, ezen belül a Il-es csoportot Il/a, II/b-re változtatta. A mindennapi gyakorlatban ebből az öt-hat csoportból általá­ban hárommal találkozunk. Miután a betegek a típusmegjelö­léssel orvosi leleteken, zárójelentéseken diagnózisként talál­koznak, talán nem felesleges a lényeget kissé leegyszerűsítve összefoglalni.

 • Ha a koleszterinszint magas, a triglicerid-szint normális: Il/a. típus.
 • Ha a triglicerid-szint magas, a koleszterinszint normális: IV. típus.
 • Ha a koleszterin- és a triglcerid-szint egyaránt magas: Il/b. típus.

E három típus nagyjából egyforma gyakorisággal fordul elő, és a hiperlipoproteinémiák legalább 95%-át jelenti.

Nézzük egy kicsit bővebben ezen típusokat:

 • Az I—III. típus rendkívül ritka, fölösleges vele foglalkozni. A maradék mintegy 5% döntő részét az V típusú hiperlipoproteinémia teszi ki.
 • A H/a. típusban a magas koleszterinszint minden 20 esetből 1-3 esetben genetikai eredetű, a többinek külön­böző okai vannak A nagy vizsgálatok megállapították, hogy minden 1% koleszterin-emelkedésre 2% infarktus­kockázatnövekedés következik be függetlenül attól, hogy a koleszterinszint genetikai vagy más ok miatt nő. A különb­ség annyi, hogy diétás kezelésre a genetikai eredetű ke­vésbé reagál, mert az a koleszterin belső termelődésé­nek fokozódásával, és nem a táplálkozással függ össze.
  Ezek a betegek általában nem kövérek, sőt inkább sová­nyak, a koleszterinszintjük legtöbbször 7,8-9 mmol/l fe­lett van, miközben a triglicerid-érték normális, a HDL-szintjük pedig magasabb, normális, vagy alacsonyabb is le­het. Ilyen érték mellett, vagy ha a családban 50-55 év alat­ti életkorban infarktus fordult elő, gondolnunk kell famili­áris koleszterinszint emelkedésre.
 • A IV. típusnak – amikor a triglicerid-szint magas (2-5 mmol/l) és a koleszterinszint normális -többféle eredete van. Az esetek egy részében a táplálék szénhidrátjából, a másik részében pedig a táplálék zsírjából keletkeznek a trigliceridek, vannak emberek, akiknél az alkoholfo­gyasztás vált ki közvetlen gyors triglicerid-szint-emelkedést.
  A csoportba tartozó emberek általában kövé­rebbek, gyakoribb náluk a metabolikus szindróma, a dia­bétesz, és ha lefogyasztjuk őket, a zsíranyagcsere-zavar is normalizálódik. Ebben a típusban a HDL-koleszterinszint általában alacsonyabb.
 • A Il/b. típus természetét tekintve a Il/a.-típushoz áll kö­zelebb mint a IV típushoz, így sajátosságaiban és gyógy­szeres kezelésében is a koleszterinszint a meghatározó, a kezelést is elsősorban ennek megfelelően kell folytatni.
 • Az V. típusú hiperlipoproteinémia fogyókúrával draszti­kusan csökkenthető. Ilyenkor a koleszterinszint előbb nor­malizálódhat, mint a triglicerid-szint. Az V típusban igen magas triglicerid-szint esetén hasnyál­mirigy-gyulladás alakulhat ki, amiben heparin injekciós kezeléssel gyorsan, órákon belül le lehet csökkenteni a triglicerid-szintet és növelni a trigliceridek lebontását.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.