Koleszterin

Alkohol, koleszterin szint és szívbetegség kapcsolata

Szinte mindenki hallott már a „francia paradoxonról”. A kifejezés arra a tényre utal, hogy bár sok telített zsírt és koleszterint (sajtot, vajat és tejszínt) fogyasztanak, a franciák körében viszonylag ritka a szívbetegség.

A kutatók álláspontja

A franciáknak van igazuk?
A franciáknak van igazuk?

A kutatók korábban azt gyanították, hogy ennek az elfogyasztott nagy mennyiségű bor lehet az oka. Noha ma már azt is megkérdőjelezik, hogy van-e értelme egyáltalán paradoxonról beszélni -egyes kutatók szerint ugyanis a francia statisztikák nem egészen valósághűek a szíves érrendszeri betegségek dolgában -, a bor és az egyéb szeszes italok kedvező hatását igazoló bizonyítékokat senki sem vitatja.

Több tucat, a fehér- és vörösborra, a sörre és az égetett szeszes italokra vonatkozó tanulmány bizonyítja az alkohol szívvédő hatását. (Igen, jól olvastuk: nem csak a bor tesz jót.) Ami azt illeti, a lakosság 60-80 százalékának jót tenne, ha mértéktartó alkoholfogyasztók lennének, mondta dr. Eric Rimm, a Harvard Egyetem kutatója 2002-ben egy az amerikai sörnagykereskedők szövetsége (!) által szponzorált előadásban.

Egy vizsgálatban, amelyben 80 000-nél is több amerikai nő vett részt, a szeszes italokat rendszeresen, de mértékkel fogyasztó alanyok körében kevesebb mint feleakkora volt a szívinfarktus kockázata, mint azok körében, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt – még akkor is, ha ez utóbbiak karcsúak voltak, nem dohányoztak és rendszeresen sportoltak, tehát nem tartoztak a veszélyeztetett rizikócsoportok egyikébe sem.

Az alkohol növeli a HDL-szintet.
Az alkohol növeli a HDL-szintet.

Hogyan segít az alkohol?

Először is, növeli a HDL-szintet. Ez független attól, hogy milyen jellegű szeszes italról van szó. Megállapították, hogy napi fél üveg fehérbor elfogyasztása hat hét alatt igen jelentősen, 0,2 mmol/l-rel növelte a HDL-szintet 12 egészséges, egyébként normális koleszterinszintű Önkéntesnél. Más kutatók már ennél jóval kevesebb alkohol elfogyasztása esetén is 0,05 mmol/1 HDL-szint-növekedést találtak.

A legújabb kutatások szerint az alkohol szívre gyakorolt kedvező hatása kifejezettebb, ha a mértéktartó fogyasztás időben egyenletesen oszlik el, vagyis rendszeresen, heti három-hét alkalommal iszunk kis mennyiségű alkoholt, nem pedig csak olykor-olykor.

A vörösbornak további jó hatása is van, részben a benne található igen hatékony antioxidánsoknak köszönhetően. Mivel vörösbor készítésekor a szőlő héja az erjesztés során benne marad a borban, jóval több antioxidáns – túlnyomórészt flavonoid – oldódik bele. (Fehérbor készítésekor az erjesztés a szőlő héjának eltávolítása után történik, ezért ennek a fajtának alacsonyabb a flavonoidtartalma.) A piros szőlőlében is vannak flavonoidok, bár nagyjából csak negyed- vagy harmadannyi, mint a vörösborban.

A vörösbor jó hatással van a szívre, de csak mértékkel.
A vörösbor jó hatással van a szívre, de csak mértékkel.

Mennyi elegendő a szív védelméhez?

Egy kísérlet során 353, szívinfarktuson átesett 40 és 60 év közötti férfi állapotát kísérték figyelemmel, és megállapították, hogy naponta legalább két pohár bor elfogyasztása a felére csökkentette az újabb szívinfarktus kockázatát.

Csak mértékkel!

No persze ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, a káros hatások hamar túlsúlyba kerülnek az előnyökkel szemben, különösen nők esetében, akiknek a szervezete általában nehezebben bontja le az alkoholt. Náluk már napi két ital is elegendő lehet a májbetegség kialakulásához, és a napi rendszerességű alkoholfogyasztás 30 százalékkal is növelheti az emlőrák kockázatát. (Ne feledjük azonban, hogy sokkal több nő hal meg évente szív- és érrendszeri betegség, mint emlőrák miatt. A 30 százalékos növekedés a csekély kockázatú nők körében amúgy azt jelenti, hogy 100 000 nőből nem 10-ben, hanem 13-ban alakul ki a daganat.)

A túlzott alkoholfogyasztás mindkét nem esetében növelheti a stroke egy ritka változatának, az agyvérzésnek a kockázatát (ilyenkor egy ér reped meg az agyban, és a kiömlő vagy lassan szivárgó vér átmenetileg vagy maradandóan károsítja az agyszöveteket), az alkalmankénti vagy rendszeres lerészegedés pedig károsítja a szívet.

Jegyezzük meg! Nőknek naponta legfeljebb egy adag szeszes ital javasolt, férfiaknak pedig legfeljebb két adag. Egy adag 1,2 deciliter bornak, 3,5 deciliter sörnek vagy 30 milliliter tömény italnak felel meg.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.